Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко реаговао је данас на поруку америчког колеге Кајла Скота поводом 80. годишњице потписивања Рибентроп-Молотов пакта, рекавши да је трагедија могла бити избегнута да су западне земље прихватиле предлог Москве о успостављању колективне безбедности.

"Уместо што су исистирале на циничној политици "повлађивања" како би преусмериле Хитлерову агресију на исток", написао је руски амбасадор на енглеском језику у одговору Скоту који је такође на Твитеру написао да је пре тачно 80 година на данашњи дан потписан "злогласни Рибентроп-Молотов пакт на основу којег су два диктатора тајно поделила Источну Европу на нацистичку и совјетску сферу утицаја".

Мање од месец дана касније, додао Скот, немачке и руске трупе славиле су освајање Пољске у Бресту.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ФБИ СУМЊА: Хитлер је, ипак, побегао у Аргентину?

Боцан-Харченко, међутим, каже да покушаји да се Совјетски Савез представи као изазивач Другог светског рата бацају сенку на сећања на милионе Совјета који су дали свој живот како би сломили нацизам и ослободили себе и европске нације.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Nemačka policija zaplenila Hitlerove akvarele zbog sumnje u falsifikat

"Молим вас, да консултујете пресуде из Нирнберга, које су и данас интегрални део међународног права", додао је Боцан-Харченко.

Фотографије на којима се виде премијери западних земаља како се рукују са нацистичким лидерима лако се могу пронаћи, додао је руски амбасадор.

"Проверити "Чемберлен и Хитлер у Годесбергу, септембар 1938" или "Минхенски споразум, септемар 1938" ", навео је Боцан-Харченко на Твитеру.