Цркве, џамије и остала културна, историјска и верска баштина припадају Косову, поручује Енвер Хоџај, потпредседник владе у Приштини у техничком мандату, у одговор на став Београда да је недавно служење мисе на остацима цркве Светог Николе у Новом Брду неприхватљиво.


"Опсесија Србије да присваја све, узрок је неколико ратова и сукоба на Балкану. Српска политика својим играма према Албанцима цесто укључује научнике и манипулише чињеницама. Није ни чудо што у 14. и 15. веку, од када датира црква у Новом Брду, нисмо имали везе са тамошњим народима, па је својатање те цркве као српске смешно", написао је Хоџај на свом Фејсбук налогу.


Српски министар културе Владан Вукосављевић је раније ове седмице, преко Папског нунцијата у Београду, упутио писмо кардиналу Ђанфранку Равасију, председнику Папског савета за културу, којим га је позвао да покрене иницијативу и предузме кораке "како албански католички клер на територији самопроглашеног тзв. Косова не би на овај начин непотребно провоцирао напетости и скрнавио верске и културно-историјске споменике српског народа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СРАМНО ПРЕКРАЈАЊЕ ИСТОРИЈЕ: ''Отимају'' храм да избришу Србе


То је "смешна и апсурдна" игра Србије, с обзиром на то да је "Косово готова чињеница", каже Хоџај.