НИЈЕ прошао ни дан како је српски државни врх упозорио да ће се појачати притисак и хајка на Србе на Косову и Метохији, на административном прелазу Јариње у суботу је ухапшен Горан Станишић (52), под оптужбом за наводне ратне злочине.

Према речима директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, "само неколико сати пошто је председник Александар Вучић најавио притисак, он је и почео, како би се због позива вођама терористичке ОВК на саслушања у Специјално тужилаштво у Хаг, направила својеврсна контратежа, зарад смиривања сопствене јавности, али и поновног покушаја да се ствара лажна слика о Србима као злочинцима".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДОКАЗИ ЗА БРУТАЛНА УБИСТВА И МУЧЕЊА: Србија уступила Хагу нову документацију против Харадинаја

А малтретирање и хапшење Срба већ дуго је опробан метод косовских полицајаца. У периоду од маја 2014. године до 21. јула ухапшено је 50 Срба, повратника или оних који су ишли да обиђу своја имања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СТРАНИ МЕДИЈИ О ХАРАДИНАЈЕВОЈ ОСТАВЦИ: Да ли ће опет гинути сведоци Рамушових злочина?

У извештају Канцеларије за КиМ о ситуацији у јужној покрајини наводи се да су припадници нашег народа хапшени због наводних кривичних дела - ратних злочина, шпијунаже, те "ширења расне мржње, јер су носили српска обележја на одећи". Малтретирање, можда, најбоље описује случај Милорада Зајића, повратника из Клине, који је лишен слободе када је отишао да пријави крађу на свом имању?!

После привођења, али и времена проведеног иза решетака, углавном без доказа, више од половине Срба је пуштено на слободу, што такође јасно указује на застрашивање. Адвокати су више пута упозоравали да се људи прво хапсе, а онда се тек креће у потрагу за доказима. Свим нашим људима ухапшеним на КиМ, бесплатну правну помоћ даје Владина канцеларија.

- Хапшење Станишића је још један у низу примера застрашивања Срба у циљу довршетка етничког чишћења јужне српске покрајине, нарочито севера Косова и Метохије. Он је расељен и од 1999. године живи у селу Међулужје код Младеновца. Овде живи и Богдан Митровић - симбол хапшења на основу тајних оптужница Приштине и лажних сведочења косметских Албанаца - рекао је Ђурић. - Станишић је често долазио на КиМ, последњи пут пре месец дана, и до сада никаквих проблема није имао приликом преласка административних прелаза.

Припадници Росу у једној од акција Фото Принтскрин ТВ Пинк

Ђурић истиче да "ни овај, као ни многи ранији покушаји, неће сломити чврсту вољу српског народа да остане на својим огњиштима, уз снажну подршку своје државе Србије".

На постојање такозваних тајних спискова за хапшење Срба који се из фиока извлаче по потреби, упозоравају српски адвокати из покрајине. Један од њих, Љубомир Пантовић, недавно је саопштио "Новостима" да у фиокама косовског тужилаштва постоји неколико стотина тајних оптужница против Срба са КиМ, које косовске власти активирају с времена на време. Истовремено, представници Срба са КиМ опомињу да тајни спискови на којима су не само расељена лица, већ и Срби који живе у покрајини, представљају посебну врсту психолошко-пропагандног рата са циљем да се расељени, али и Срби који живе на КиМ застраше. Онима који су морали да оду, шаље се порука да се не враћају, док се Србима који су и даље на КиМ поручује да ће бити протерани.

ИЗБОРИ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ИЗВЕСНИ: ДИЈАЛОГА НЕМА ДО КРАЈА ГОДИНЕ

ПОСЛЕ подношења оставке премијера привремених институција на КиМ Рамуша Харадинаја, јер је добио позив за саслушање у Специјалном тужилаштву у Хагу, јасно је да је повратак за сто Београда и Приштине тешко обновити у скоријем периоду. Харадинај се повукао уз обећање да повлачења такса на српску у и робу из БиХ нема. Избори у септембру су најреалнија опција, а спровођење свих процедура и формирање нових институција такође одлажу евентуални наставак дијалога. Уколико би нови састав привремених институција повукао намете, до обнављања разговора можда би могло доћи тек крајем године или почетком следеће.

- У Приштини је након оставке Харадинаја завладао политички сукоб међу представницима Албанаца, тамо се одвија рат свих против свих који се боре за позицију лидера у новој влади - истакао је Ђурић.

- У приштинским медијима и у другим саопштењима нема помињања хорора који су преживели Срби и други неалбански народи од терористичке ОВК. Нико из међународне заједнице није честитао када се, на пример, генерал Владимир Лазаревић пријавио за одлазак у Хаг, који је за разлику од Харадинаја, истиче, бранио Србију од агресије.

Говорећи о суду пред којим треба да се појаве Харадинај и други припадници ОВК, истакао је да реч о "суду који је заправо само привремено измештен са територије КиМ, али да је то у суштини суд Косова":

- На територији јужне српске покрајине приштинско правосуђе је отело 80.000 непокретности Србима.

Затвор у Подујеву

ПОЗИВ ЗБОГ НЕЛОЈАЛНИХ АЛБАНАЦА?

ПРЕМА незваничним сазнањима "Новости", позив на саслушање Харадинају односи се на албанске жртве које су биле нелојалне ОВК. Ипак, сумња се да ће докази бити пронађени, јер су бројни сведоци убијени.

- Толико је Албанаца у претходним саслушањима сведочило против њега и то сведоци који су учествовали у злочинима по наређењу Харадинаја, али су они у међувремену убијени или застрашени - подсећају породице киднапованих и убијених на КиМ и напомињу да упркос убиствима сведока постоје њихове писане изјаве.

ОДЛУКА О ПРИТВОРУ

СУДСКО веће Специјалног суда за ратне злочине у Приштини одржаће у понедељак седницу на којој ће се разматрати да ли ће бити продужен притвор Станишићу. Датум саслушања биће одређен накнадно. Станишић је из села Словиње код Липљана и отац је троје деце.

- Мом клијенту је одређено полицијско задржавање од 48 сати и налази се у полицијском притвору у Приштини. Детаљи оптужнице још нису познати - истиче за наш лист адвокат Миро Делевић. - Када је ухапшен, у аутомобилу се налазио са супругом и мајком са којима је кренуо код рођака.

Иначе, косовско Специјално тужилаштво саопштило је да "постоји основана сумња да је 15. и 16. априла 1999. године, Станишић, у саизвршилаштву, најпре протерао албанско цивилно становништво из њихових домова, а затим из породица, које су покушавале да побегну од напада и насиља, одвојио на десетине људи, које су потом убили".