Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харценко изјавио је да Београд види као карику у односима Запада и Русије.

Он је за Н1 рекао да је потписивање споразума о зони слободне трговине измеду Србије и Евроазијске економске уније (ЕАЕУ), које се оцекује 25. октобра, тек почетак, и да очекује да це сарадња јачати у будућности.

"Пре свега је реч о слободној трговини, отвореном и слободном тржишту, слободном кретању роба, услуга и радне снаге. ЕАЕУ је узела најбоље искуство свих сличних интеграција, и сматрамо да ЕАЕУ има доста солидну перспективу. Сваког дана више и више земаља испољава жељу да се прикључи, да има неку врсту уговора", објаснио је Боцан-Харценко.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВУЧИЋ У ЊУЈОРКУ: Помпео обара таксе?

Процес европских интеграција ЕУ, како је истакао, не види као препреку у сарадњи Београда са ЕАЕУ.

Казао је да је могуце да Србија постане карика у односима Русије и ЕУ, односно "интеграцији интиграција", сарадњи измеду ЕУ и ЕАЕУ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Aleksandar Bocan-Harčenko: Amerika se meša u vaše poslove, a sud za OVK ne pominje

Србија ће, како је објаснио, после 25. октобра имати могућност слободне трговине без царина, са мало изузетака, и продор на тржиште од укупно 180 милиона потрошаца.

Русија ће, с друге стране, имати могуцност повецања пласмана својих производа - индустријских и других, додао је амбасадор, истицуци да је циљ да трговинска размена достигне четири милијарде долара.

Говорећи о војно-техничкој сарадњи Русије и Србије, он је истако да Москва полази од тога да је одбрамбена политика суверена ствар сваке земље.

"Сфера је осетљива, доста компликована, и индустрија је компликована, сложена и модерна. Русија је сад на врхунцу производње, квалитет је изванредан. Имамо интересовање од више земаља света. И овде желимо праведну конкуренцију, без политизације, ми смо против наметања", казао је.

Русија, како је навео, у оквиру војно-техничке сарадње са Србијом, на уму пре свега има задатак јачања безбедности у региону.

"Нико неће бити на штети због тога. Србија ће појачати своју одбрану, без икакве штете и претње за комшилук и регион", поручио је Боцан-Харченко.

Изјаву одлазећег премијера привремених институција у Приштини Рамуша Харадинаја да је Русија та која се залаже за поделу Косову, Боцан-Харченко је оценио као смешну.

"Никада нисмо покретали сличну идеју о територијалној корекцији. На маргинама је било таквих предлога, укључујући период преговора о статусу, али никада званично нису били на преговарачком столу", истакао је.

Русија, како је додао, жели да се што пре поново успостави дијалог Београда и Приштине, а уколико Србија то затражи, Москва ће је, како је рекао, подржати у оквиру међународног права.

"Русија, имајуци и жељу, има и обавезу, јер је стална чланица Савета безбедности УН. Редовне дискусије (о Косову) морају да се настављају, и то је једно од питања у делокругу Савета безбедности УН. Зато је немогуце да Русија не учествује и не остане фактор решавања и неких одлука", казао је амбасадор.