У ПРЉАВОЈ предизборној кампањи која последњих дана бесни у Хрватској, политички ривали не бирају средства, па тако у своје обрачуне покушавају да увуку и Србију и председника Александра Вучића.

У причу о 200 личних мејлова председнице Колинде Грабар Китаровић, које наводно поседује њен бивши саветник, и у којима је навела да је Вучић од ње тражио другачији однос према српском народу у Хрватској и да "престану да говоре о великосрпској агресији јер то нема смисла", у среду се укључио и нови шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман.

Он је поновио отрцану мантру која је у више наврата на рачун Србије стизала из Загреба:

- Сваки Хрват зна да је то била великосрпска агресија Милошевићевог режима. Ми смо водили домовински, одбрамбени рат - рекао је Радман, и додао да је сигуран да и "председница Грабар Китаровић тако говори".

Прочитајте још - КОЛИНДА У ПАНИЦИ: Цуре тајне, док јој популарност опада

Председник Вучић потврдио је у среду да је тачно да је уочи доласка у Загреб тражио од Колинде Грабар Китаровић да не користи израз "великосрпска агресија", што је иначе и садржај једног мејла који су, по извештавању хрватских медија, разменили Колинда и њен бивши саветник Мато Радељић.

- Нема ту богзна какве тајне, тражила је од мене да се позабавим несталим лицима и очекујем прве резултате по том питању. Ја сам тражио више ствари, другачији однос према српском живљу, да људи добијају струју, воду... И да не говоре о великосрпској агресији, јер то нема смисла - рекао је Вучић, и указао да је реч о нормалном начину комуницирања "зато што желите, ваљда, да имате мир и добре односе између Србије и Хрватске".

Хрватски недељник "Национал" објавио је електронску и СМС поруку председнице Грабар Китаровић с њеним бившим саветником за унутрашње послове Радељићем. Њега је Грабар Китаровић сменила са функције саветника, а у среду је, иначе, негирао да је било коме дао преписку коју је имао с председницом, док је радио на Пантовчаку. Он је изјавио да је уверен да је та преписка потекла из кабинета председнице да би се у јавности, у изборној кампањи, приказала као жртва.

СПОНА СА ДЕСНИЧАРИМА

РАДЕЉИЋ се доводи у везу и са Колиндиним противкандидатом, певачем Мирославом Шкором, у чијој кампањи, наводно, учествује. Иначе, Радељић је био у Колиндином кабинету од када је ступила на дужност, а отишао је под, како су писали медији, "мистериозним околностима и уз претње тајне службе да ћути". Са некадашњом шефицом се растао у непријатељским околностима, а по многима, Радељић је био њена спона са "десним" бирачима.