Милош Јовановић: Бојкот неће донети успех

Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ

29. 07. 2019. у 12:02

Милош Јовановић: Бојкот неће донети успех

Милош Јовановић / Фото В. Данилов

Председник ДСС Милош Јовановић: Политичка сцена нам је постала прави ријалити, где само пљуште увреде. Борба за КиМ ће несумњиво бити тешка и дуготрајна

ГЛАВНО питање када је реч о бојкоту није могу ли се наћи разлози за бојкот - наравно да могу, већ да ли бојкот може бити успешан и да ли представља сврсиходно средство у борби против актуелне власти. А из данашње перспективе ми се чини да је одговор на то питање више одричан него потврдан. Што се тиче услова за изборе, ту се неће ништа битно променити и они ће наредне године свакако бити лоши.

Лидер Демократске странке Србије Милош Јовановић овако одговара на питање "Новости" да ли верује да ће се у наредним месецима нешто битно променити по питању услова одржавања избора, за које опозиција тражи да буду фер, с обзиром на то да сматра да је прича о бојкоту рано покренута.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ УВРЕДЉИВЕ РЕЧИ: Сукоб Шормаза и Пауновићеве

* Шта би ново на политичкој сцени донела евентуална коалиција ДСС и СПАС, Александра Шапића, која се чини могућом?

- Можда се чини могућом, можда и јесте могућа, али засада је нема, и то је једина релевантна чињеница. Оно што ипак сигурно знам јесте да коначно морамо да изађемо из ове острашћене атмосфере, где више нико не говори ни о политичким програмима, ни о политичкој визији. Политичка сцена нам је постала прави ријалити, где само пљуште увреде и где је главно питање ко ће с ким. Та ужасна клима, уз још неке ствари, попут изборног система, мора да се мења, и то независно од евентуалне коалиције странака које предводимо Александар Шапић и ја, и која се, како ви кажете, чини могућом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Скот: Потребни велики напори да се настави дијалог

* Да сте у овом тренутку ви преговарач са Приштином, какво бисте решење предложили?

- За почетак би им две ствари биле јасно стављене до знања: прво, да су оквири Устава РС и Резолуције 1244 СБ УН за нас Свето писмо и да из њих нећемо излазити, и друго, да ћемо гарантовати безбедност српског народа на сваки могући начин и у свакој могућој ситуацији. Одатле може да се преговара о свему. Али не треба да се плашимо ни статуса кво, нити протока времена. Борба за КиМ ће несумњиво бити дуготрајна.


* Кога од великих сила видите као примарну силу у наредном периоду приликом тражења решења за питање КиМ? Може ли флексибилност Француске, која се наслућује, да отопи круте немачке ставове по питању могућих решења?

- Сумњам, али то уосталом није ни важно, јер решење које имате на уму - а то је чувена идеја разграничења - нити је добро за Србију нити је уистину реално. Важно је што долази, независно од ЕУ која се налази у дубокој кризи, до уравнотежења снага на светском нивоу кроз јачање Русије и нарочито Кине, која се све мање либи да буде активан играч у међународној политици. Маневарски простор Србије је данас осетно већи него пре само 15, па и 10 година, а биће још већи у наредних 10 или 15. Зато не треба журити са решењем за КиМ већ држати и јачати позиције које су и данас наше.У БЕОГРАДУ МОГУЋЕ ПРОМЕНЕ

* У ИЗЛАСКУ на изборе видите шансу да опозиција освоји неке градове у земљи. Где мислите да би то било изводљиво?

- У Београду свакако понајвише, али има и много општина широм Србије у којима би власт на наредним изборима могла да се промени. Довољно је за почетак кренути од анализе резултата прошлих председничких избора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Mija Pećanac

29.07.2019. 15:28

Šteta što za njegove predhodnike u DSu Kosmet je služio samo za udvaranje "zapadu" inače bi danas imali bolju pregovaračku poziciju, mada ni "briselski sporazum" nije mnogo bolji.

disident Dimitrijevic Boris

29.07.2019. 19:34

malo je gospodin Kostunica izgrao narod 6 oktobra 2000i ostavio kompletnu bandu bez lustracije , zato im treba dati jos jednu sansu .Kako kaze Beogradski Sindikat ,, Nas narod Slabo pamti ,,

буки

30.07.2019. 11:57

@Jagodinac, a možda ipak neko od petoro reskira i ode ilegalno na glasanje, tako da ostalih četvoro ne saznaju.