Какве су везе Харадинаја и исламских екстремиста?

Танјуг

02. 08. 2019. у 13:30

Рамуш Харадинај примио је недавно у Приштини једне мало познате странке из Немачке, у којој је био и Алим Хамза, који је под присмотром немачких власти због исламских екстремистичких ставова

Какве су везе Харадинаја и исламских екстремиста?

Рамуш Харадинај / Фото ЕПА

Рамуш Харадинај примио је недавно у Приштини једне мало познате странке из Немачке, у којој је био и Алим Хамза, који је под присмотром немачких власти због исламских екстремистичких ставова, а експерт за безбедност Ирфан Пеци сматра да не треба потценити опасност од Харадинајевих контаката са салафистима у циљу формирања "велике Албаније".


Хамза се у Приштини, у Харадинајевом кабинету, појавио као члан делегације мало познатог Савеза за иновације и правду (БИГ), партије регистроване у Немачкој, за коју тамошњи медији наводе да је блиска турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану.


Тај, салафистички проповедач из Бона, такође није раније привлачио пажњу јавности, иако је под присмотром немачких служби због екстремизма, док се, посебно у последње време, није ангажовао на друштвеним мрежама на којима отворено подржава Харадинаја.


Пред одлазак Харадинаја у Хаг, пред Специјални суд за ратне злочине ОВК, Хамза се солидарисао са њим, одбацујући оптужбе против приштинског политичара, којег назива "рођаком".Експерт за безбедности, познат у немачким медијима, Ирфан Пеци, који је тим поводом контактирао редакцију Танјуга, тврди да је Харадинају морао бити познат Хамзин салафистички, односно екстремистички "бекграуд".


Пеци за Тањуг наводи да је Хамза због својих екстремистичких ставова већ "на радару" немачких власти.


Он такође за Тањуг објашњава да је Савез за иновације и правду близак исламистима, те да ће, како најављује, немачки јавни сервис ускоро објавити пирлопг, на којем је, иначе, и он сарађивао.


Према његовим речима, међу члановима Савеза је и један политичар из Санџака, који је, како тврди, близак Странци демократске акције, а чланови те странке, турски грађани у Немачкој, су присталице Ердоганове политике.


„Тај податак показује да се овде успоставља савез. Препознаје се јасно осовина Санџак, Косово и присталице Ердогана", каже Пеци и додаје да верује да је циљ свега тога тзв. Велика Албанија под турским утицајем. Упитан да ли је такозвана ОВК, чији је један од вођа био Харадинај, била под утицајем салафистичких струја, Пеци каже да је ОВК имала разне фракције, које су биле пре свега националистички усмерено.


„Међутим, данас видимо све више албанских салафисте који имају симпатије за ОВК и рат против Срба називају џихадом", подвлачи Пеци.


Било је, каже, и појединих исламиста у ОВК, али и поред тога не би рекао да је ОВК била верски или салафистички мотивисана.


"Али, албански салафисти су симпатизери ОВК“, подвукао је он.


Сам Пеци, иначе, према доступним подацима, дете емиграната са простора бивше Југославије, 2007. године је био шеф немачког огранка „Глобалног исламског медијског фронта“, најважније пропагандне мреже Ал каиде.Због тих активности је био ухапшен, осуђен на казну затвора, а потом је, према писању немачких медија, окренуо леђа екстремистичкој прошлости и посветио се борби против радикализације младих муслимана на немачком говорном подручју.


Издао је и књигу под насловом „Џихадиста“, а баварски јавни сервис снимио је о њему документарни филм.


Под салафизмом се, иначе, подразумева тумачење ислама на начин на који су то чиниле прве три генерације муслимана.


Екстремни салафисти, као што је Хамза, покушавају да искључе све, по њиховом виђењу не-исламске, утицаје на живот муслимана.


Хамза је у жижу интересовања немачких власти доспео због изјава као што су: „многе новине, које су под контролом Ротшилдових, циониста, данас су се радовали, отварали шампањац, када су сазнали да се људи убијају на Блиском истоку" или „забрањује се да се каже да се у свету, Европи и САД ништа не одлучује без Израела и Јевреја".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Komsija

02.08.2019. 15:44

Kada bi ga oni docepali,skinuli bi mu glavu.To su toliko ogorceni da je neverovatno.To znam ja najbolje

Petrit

02.08.2019. 15:45

Posto niste mogli da nacete dokaze za ubistva u reonu gde je on bio sa jedinicom sada ga optuzujete za kidnapovanje Srba i vacenje organa ako i za to ne uspe onda okrivite za rat u Bosni potocno u Bratuncu i ako i to neuspe onda za rat u Hrvatsku odnosno Oluju i Blesak vazno da ne bude nikad slobodan neka zna da Srbi koga uptuze mora da ide u zatvor bes razlike dali je nesto ucinio.

miloje

02.08.2019. 17:10

@Petrit - tako je ,on je dobri komsija, stolar ,koji je svima pomogao da nadju svoj mir.

Dr

02.08.2019. 15:51

svasta od vas ( kao Politika iz 90 setih). On se izjasnjava kao kao katolik . To zna ju svi, on je javno govorio o tome.

MASALA, DRHTACE ANGELA JOS JACE

02.08.2019. 16:07

ISLAMISTI SU PODROVALI NEMACKU, ama bas kao sto je rurska oblast opdrovana kopanjem uglja.

Mirijevo 27

02.08.2019. 16:42

Ovaj članak iznosi dosta neistine o ovoj pratji?BIG partija-stranka koja okuplja uglavnom gradjane sa inostranim porijekom, imaju državljanstvo Njemačke. Oni su se organizovani uglavnom za izbore na saveznom nivou vlasti i EU. Brojcano su najzastupljeniji nasljednici sa područja: Turske - do 45%, bivšeg SSSR - do 35% i ostali. Osnivači su visoko obrazovani (pravnici, ekonomisti, preduzetnici i dr.). Nema zastupljenosti po religijskoj osnovi.

srdja

02.08.2019. 17:09

greska ,haradinaj za deo cie, posreduje u pravljenju belaja po evropi,od strane muslimankih ekstremista ,da ih ne bi povezali sa amerikom.A onda cia ,kad kao pomaze eu, oni im po nelkog "neposlusnog" islamistu,isporuce, jer su ti islamisti ,potrosna roba ,ovih losih vernika i losih ljudi...

BRATEE

02.08.2019. 21:06

Kakveee ??? Strasnee i uzasnee...ovaj je teski zlikovac...faca mu sve govori !!!