Љајић: Међународна заједница није у стању да јако притисне да се таксе укину

Танјуг

петак, 02. 08. 2019. у 10:50

Љајић: Међународна заједница није у стању да јако притисне да се таксе укину

Расим Љајић / Фото Танјуг

Дневна штета од увођења такси приштинских власти на робу из централне Србије је милион евра
Дневна штета од увођења такси приштинских власти на робу из централне Србије је 1,080 милиона евра, а процењује се да ће до краја године, ако таксе остану на снази, бити око 400 милиона евра, каже министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Он је указао да је до сада, од 21. новембра прошле године до 20. јула ове, из централне Србије у јужну српску покрајину пласирано за 260 милиона евра мање робе него у истом периоду прошле године.

"Међународна заједница није извршила довољно јак притисак да се таксе укину. Колика ће штетити буџету Србије знаће се на крају године, али сигурно ће се одразити и на укупни БДП", нагласио је министар за ТВ Пинк.

Додаје да је то само један сегмент приче, а да је штета од губитка тржишта немерљива.

На тржиште КиМ већ су се позиционирале и повећале свој извоз земље из окружења, Грчка је 3,5 пута повећала извоз, али и друге земље као што су Словенија, Хрватска, Мађарска, Бугарска, Македонија.

Наглашава да трпе највише грађани српске националности, али трпе и Албанци, јер је роба на КиМ скупља у просеку за пет одсто, док штету трпе и произвођачи јер су сировине набављали у Србији.

"Пшеницу плаћају 15 евра по тони скупље него када су је набављали из централне Србије, а наша је немерљиво бољег квалитета. Да не говоримо о политичкој штети јер је убијен дијалог. Од увођења такси нема дијалога", нагласио је он.

Упитан због чега није било јачег међународног притиска да се таксе укину, он је рекао да се ЕУ и читава међународна заједница суочавају са "кризом ауторитета, вођства, идеје", да то није онај исти свет од раније.

"Више немате тако јаких ауторитета који би могли да наметну своју одлуку, али и овај простор није приоритет за ЕУ и Америке, да се неко тим стално бави. Баве се од случаја до случаја, од ситуације до ситуације. Међународна заједница није у стању да јако притисне да се таксе укину", истакао је он.

Не постоји економско оправдање за увођење такси, а Љајић каже да су оне донеле само политичку корист појединцима који ће је, ако избори на КиМ буду раније одржани, политички материјализовати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Kangaroo

02.08.2019. 15:19

Takse su i uvedene po nalogu mocnika da bi se isvrsio pritisak na Srbiju. Ne budite naivni, da Zapad zeli da se takse ukinu, bile bi ukinute u roku od jednog sata.

Dani Kovac

03.08.2019. 02:37

@Kangaroo - Ne budite naivni, da Zapad zeli da srbija sedne za pregovaracki sto, bile bi na stolu u roku od jednog sata.

A mi kao ne znamo

02.08.2019. 18:41

da su svi sa zapada protiv nas. Pitamo li se: zašto ne možemo da se nagodimo? Koliko naših ljudi uspešno radi na zapadu? Što ih ne pitamo? A da, Srbin je najpametniji svaki za sebe! Teško da udruži!

Dani Kovac

03.08.2019. 02:34

Medjunarodna zajednica nema nikakve koristi ili stete od takse. Oni koji imaju, treba da sednu i razgovaraju.