ЗА ЈОШ БОЉЕ ОДНОСЕ: Отворен трећи почасни конзулат Мађарске у Србији

Танјуг

понедељак, 22. 07. 2019. у 16:26

ЗА ЈОШ БОЉЕ ОДНОСЕ: Отворен трећи почасни конзулат Мађарске у Србији

Илустрација; Фото: Архива ВН

Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић и амбасадор Мађарске Атила Пинтер отворили су у Беогаду почасни конзулат Мађарске у Србији

Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић и амбасадор Мађарске Атила Пинтер отворили су у Беогаду почасни конзулат Мађарске у Србији, на челу са почасним конзулом Немањом Милутиновићем.


Дачић је истакао да је то трећи почасни конзулат Мађарске у Србији и да ће допринети још бољим односима две земље.


Почасни конзулат Мађарске отворен је на Новом Београду, у Улици Јурија Гагарина 36/б, а присуствовао је и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.


Председник Мађарске Јанош Адер је био у једнодневној посети Србији.


Дачић је рекао да конзуларно подручје почасног конзула обухвата Севернобанатски, Средњебанатски, Јужнобанатски и Подунавски округ, као и територију Града Београда.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Дачић у Њујорку говорио о ситуацији на Косову


Изразио је очекивање да ће то дати додатни импулс интензивирању и проширењу сарадње Србије и Мађарске, а посебно у области трговине, инвестиција, туризма, културе, образовања, науке и технологије.


"Кроз рад и активности почасног конзула у Београду унапредиће се и међусобно информисање и појачати везе два народа и квалитет конзуларне заштите. Активности почасног конзула ће бити усмерене на даљи развој привредних и културних веза, посебно сарадњу региона и градова две државе, а у интересу унапређења међудржавних односа и свестране сарадње Србије и Мађарске", рекао је Дачић.


Подсетио је да Мађарска већ има два конзулата у Србији, на челу са почасним конзулима и то у Нишу од 2008. и у Крагујевцу од 2018. године, чија конзуларна подручја обухватају управне округе којима припадају.


Институција почасних конзула у Србији има богату традицију и значај у дипломатско-конзуларним односима, навео је Дачић.


"Србија данас има 77 почасних конзула у иностранству, а у Србији је отворено више од 20 конзулата на челу са почасним конзулима. Претежно су то представници пословног света и бизниса, али има и угледних адвоката, професора, лекара, културних радника, као и припадника других професија. Сви су они по правилу високообразоване личности, цењене у својим срединама, који су на добровољној основи и са најбољим намерама прихватили да обављају ову одговорну функцију", рекао је Дачић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације