Дачић: Подршка Никарагве битна, њен сусед први признао Косово

Танјуг

26. 07. 2019. у 17:20

Дачић: Подршка Никарагве битна, њен сусед први признао Косово

Фото Танјуг

Министар спољних послова је подсетио на притиске које су бројне државе трпеле и трпе да би подржале Приштине али и на чињеницу да је Костарика, јужни сусед Никарагве, прва земља на свету која је то учинила

Никарагва неће мењати став и доследно ће подржавати међународни правни поредак и борбу Србије за очување територијаног интегритета и сувернетита, изјавио је у петак министар спољних послова Ивица Дачић након састанка са колегом из Манагве Денисиом Монкадом Колиндресом.

Колико је то важно, Дачић је објаснио подсетивши на притиске које су бројне државе трпеле и трпе да би подржале Приштине али и на чињеницу да је Костарика, јужни сусед Никарагве, прва земља на свету која је то учинила.

Никарагва, са којом имамо 40 година дугу диопломатску традицију, подржава и борбу Србије за наставк дијалога као начин за превазилажење проблема Београда и Приштине, рекао је Дачић.

Манагва неће подржати ни учлањење Косова у међународне организације - Интерпол, Унеско, речено је на заједничкој конференцији двојице министара који су подсетили да Никарагва и Србија имају висок степен пријатељских односа, уважвања и подршке у очувању националних интереса.

Прочитајте још - ДАЧИЋ НАЈАВИО: Очекујем да ће ускоро још једна земља да повуче признање тзв. Косова

Србија је подржавала и подржаваће ту централно америчку државу, која јој је пријатељ, рекао је Дачић и подсетио на притиске које су бројне земље трпеле да би признале Косово.

Према речима шефа српске дипломатије, неоходно је јачати економску сарадњу две земље која је минимална. Дачић је додао да је добро што је Монкада Колиндрес посету искористио и за разговоре са премијерком Аном Брнабић, представницима Министарства економије и Привредне коморе.

Дачић је оценио да постоји простор за унапредњејне система политчких консултација са Никарагвом и сарадње у различитим областима - министарстава унутрашњих послова, одбране, војно-економске, војне у области култуте, образовања, програма размене студената, стипендија,...

Прочитајте још - Дачић информисао амбасадоре Србије о ситуацији на Космету

Монкада Колиндрес рекао је да посета има за циљ поред учвршћивања приатељских веза и сарадње, јачање трговинске размене, унапређења инвестиција сарадње на пољу пољопривреде, која заузима велики део привреде Никарагве, такође услужних делатности, фертилизатора ...

Дачић је подсетио да је са званичницима Никарагве недавно поптисао споразум о укидању виза за носиоце диломатских и службених пасоша и да очекује да ће га Скупштина ускоро ратификовати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Podrska je podska

26.07.2019. 18:02

Kako bi bilo lepo da nas podrzava neko mocan! Hvala Nikaragvi, podrska je podrska, ... i njima treba mnogo podske, samo je Haiti siromasniji od njih u Americi...