Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку, после састанка са државним секретаром САД Мајком Помпеом, да ће се дијалог Београда и Приштине у најбољем случају наставити почетком децембра.

Упитан да ли су Београд и Приштина, након његовог састанка са Помпеом, ближи наставку дијалога, Вучић је рекао да се то тешко може очекивати пре одржавања приштинских избора, које очекује 6. октобра, иако још нису расписани.

Прочитајте још - Вашингтон руши таксе Приштине

"То значи, у најбољем случају почетак децембра, али је и пре тога важно да се говори о укидању такси", рекао је Вучић за ТВ Прва.

Он је навео да није проблем да ли ће се дијалог наставити за два, три или шест месеци, иако је време веома важно имајући у виду одређене политичке чињенице, већ је битније да се сачува мир у том периоду.

"Статус кво је немогућ, јер једна пушка кад опали, грмљавину топова нико неће моћи да спречи", рекао је Вучић.

Он је додао да то није потребно никоме.
ВУЧИЋ: ТРАЖИО САМ НЕМОЈТЕ СТАЛНО О ВЕЛИКОСРПСКОЈ АГРЕСИЈИ


Председник Србије Александар Вучић потврдио је наводе хрватских медија да је од хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић тражио да се не користи стално израз "великосрпска агресија", али је истакао да је од ње тражио и боље услове живота за Србе у Хрватској.

"Другачији је однос према српском живљу, људи треба да добију струју, воду. Тражио сам 'немојте људи да говорите о великосропској агресији сво време', пошто то нема смисла. Али тражила је и она од мене. Није она била неко ко све прихвата, већ је и она тражила од нас. Ми где смо могли изашли смо у сусрет, где нисмо могли нисмо", рекао је председник за ТВ Прва.

Упитан да прокоментарише појављивање у хрватским медијима делове из преписке Китаровић са њеним бившим саветником у којима се помиње и он, Вучић је нагласио да је од Китаровић тражио и воду и струју за Србе у Хрватској, а да је она од њега тражила да се посебно позабави несталим лицима.

Прочитајте још - КОЛИНДА У ПАНИЦИ: Цуре тајне, док јој популарност опада


"Када је реч о комуникацији између кабинета двоје предсеника, нема ту бог зна какве тајне. Колинда Грабар Китаровић је од мене тражила да се посебно позабавим несталим лицима и ја у наредном периоду очекујем прве резултате по том питању, а није лако, много је тешко", рекао је Вучић.
Он је додао да му није тешко да каже шта је Хрватска председница од њега тражила и да је он од ње тражио много више ствари, јер је другачији однос према Србима у Хрватској.

Он је појаснио да је то нормална комуникација између два поредседника уколико желите мир и добре односе између Србије и Хрватске.

"Китаровић је, упркос нашим тешким односима, тешкој емоцији која постоји између Срба и Хрвата, покушавала да то конкретним стварима мењамо. Верујем ако кренемо у проналажење несталих да ћемо створити неку базу за поправљање односа између Срба и Хрвата", навео је он.

Сматра да је Китаровић, иако није увек сагласан са њеним изјавама, одиграла позитивну улогу.

"То што ће неки да користе, шта ћу ја ту", закључио је он.

У хрватским медијима, у јеку предизборне кампање појавила се информација да би противкандидати председнице Грабар Китаровић могли да искористе њену преписку са сарадницима у којој, се између осталог наводи, и преписка са Вучићем у којој он тражи да престане да се говори о "великосрпској агресији".
ВУЧИЋ: ДРЖАВА САДА ИМА НОВЦА ДА ГРАДИ АУТОПУТЕВЕ


Држава данас има новца да гради аутопутеве и већ за мање од два месеца биће отворен источни крак Коридора 10, од Ниша до Градине на граници са Бугарском, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и поручио опозицији да неће успети да победи нормалну, пристојну, марљиву и радну Србију.

На питање новинара ТВ Прве како коментариште то што су после остварања аутопута "Милош Велики" многи коментарисали да је на свечаности отварања тог аутопута његово понашање било изван уставних оквира и да се понашао као да је тај аутопут платио из свог џепа, Вучић је рекао да нису то многи коментарисали већ једна дневна новина под контролом Драгана Ђиласа.

"Мислим да је највећи део народа срећан и задовољан због отварања аутопута. Много ми је лако да одговорим на то и кажем: то је могао једна политичар из свог џепа да плати, а то нисам ја. За мене се зна да сам само као председник државе покрећући ту иницијативу и као председник владе градећи аутоптеве градио државним новцима. Али, данас тог државног новца има, а до скоро га није било".

Вучић каже, такође, да је разлика између политичара управо у томе ко како управља државним ресурсима и државним новцима и да ли сте поштени или не, да ли се борите за свој народ и да ли знате да је важније да изградите аутоптеве, а не да приватно будете најбогатији или да размишљате о својој политичкој странци.
Вучић се, такође, извинио људима који, како каже, нису ни за шта криви, а који су трпели прави линч.

Прочитајте још - НЕНАД ЈЕЗДИЋ ОДГОВАРА НА ПРОЗИВКЕ: Одазвао сам се на позив државе

"Мислим на Ненада Јездића и Жељка Јоксимовића и на Немању Матића и на Горана Бреговића који се дрзнуо да каже неколико лепих речи. Али, то могу само храбри и независни људи који имају своју главу и не зависе од тајкуна и твитова, и који имају своје каријере и већ су остварени", рекао је он.

Истиче да је веома срећан због отварања аутопута и да ће њихова градња бити настављена.

"Већ за мање од два месеца отворићемо аутопут од Ниша преко Беле Паланке и Пирота до Градине на градници са Бугарском", рекао је Вучић.

Додао је да ће тако поред Грделичке клисуре бити отворен и потпуно источни крак Коридора 10.

"Завршићемо пре краја 2021. и аутопут од Прељине до Пожеге, пре краја 2021. и Ваљево ће добити свој аутопут или брзу саобраћајницу, тих 15 или 17 км (до Лајковца)", навео је Вучић.


ВУЧИЋ:СПРЕМНИ НА ДИЈАЛОГ СА ПРИШТИНОМ,БЕЗ ОБЗИРА НА ПОЛИТИЧКУ ЦЕНУ


Председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ у Њујорку за РТС, након састанка са државним секретаром Мајком Помпеом, да је америчком званичнику рекао да је Србија спремна да, чим се укину таксе, крене у отворени политички дијалог са косовско-метохијским Албанцима.


Рекао је да је Београд за то спреман у сваком тренутку, без обзира на унутарполитичку агенду, без обзира што то никоме из власти у Србији не доноси поене. "Није важна политичка цена коју морате да платите", додао је он.


Вучић је истакао и да људи у нашој земљи имају "прилично нежне уши и не воле да слушају ствари које имају везе са реалношћу, већ више воле оно што има везе са нашим митовима".


Додао је и да Помпеу говорио и о важности заштите наших сакралних објеката, цркава и манастира на КиМ, посебно имајући у виду последње случајеве који се тамо догађају.


"Задовољан сам да је оно што сам говорио изазвало пажњу Помпеа и верујем да ће Америка још снажније желети да се укључи, на различите на начине, у решавање проблема у региону", рекао је Вучић.


Он је истакао да нема сумње да Србија има подршку САД за укидање такси, јер сматрају да је важно да се настави дијалог Београда и Приштине.


Вучић је, рекао да обично са важних састанака има најмање великих вести.


Помпео је врло озбиљан и одговоран човек и желео је да чује шта Србија мисли пре свега о питању решавања ксоовског проблема. Чини ми се да сам на најкраћи и најједноставнији начин рекао које су позиције Србије", објаснио је он.


Вучић је казао да је замолио америчку администарцију да покуша, иако је то и до сада чинила да снажније утиче на косовскометохијске албанце да укину таксе.


По том питању нема сумње да имамо подршку јер сматрају да је важно да се настави дијалог да бисмо могли на сваки начин и по сваку цену сачувамо мир, гледамо у будућност и одређујемо наше економије.