Узнемиравали мајку са бебом да би направили политички ангажован текст

ИЗВОР: Б92

понедељак, 22. 07. 2019. у 22:06

Узнемиравали мајку са бебом да би направили политички ангажован текст

YouTube

Новинари КРИК данима пресретали чланове породице Предрага Малог, брата министра финансија

КАКО преноси портал Б92, вишедневним праћењем чланова породице Предрага Малог, брата министра финансија Синише Малог, новинари истраживачке мреже КРИК прекршили су основне норме новинарског кодекса.

Вишедневним праћењем и пресретањем новирари КРИК су у неколико наврата узнемиравали његову супругу која се са бебом шетала у близини зграде у којој станују са циљем да направе текст о наводној умешаности у "државне послове" преноси Б92 наводе које је на свом порталу објавила Република.рс.Препад на мајке са бебама нова је тактика коју примењују противници власти како би срушили и сломили Александра Вучића. Најновија мета новинара Крика је шестомесечна беба Уна Мали, чију мајку су истраживачи Крика спопали насред улице и пратили је до улаза у зграду покушавајући да добију материјал за причу против Вучићевих најближих сарадника, конкретно брата Синише Малог, министра финансија Србије.

Занимљиво је да је портал Крик пустио причу о Предрагу Малом, а портал Јавно.рс о сину председника Данилу Вучићу исти дан кад је Српски телеграф објавио текст "БИА открила план о слому Вучића", у ком су најављен жешћи удар на фамилију председника и његове најближе сараднике.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - И ЊЕГА ЋЕМО НА БАНДЕРУ: Вучићевом сину преко "Фејсбука" претио вешањем


ТОРТУРА НА УЛИЦИ

Наиме, на снимку до којег је Српски телеграф ексклузивно дошао јасно се види да је Крик ангажовао особу да у стопу прати Милицу Андрић, невенчану супругу Предрага Малог, иначе рођеног брата министра финансија Синише Малог.

Припремљен да обави задатак новинар у једној руци држи диктафон, у другој мобилни телефон и полако у стопу прати мајку која гура бебу у колицима. Јурећи за причом која треба да оцрни Малог и Вучићеве најближе сараднике, истраживач Крика насред улице и на препад зауставља мајку која гура колица, испитује је, а потом и прати у хаустору, до самог улаза у зграду, што су снимиле сигурносне камере.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БРАТ СИНИШЕ МАЛОГ: Добијам анонимне претње

Милица Андрић потврдила је да ју је новинар Крика пресрео насред раскрснице док је била у шетњи са бебом.

- Дана кад је настао снимак лице са камере ми је пришло на раскрсници док сам шетала дете и поставило ми питање да ли сам јој мајка или сестра. Одговорила сам да сам мајка, након чега сам наставила шетњу са бебом у колицима. Касније, гледајући снимке безбедносних камера који су ми показани, препознала сам лице. То је била иста особа која ми је поставила питање на раскрсници - испричала је Андрићева.

Крик је објавио текст у којем истражује зашто Предраг Мали вози службени аутомобил ауди који је иначе власништво приватне фирме у којој ради годинама. Међутим, ако случајно читалац посумња да ова тема нема везе са Вучићем, побринули су се да у целу причу уведу његовог рођеног брата Андреја иако са овим нема никакве везе.

Да је напад синхронизован, потврђује и то што исти дан излази и текст портала Јавно.рс, у ком пишу о навијачима, хулиганима... али нису пропустили прилику да криминализују Данила Вучића, сина председника државе, само зато што се види на слици групе навијача која је бодрила Србију на Светском првенству у Русији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Стефановић: И неки из СНС руше Вучића!


- Ви сте најавили баш у прави час шта се спрема и добро је да народ то може да прочита. Озбиљна кампања се води из кухиње појединих западних амбасада које дају налог Крику и сличнима да се баве овим стварима. И све се врти око Косова - каже наш извор из обавештајних структура који нам је дан раније открио план за слом Вучића до ког је БИА дошла.

Иначе, на то је и сам Вучић указао неколико дана раније на конференцији за новинаре.


РАЗОТКРИВЕНЕ УЛОГЕ

Објашњавајући да је уједињење балканских народа спас за цео регион, али и разлог због којег је, између осталог, мета многих у међународној заједници, али и у Србији, Вучић је подсетио на улогу Светозара Марковића, који је страдао због тежње за уједињењем балканских народа, али и на краља Александра, који је био такође заговорник идеја уједињења, а којег су убили фашисти.

- Свестан сам свих ризика којима сам лично изложен - рекао је Вучић, додајући да је свестан притисака којима су Србија и он лично изложени од међународне заједнице.

Ипак, за све њих председник Србије имао је јасну поруку:

- Ја сам мали, сломили су и јаче од мене. Сигурно ће сломити и мене. Уосталом, помињао сам вам људе из српске историје... Али, пре тога, чуваћу образ Србије и нећу да лажем ни себе ни свој народ. А они сви заједно нека раде свој посао!


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучићу на Видовдан претили смрћу!


ИЗМИШЉАЛИ БОЛЕСТИ: ТЕ ИМА РАК, ТЕ МУ СЕКУ НОГУ

У медијима који учествују у кампањи против Вучића и његове породице често су објављивани текстови у чијем фокусу су чланови Вучићеве фамилије. Тако су, примера ради, често наводили да је Андреј, брат председника државе, власник елитног ресторана у Београду. Иако нису имали ниједан доказ који би потврдио ту тврдњу и упркос томе што је Вучић јавно у више наврата говорио да његов брат није преузео познати ресторан, иста прича неколико пута досад је објављивана.

Било је измишљотина и када је здравље у питању, те су тако пласирали лажи да Вучић да болује од рака, а затим и приче да ће му одсећи ногу због болести...


ЈАПАНСКА МЕТОДА ПРАЋЕЊА

Бивши обавештајац Божидар Спасић каже да начин на који се новинар Крика понашао подсећа на методу коју су некада користили припадници Државне безбедности и која је позната као јапанска метода праћења.

- Ова метода се зове јапанска метода праћења и подразумева да кад пратите неког, идете непосредно испред, иза или до човека, односно објекта који пратите. Зове се јапанска јер се сматра да неће нико помислити да сте ви уз њега док га пратите. Објекат који пратите, колико год да се осврће, не може да вас провали. Делујете као случајни пролазник и то је та метода коју смо некада примењивали - објашњава Спасић.

Истиче да ова тактика праћења међу омиљенима јер, како објашњава, ту нема грешке.

- Апсолутно не постоји могућност да вам лице које пратите побегне с обзиром на чињеницу да сте ви стално везани за њега. Где он уђе, ви уђете, где он изађе, и ви изађете, а све делује случајно, ненаметљиво, али напросто ви сте залепљени за објекат који пратите. Никад се не обраћате, не ступате у контакт, не поздрављате се с другим људима које срећете, ви сте сенка онога кога пратите - објаснио је Спасић.

Нино Брајовић

БРАЈОВИЋ: ОБАВЕЗНО ПОШТОВАЊЕ ПРИВАТНОСТИ

Државни секретар у Министарству културе и информисања Нино Брајовић подсећа да мајке са шестомесечним бебама не би требало да буду под присмотром медија.

- Приватни живот јавних личности је мање заштићен од приватног живота обичних грађана. Супруге јавних личности и особе повезане са јавним личностима не би требало да се третирају ако саме нису тема неког текста као јавне личности. Оне нису предмет интересовања медија - упозорава Брајовић.


МИНИСТАРКА ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ АПЕЛУЈЕ: ДЕЦУ И БЕБЕ НЕ МЕШАТИ У ДНЕВНУ ПОЛИТИКУ

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић истиче да медији у потрази за истином морају да имају дужну пажњу према људима који нису јавне личности и које ни на који начин нису укључене у теме којима се баве, нарочито према женама и деци.

- Јавне личности морају да трпе и пажњу и критику јавности, али чланови њихових породица треба тога да буду поштеђени. То јасно прописује и етички кодекс новинара који је израдио НУНС и који јасно препоручује шта је новинарима дозвољено, а шта не у потрази за чињеницама. Тако кодекс прописује да "новинар не треба да настави са постављањем питања, телефонирањем, фотографисањем или снимањем приватног лица пошто је замољен да одустане" - подсетила је Михајловићева.


ВЕСИЋ: ЈУРИТИ ЖЕНУ СА БЕБОМ ЈЕ СКАНДАЛ

Заменик градоначелника Београда Горан Весић у изјави за Српски телеграф осуђује овакав приступ новинара Крик.

- Запањен сам да је новинар Крик себи дозволио да напада жену са шестомесечном бебом и јури по улици. Нико нема право да угрожава њену безбедност и, што је још скандалозније, нема права да стане пред њих тако, шта год да је тема и који год да је мотив - новинарска прича или политички мотив. У такве ствари не сме да се уплиће породица, то важи у свим цивилизованим земљама, осим изгледа у Србији. Овде се изгледа још не разуме да је породица светиња, па је тако породица председника Вучића, његова деца, родитељи и брат, сваког дана на мети напада, ево и министар Небојша Стефановић пролази кроз нападе, баш као и његова породица. И све то се дешава у недостатку политике, они немају како да се супротставе Вучићу него нападају њега и његове чланове породице, баш као и најближе сараднике - каже Весић.

КРИК ФИНАНСИРАЈУ СОРОШ И РОКФЕЛЕР

Иза Крика стоје и финансирају га стране организације које потпомажу слично назовиистраживачко новинарство и у другим земљама. На самом сајту Крика стоји да су њихови донатори ОЦЦРП, Натионал Ендоwмент фор Демоцрацy (НЕД), Опен Социетy Фоундатионс - ОСФ (Сорошева организација), Роцкефеллер Бротхерс Фунд - РБФ (Рокфелерова организација), Цивил Ригхтс Дефендерс (ЦРД), Хеинрицх Боо Стифтунг (ХБС) и Европска унија. Поменуте организације развиле су читаву мрежу испостава у земљама централне, источне и југоисточне Европе. Упркос моћним западним организацијама које их финансирају, из Крика често позивају грађане да им помогну да наставе да истражују, и то уплатом појединачних донација. У делу на сајту под називом Подржи нас омогућено је да им се новац преко сервиса пејпал директно уплаћује из иностранства.


УРЕДНИК КРИКА: НИСМО ПРАТИЛИ МИЛИЦУ

На питања Српског телеграфа одговорио је главни уредник Крика Стеван Дојчиновић. Одговор преносимо у целости:

- У питањима тврдите ствари које новинари Крика нису радили. Тврдите да смо скупљали информације на начин на који то нисмо урадили. Сама питања су нетачна: новинари КРИК нису пратили Милицу Андрић, нити је испитивали у вези са бебом. Новинари Крика су посетили зграду са циљем да се увере да Предраг Мали, брат министра финансија Синише Малог, вози ауди А6, који су му уступили бизнисмени Иван Бошњак и Стојан Вујко преко њихове фирме. Ова тема је несумњиво од јавног значаја јер се бави случајем могуће корупције и трговине утицајем. Медији попут вашег би требало да се баве таквом темом, а не да нападате новинаре који истражују корупцију. Подсећам да се Крик увек придржава највиших новинарских стандарда, дужне новинарске пажње и поштујемо права личности о којима извештавамо, као и права чланова њихових породица.

РЕАКЦИЈЕ

Мирослав Лазански, војни коментатор:
Тачно је да кампања против председника Србије траје дуго, да на све начине покушавају да га сломе и да том послу ударају на њему најближе људе.

Војислав Шешељ, лидер радикала:
Не разумем зашто су пресрели жену, за тим није било потребе нити има смисла. Као што нема смисла показивати слике његовог сина Данила на утакмици. Он је на стадиону навијач, баш као што је некада био и Вучић. Што се кампање тиче, то ионако раде из разних западних центара

Никола Никодијевић, председник београдске Скупштине:
Нико не оспорава право новинара да поставља питања, али је апсолутно неприхватљиво узнемиравање породице јавних личности. Посебно када су у питању жена и шестомесечна беба које нису јавне личности и немају никакву везу са поменутом темом.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада:
Ако је то тачно, онда је такав поступак за осуду и гнушање. Поставља се питање где је граница пристојног понашања и професионалног рада. Схватам да су нервозни пошто њихови политички мезимци сваки дан имају све мању подршку у јавности, али то није оправдање да малтретирате нечију породицу, посебно мајке са малом децом.

Дубравка Филиповски, посланица СНС:
Ово је још један доказ да поједини новинари, кријући се под плаштом истраживачког новинарства, не бирајући средства, раде у служби истрошених политичара Ðиласа, Јеремића, Тадића, Обрадовића, који би због недостатка јасних идеја силом желели да се поново врате на власт. Уместо да се баве готово свакодневним, бескрупулозним насиљем на женама из СНС које су на јавним функцијама, поједини новинари, користећи бруталне начине недостојне своје професије, покушавају да задовоље јалове интересе својих налагодаваца. Стоп насиљу над женама.


ИЗВОР: Б92

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (69)

pfc

23.07.2019. 05:38

Jadan pokušaj skretanja sa teme! Šta je sa stanom? Šta je sa kolima? Čim se pokaže prstom na neki kriminal, odmah se okrene da je to politički!

Dubravka

23.07.2019. 06:11

Ovakvo neodgovorno ponasanje je apsolutno nedopustivo i za svaku osudu i kaznu, jer niko nema pravo da se mesa u privatnost.

Dule

23.07.2019. 06:42

Mislio sam da su"Novosti" ozbiljne novine. Mogli bi ste malo da se ugledate na "Krik". Dojčinović je demantovao, i ljudi se bave razotkriva jež afera, a nisu stranačke novine. Vesić, Mihajlovićwva i društvo ne bi smeli da pričaju o sramoti, jer je nemaju. A ako je novinar kriv, što ga ne tuže. Mi smo ipak pravna država

IgorS

23.07.2019. 07:03

Taman skinem Blic aplikaciju...odusevim se clancima... Kad ono, jos jedne REZIMSKE novine... FUJ PISITE ONDA STA ONI RADE!!!!! UPALITE MALO TELEVIZIJU PA VIDITE STA RADE VUCIC I EKIPA!!!!!!

aca

23.07.2019. 07:07

Ovo je čisti primer uhođenja i maltretiranja radi spinovanja događaja u političke svrhe!

raca

23.07.2019. 07:08

Evo ja tog pametnog pozivam da mene juri i prati i dosadjuje ,e.............................

Ćeća

23.07.2019. 07:14

Pažljivo pročitah članak i ne videh na koji način je beba bila meta novinara KRIK-a; možda sam ja neuk(mada sam u roku završio dva fakulteta)ali ste malo-mnogo preterali sa ovakvom navijačkom i zaštitničkom pisanijom!

Slađan

23.07.2019. 07:25

Ovakve stavri ne bi trebalo da se dešavaju.Opozicija je izgubila kompas. Ponašaju se neracionalno.

ewqr

23.07.2019. 07:44

Ništa im nije sveto, učiniće sve, apsolutno sve samo da bi zaradili koji politički poen više.

Serbinator

23.07.2019. 08:22

Kakvi su to bezdušni ljudi, jure porodicu sa decom u kolicima i maltretiraju ih po ovoj vrućini! Sve zbog toga da bi mogli nešto loše da napišu za vlast? Jadno stvarno od KRIK-a.

Serbinator

23.07.2019. 08:24

Ovo što rade novinari KRIK-a je nedopustivo za novinarastvo i za ljudsko dostojanstvo, da ti gnjaviš i napadaš ljude na ulici zarad reportaže koja će da opiše loše današnju vlast? Sramota.

Gaga

23.07.2019. 08:30

Nemaju vise ni srama ni obraza, napadaju koga stignu, ni je im vise nista sveto cak i bebe.

marko84

23.07.2019. 08:31

Opozicija je skroz bezobrazna... Ove stvari ne treba da se desavaju, i svaki pokusaj nasilja treba da bude kaznjen!

Mima123

23.07.2019. 08:41

Нико није заслужио да буде праћен од стране било кога, то је толико ниско и непримерено

Kondor

23.07.2019. 08:58

Vala da mi uznemirava neko ženu i dete ...našo bi ga i dobio bi po labrnji musavoj ...od nasilnika se jedino možeš odbraniti ,ako im prevedeš na njihov jezik !!! Pošto vidim da tužioc pere ruke i nema nameru da po službenoj dužnosti goni teroriste!!!

Џими Станић

23.07.2019. 09:52

@Kondor - Ако си лопов онда не можеш да очекујеш да те третирају као нормалног грађанина. Наравно да ће и твоје породица да трпи због твог лоповлука.

Miroslava

23.07.2019. 09:53

Ovo je još jedan u nizu napada koji su počeli i kojih će na žalost biti sve više u cilju rušenja Aleksandra Vučića! Naši građani treba da znaju da to rade strane obaveštajne službe, da je to oproban i stari sistem rušenja vlasti i da će učiniti sve što god mogu, najprljavije i najbednije samo da uruše autoritet, okaljaju ime i ugled A. Vučića.