Како се у Британији и САД кажњава упад у институције

Танјуг

недеља, 11. 08. 2019. у 19:22

Како се у Британији и САД кажњава упад у институције

Бакингемска палата / Фото ЕПА

Како наводи Б92, покушаји упада у Бакингемску палату током година стављали су обезбедење краљевске породице на тешке испите
За покушај упада у државне институције, као што се десило синоћ у Београду испред зграде Председништва Србије, у Великој Британији или САД починиоци би могли да заврше и више година у затвору.


Како наводи Б92, покушаји упада у Бакингемску палату током година стављали су обезбедење краљевске породице на тешке испите.


Упад, па и сам покушај прескакања "безбедносне баријере" третира се као покушај угрожавања безбедности лица и институције, а неретко се доводи и у везу са тероризмом.


У тексту се напомиње да је срећом вецина таквих инцидената остала само у домену покушаја, а према онима који би били ухваћени у овако смелом криминалном "подухвату", јако обезбедење краљевске породице деловало би брзо и жустро.


Одговорност за безбедност краљевских одаја пада на "Метрополитан Полице", која саставља и свеприсутни Краљевски заштитни одред цији су припадници искусни официри које тренира САС.


ПРОЧИТАЈТЕ И: ОРГАНИЗАТОР ПРОТЕСТА ОПОЗИЦИЈЕ ОДБИО ДА ОДГОВАРА НА ПИТАЊА: Јуришао на Председништво, побегао од новинарке (Видео)


Чак и гардисти испред Палате смеју да одгурну људе ако претерају, а уколико је неко агресиван или прети имају дозволу да усмере оружје ка њима као упозорење. Пушке нису напуњене, али су бајонети довољно оштри, наводи Б92.


Када је, на пирмер, један Француз у алкохолисаном стању покушао у шали да прође поред гардисте и попне се преко ограде ухапшен је и оптужен за незаконит упад на краљичин посед.


Ухапшени у покушају "преласка црвене линије" бивају одвођени у притвор и испитивање након чега се објављује каква оптужница ће бити подигнута против починиоца, која неретко има више тачака.


Изразито јаке мере безбедности спроводе се и преко океана.


Десет година затвора добио је мушкарац у САД због покушаја прескакања ограде како би доспео у зграду Беле куће. Преступник је правдао свој поступак забринутошћу у вези са растућом негативном атмосфером, како је рекао, и жељом да стога ступи у контакт са америчким председником, пише Б92.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације