АКТУЕЛНА дешавања на Космету, брутална хапшења Срба, оставка премијера привремених институција, таксе и дијалог који је замро, али и унутрашње европске теме - као што је одабир нових европских комесара, што би требало да се заврши до 1. новембра - умногоме успоравају даље европске интеграције Србије.

У јуну смо отворили једно поглавље, а како ствари стоје, ништа боље нам се не пише ни у предстојећих неколико месеци. Реч је, међутим, о искључиво политичком процесу, док се технички поступак одвија без проблема.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сумрак бриселских процеса?

- Управо смо послали акциони план за поглавље 19 које се односи на социјалну политику и запошљавање. Започели смо и процес усвајања двеју преговарачких позиција, за поглавље 3 у вези с пословним настањивањем и слободом пружања услуга, и за поглавље 27 које обухвата животну средину. У различитим фазама су и све остале преговарачке области - истиче, за "Новости", шефица српског преговарачког тима Тања Мишчевић.

Она наглашава да преговарачки тимови Србије и ЕУ раде без икаквог застоја:

- Озбиљно размишљамо већ и о наредном извештају за владавину права, који излази у новембру. Предали смо ревидиране акционе планове за поглавља 23 и 24 и сада чекамо мишљење.

Тања Мишчевић

Портпарол актуелног финског председавања ЕУ Марко Руонала истакао је, за "Новости", да су интеграције Србије и целог Западног Балкана један од њихових приоритета, али је нагласио и да је важно наставити с реформама у домену владавине права, као и што пре поново започети дијалог с Приштином.

Србија треба да отвори још 18 поглавља и да их затвори 33.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Председник: Наставак Берлина највероватније у септембру


ХАН СТИЖЕ У ЧЕТВРТАК

ЕВРОПСКИ комесар за приступне преговоре Јоханес Хан боравиће у четвртак и у петак у радној посети Београду, где ће са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић разговарати о реформама у Србији и ситуацији у региону.

Хан ће се најпре састати са Вучићем, а како преноси Танјуг тема разговора ће бити и дијалог Београда и Приштине.