Љајић: На КиМ испоручено мање робе за 280 милиона евра

Танјуг

недеља, 11. 08. 2019. у 12:13

 Љајић: На КиМ испоручено мање робе за 280 милиона евра

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић Фото Танјуг

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да је од увођења такси Приштине на робу из централне Србије испоручено мање робе на КиМ у вредности од 280,8 милиона евра
Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да је од увођења такси Приштине на робу из централне Србије у новембру прошле године, испоручено мање робе на КиМ у вредности од 280,8 милиона евра.

"То значи да дневно мање шаљемо робу на Косово за 1.075.000 евра. Према томе огромна је штета у финансијском смислу. Ми сви заборављамо да је то у односу на период када није било такси и када смо у целој години извезли робу за 440 милиона евра. Процене су за ову годину да то може да иде преко 500 милиона евра и то би се свакако и реализовало", рекао је Љајић за РТС.

Према његовим речима, процењује се колика ће штета бити у погледу раста БДП-а.

"Најгори сценарио који се вероватно неће догодити је да би то могло да утиче са 0,8 процентних поена. Али, не верујемо да ће се то десити, јер би то значило да нико од привредника који извози робу на Косово не нађе нека алтернативна тржишта. Верујемо да ће то бити мање од процењених лоших 0,8 процената", нагласио је Љајић.

На питање да ли то значи да очекује да извозници пронађу алтернативна тржишта, а не да се таксе укину, Љајић наводи да у овом тренутку то није реално.

"Имате озбиљну политичку кризу на КиМ и изборе. Сада се сви утркују ко је први увео таксе и чија је то идеја била, јер ће се то у кампањи користити за убирање политичких поена. Чак и они који су били склони да се иде на неку суспензију такси на 120 дана, тврде да ни после избора не треба укинути таксе, јер процењују да то може да донесе неки глас више уколико на тој теми истрајавају", рекао је Љајић.


Он додаје да су само два фактора реално могла да утичу на таксе.

"САД и ЕУ, чак и из ЕУ је то могла да уради Немачка. Све друго је то било као да чајем од камилице лечите рак. Очекивања од Цефте да то уради није било реално. Ми нисмо били наивни да у то верујемо. У старту смо рекли да не очекујемо ништа од Цефте, али да морамо неку легалну процедуру да спроведемо. Чак ни ови од којих би могло да се очекује нису били ефикасни, а друго је питање зашто нису били ефикасни", навео је Љајић.

На питање да ли је Србија могла да утиче контрамерама и какав би њихов ефекат био Љајић је истакао да се све време размишљало о томе, али да је пре свега реч о судбинама људи који тамо живе.

Лако је, каже, донети котрамере и медијски задовољити јавност.

"Међутим, морате водити рачуна кога ће те контрамере погодити са једне стране, и са друге да ли ће дати неки практичан резултат у смислу притиска да се ове мере које је Приштина увела укину", закључио је Љајић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације