ПАРИЗ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


ФРАНЦУСКА инсистира на јачању економске сарадње са Србијом, што је нарочито било видљиво током посете председника ове земље Емануела Макрона Београду. То укључује и будуће инфраструктурне пројекте.

Занимљиво је да је један Србин, париски предузетник Зоран Милинковић, имао прилику да гради капиталне пројекте у Француској које су инаугурисали француски председници. Међу њима је био и Емануел Макрон.

- Упознали смо се на Сен Мартену, после изградње префектуре на овом француском острву, погођеног ураганом "Ирма". Био је веома пријатан. Изненадио се кад је сазнао да су на овом објекту били ангажовани само српски радници – каже нам Милинковић.

Макрон је крајем септембра прошле године дошао лично на инаугурацију префектуре.

- Разговарали смо више од пола сата, а причали смо између осталог и о Србији и везама између наше две земље – каже наш саговорник.
Посебно занимљива чињеница је била да је у разговору учествовао и командант жандармерије на овом острву потпуковник Себастијан Манцони.

Прочитајте још - МАКРОН СТАВИО РУКУ НА СРЦЕ И РЕКАО: Овде су Србија и Француска; Вучић: Макрон је придобио срца наших грађана


- Потпуковник Манцони је раније службовао на Косову у оквиру међународних снага и чувао је српске светиње током мисија у више наврата – открива нам Милинковић овај податак.

Макрон се и том приликом занимао за Србију.

- С доста пажње је слушао све што смо му говорили – истиче наш саговорник.
Иначе, Зоран Милинковић је, као велики предузетник, био ангажован и на изградњи других значајних објеката на француској територији. Тако су у медитеранској луци Марсељу његови радници зидали Музеј имиграције од 2002. до 2007. године који је тадашњи председник Никола Саркози одбио да отвори, али је зато то уместо њега учино следећи председник Франсоа Оланд 2014. Оланд је инаугурисао још једно остварење које је радила Милинковићева грађевинска фирма, Музеј ропства на Гвадалупи, који има велики симболични значај. Том приликом Милинковић се упознао и са Оландом.
- Наравно, и са њим сам прозборио неколико речи о Србији. Наше две земље карактеришу дуге везе и ово је био начин да се и тако продубе - закључује наш саговорник, који у Паризу ради на зближавању српских и француских предузетника и компанија, истичући да би сарадња Француске и Србије могла да се развија и на заједничким пројектима на трећим тржиштима.

МЕНТАЛИТЕТ

МИЛИНКОВИЋ је са својом фирмом градио и чувени стадион "Фуријани" на Корзици, обнављајући га после катастрофе која се догодила 1992.

- Корзиканци су нас одлично примили. Са многима смо се спријатељили, ваљда и зато што ми Срби и они имамо сличан менталитет – каже Милинковић који је са својим предузећем учествовао у градњи многих других француских стадиона, у Монпељеу, Тулузу, Авру, Бордоу…