ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас, поводом оставке Рамуша Харадинаја, да на то Србија мора да одреагује смирено, одмерено, трезвено и без било какве еуфорије.

„Разумемо и очекивања и потребу нашег народа за задовољење правде, наших људи који су трпели стигму кривца и јединих одговорних за све што се збивало на простору бвше Југославије. Зато разумемо радост, ал и неку врсту задовољства код припадника нашег народа због позива Харадинају на саслушање, а због чињенице да је осумњичен за ратне злочине", рекао је он на конференцији за штампу.


Вучић је казао да нема разлога за радост и еуфорију, не што позитивно мислимо о Харадинају, већ због последица које долазе после тог чина, пре свега како ће се Албанци и међународна заједница односити према српском народу и Србији.

Како је рекао ту су важне ствари, положај Срба на КиМ, њихов свакодневни живот биће још тежи него данас, пошто долази до дотане хомогенизације Албанца и даље ектремизације њихових ставовак, али и још снажније мржње према српском народу и држави, које доживљавају као јединог кривца за све њихове недаће за оно што се дешава Храдинају.

Србија ће, истиче Вучић, још више посветити пажњу опстанку и животу и безбедности српског народа на КиМ.

Председник Србије поручује и да наш народ на КиМ може да рачуна на своју државу и своју Србију.


Србија сматра да је наставак дијалога најважнији за очување мира и стабилности, наводи Вучић и истиче да је то чињеница, а не фарса као за неке у међународној заједници.

Такође, политичка ситуација иде у смеру даљег одлагања дијалога Београда и Приштине, нагласио је Вучић.

Како каже, оставка Харадинаја је политички трик тако да он може да добије још већу популарност, да прегази своје политичке противнике и да д оведе до још ектремнијих стаовова.

То ће, како је рекао, довести до све екстремнијих ставова Албанаца на Космет, јер Харадинај постаје јунак који се бори за јединствевно и целовито Косово, а сви остали, каже, остају недостојни великог вође који их води у свелту будућност.

Вучић је истакао да постоји нескривено ћутање међународне заједнице о злочинима на Србија, и делом Албанаца и других неалбанаца, пре свега Рома.

"А, могли сте да видите плејаду албанских политичара из Албаније, који су се изређали говорећи о Хардинају као о великом фанташтичном јунаку и који су окривљавали све друге за то што се догодило", приметио је Вучић.

Де факто, политичка ситуација у Приштини и Тирани ће кренти даљем приближавању и уједињавању и наставку трагичне приче по све нас, о Великој Албанији.

Вучић каже да постоји и даље ћутање међународне заједнице о злочинима над Србима и другима на КиМ.

"И данас међународна заједница ћути о тим злочинима и више говоре о могућим импликацијама''.

ВУЧИЋ: ПОЛОЖАЈ СРБА БИЋЕ ЈОШ ТЕЖИ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да после оставке Рамуша Харадинаја суштински и де факто политичка ситуација у Прситини и Тирани стремиће даљем приблизавању и уједињавању и наставку трагичне приче по све нас о "великој Албанији".

Вучић је у обраћању јавности позвао да Србија регује смирено и одмерено иако ће, како је упозорио , положај Срба на КиМ бити још тежи него до данас.

Он је истакао да ће доћи до додатне хомогенизације Алабанаца, екстремизације њихових статвова и још снажније нескривене мржње према српском народу у српској држави коју дозивљавају као јединог кривца.

"Србија ће посветити још већу пазњу опстанку зивоту и безбедности српског народа на КИМ, нас народ мозе да рацуна на Србију" поручио је Вучић.

Он је истакао да Србија сматра да је наставак дијалога највазнији за очување мира и стабилности, и то је цињеница и суштина свега.

"Плашимо се да политицки развој догађаја иде у смеру за даљим одлагањем дијалога између Београда и Приштине'', рекао је Вучић.

Он је оценио да је оставка Харадинаја политички трик, да би он добио још већу популарност и прегазио политичке противнике сто ће довести до још већег ескретмизма, а он постане јунак који се бори за Косово, а сви други недостојни великог вође.

Вучић је указао да међуанродна заједница ћути о свему томе, док како је казао, плејада албанских лидера из Албаније су се се изређали говорећи о Харадинају као великом јунаку.

ВУЧИЋ: ХАРАДИНАЈ СЕ ВРАЋА КАО ХЕРОЈ, РАСТЕ ПРИТИСАК НА СРБИЈУ

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас уверење да ће Рамуш Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, али да ће бити одмах пуштем, те да ће се на Косово вратити са удвострученом популарносћу, а уверен је да ће истовремено расти притисак на Србију.

„Наша предвиђања су да ће Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, да ће га одмах пустити назад, после 48 сати. Вратиће се као велики херој албанског живља на КиМ. Његова популарност ће се удвсотручити“, објаснио је Вучић на конференцији за штампу.

Рекао је да ће они, који би покушали да пронађу другог мандатара, бити суочени са чињеницом да ће то бити немогуће без Харадинаја због делегитимности других политичара. „Харадинај, а нисам сигуран само он, жели убедљиву победу најтврђе албанске опције на изборима, који ће се одржати крајем септембра или октобру.

За то време је јасно да ће главни циљ бити формирање већине без Српске листе, а у томе ће користити и неке припаднике нашег народа. Биће то велико албанско уједињења унутар Косова, али и са Тираном“, уверен је Вучић.

Указао је да ће док трају изборне радње бити немогуће вођење дијалога, те да у том периоду сигурно неће укинути таксе, које су створили ужасну ситуацију у нашим односима. „Њихов план и идеја је да сачекају изборе, а из њих Рамуш изађе још снажнији. ТУ за Србе нема места, а ни за дијалог“, подвукао је он.

Навео је да ће, након избора, формирање владе уследити тек у новембру, а одмах потом почиње и кампања у Србији, где су избори у марту.

„Јасно је да ту разговора нема. Морамо да се припремимо да, ако неко не буде мало одговорнији у међународној заједници и не притисне Приштину, неће бити суштинске промене“, нагласио је он.

Вучић очекује додатни притисак на Србију од оних који су створили такозвану државу Косово, а то су западне земље.

„Све снажније ће да осећају потребу да се оштрица притиска окрене ка Београду. Ми од њих тражимо укидање такси, а онда ће неки њихови рећи да шаљу њихове лидере чак у Хаг, па је, према њима, неопходно да сада морамо и ми да попуштамо много више него што смо мислили раније“, указао је он.

Вучић је рекао да је то као што чини судија у кошарци, када се игра дерби, када неко поведе са 10-20 кошева, почне да свира више у корист оног ко губи. „Они ће увек на сваком месту, а када се чини да се клатно, иако би могло бити клатно правде, гурати и враћати уназад“, уверен је он.

ВУЧИЋ: ПРИТИСЦИ ЋЕ ЈАЧАТИ, ТРАЖИЋЕ ПРИЗНАВАЊЕ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се наредних два три месеца очекује јачање притисака на Србију из свих аспеката, посебно током септембра месеца и да ће притисци ићи у правцу да призна независност Косова.

Вуцић је у обраћању јавности рекао да ће Србија инсистирати на укидању такси, а да ће већ у августу радити на економском уједињењу балканских земаља.

"То је једина шанса да економски напредујемо и тиме штитимо своје интересе", поручио је Вучић.

Најавио је да ће разговарати са висе лидера о уједињењу балканског простора у економском смислу, и да многе балканске земље то разумеју.

"Знам да су Светозар Марковић и краљ Алекснадар страдали залажући се за идеју балканских народа и тражили приближавање балканских народа, ја не видим други излаз из тешких сукоба последњих деценија", истакао је Вуцицћ.

Он је указао да проблеме морамо да решавамо сами и да нико други то неће моћи, као и да ми хоћемо да разговарамо са Албанцима.

Све велике силе, како је указао, учестввоаће без разлике у складу са својим интересима.

"Овде имамо ми интерес на Балкану", рекао је Вучић наводећи да они због њихових унутрашњих проблема казу да не можемо у ЕУ.

Само економско јачи можемо да постављамо своје захтеве и тражимо пут ка ЕУ.

"Србија се поноси чињеницом да је суверена, ми хоћемо сарадњу са великим силама, али нећемо тутора, хоћемо да имамо свој став заснован на интересима Србије, а не став страних амбасада", истакао је председник.

Он је додао и да наш посао није да заступамо интересе великих сила, већ нашег народа и за очување мира и стабилности.

Напоменуо је да Брамерц више не критикује Албанце, али критикује српске власти због високих официра војске, због прогона 800 000 Албанаца.

"Јеси ли ти бројао Брамерц, сви се вратише само је Срба за 150 000 мање, о томе не говорите", рекао је Вучић.

То су ствари са којима ћемо да се суочавамо, рекао је он и навео да ће Србија да прати ситуацију у Приштини и неће се мешати у њихову интерну политичку сцену.

"Помагаћемо свом народу, да он буде сигуран и безбедан", поручио је Вучић.

ЈЕСУ ЛИ ЧЕСТИТАЛИ ГЕНЕРАЛУ ЛАЗАРЕВИЋУ ДОБРОВОЉАН ОДЛАЗАК У ХАГ

Јесте ли честитали и генералу Владимиру Лазаревићу, или Војиславу Шешељу, када су добровољно отишли у Хаг - питање је којим је председник Александар Вучић прокоментарисао реакцију Стејт департмента на оставку Рамуша Харадинаја и честитку због тога што је, како је наведно, одмах рекао да ће се одазвати позиву суда.

"Јесте ли? Нисте. Зато што - имамо љубимце које ћемо мало да помазимо по глави кад неког убијају и кољу, и рећи ћемо да су добри кад се одазову позиву, а за друге неће постојати исти аршини", констатовао је председник Србије.

Он је подсетио да је генералу Љубиши Диковићу, као начелнику Генералштаба Војске Србије, био забрањен улазак у САД, а да не постоји никаква оптужница против њега. Вучић је додао да је он сам тада донео одлуку да ниједан официр не иде у САД, јер је сматрао да немају право да забрањују улазак начелника Генералштаба српске армије, а да позивају друге.

"Значи - ти када ниси послушан и кад нам се не свиђаш и кад нешто сумњамо - за нас ниси добар, али зато други могу", констатовао је он.

"А, како онда у овом случају? За овог човека (Харадинаја) се сумња већ 20 година... Колико је сведока побијено, а добродошао је у сваком тренутку", напоменио је председник Србије.


ВИШЕ ВЕРУЈЕМ ТРАМПУ, НЕГО СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТУ

САД ће од септембра кренути са својим иницијативама по питању КиМ, оценио је председник Србије Александар Вучић и истакао да ће став САД бити јединствен, али да свакако неће бити лаган за нас ни на који начин.

Вучић је на питање новинара, како види то што је јуче министар спољних послова из Вашингтона рекао да САД одустаје од аутопилот спољне политике и да се окреће креативнијем приступу, иако је та изјава изречена пре оставке Рамуша Хардинаја, и шта би такава креативнија политика могла да значи, казао да не верује да за нас ту има добрих ствари.

"Много више верујем да за нас ту нема иделане ствари и нема добрих ствари, много више верујем Трампу и његовим људима и секретару за националну безбендост Болтону, него што верујем многим људима у Стејт департменту", казао је Вучић.

Додаје да ће САД изаћи са својим јединственим ставом.

"Од септембра када САД буде кренула са својим иницијативама које очекујем, њихов став биће потпуно јединствен, али свакако неће бити лаган за нас ни на који начин, шта год било и како год било", напоменуо је Вучић.

Што је генерал Лазаревић различит, а отишао је у Хаг одмах, или Шесељ, којег су вратили, мислећи да ће овде изазвати сукобе на улицама.

НЕ ПРИЧА СЕ ВИШЕ НИ О ЧЕМУ ОСИМ О ПРИЗНАЊУ КИМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да очекује да ће се наставити притисци на Србију да призна независност Косова и да се када је реч о КиМ више не разговара ни о чему другом осим о признању.

"Иако нигде не пише у папирима ЕУ да имамо обавезу да признамо независност Косова ја вам кажем да ће притисци ићи у смеру да признамо независно Косово. Не знам шта се ишчуђавате, не кажем то први пут, већ стоти пут јер ја разговарам, ја причам и знам ко ми говори сваки пут кад говорим о било чему - о неопходности признања Косова јер тобоже Албанци ничим другим неће бити задовољни", рекао је Вучић.

Више не разговарамо, каже он, ни о моделу две Немачке, ни о чему, једино о чему разговарају, једино што траже од Србије је признање независности Косова.

"И то људи у Србији треба да знају. И онда када покушате да се борите за Србију, да добијете несто, притиснути сте и споља и изнутра. И то изнутра што сте притснути није случајно јер је и то споља индуковано", каже Вучић.

"За нас је важно да се вратимо за преговарачки сто а за то је важно да таксе буду укинуте што пре а по том питању сам скептик. Укидање такси би био добар сигнал који би значио почетак разговора и то је добро, важно, јер бар у том периоду имате гарантован мир и стабилност на КиМ, али у политичком смислу то ће Србији представљати велике муке и проблеме јер ће сав притисак света бити на Београду. Не треба да кукамо и плачемо због тога, знали смо то и раније, мораћемо да се боримо за своју земљу интресе свога народа и нема ту велике филозофије", рекао је Вучић.ИДУЋЕ НЕДЕЉЕ НОВА ВЕЛИКА ИНВЕСТИЦИЈА У ЖЕЛЕЗАРУ

Председник Србије најавио је нову инвестицију од 80 милиона долара, идуће недеље, у Железару у Смедереву. Вучић је казао да је нова инвестиција залог за будућност Смедерева, Подунавског краја и за читаву Србију.

Ова вест од наших кинеских пријатеља је дивна. Мислим да ћемо тим поводом у уторак или среду бораврти у Железари“, указао је он најваљујући да ће бити још неких добрих инвестиционих вести у наредном периоду.

Компанија ХБИС најавила је јуче да ће 24.јула бити одржана свечана церемонија полагања камена темељца за нову линију Агломерације у смедеревској железари. Како се наводи у саопштењу ХБИС-а, ова инвестиција представља најзначајнији пројекат и еколошко постројење које ће, наводи се, донети значајна побољшања у погледу ефикасности, продуктивности и утицаја на животну средину.ГРУБЈЕШИЋ: ОСТАВКА ХАРАДИНАЈА МОЖЕ И ДА ЗАКОМПЛИКУЈЕ СТВАРИ

Генерална секретарка Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић изјавила је да оставка Рамуша Харадинаја може да отвори простор за наставак дијалога Београда и Приштине, али може и да закомпликује ствари, јер је питање да ли ће Хашим Тачи ићи на реконструкцију владе или на превремене изборе.

"Не треба заборавити да Харадинај иде као осумњичени и да је је већ два пута ишао у Хаг и био ослобођен", рекла је Грубјешићева за РТС.

Уколико су у Специјалном суду пронашли нове доказе то је друга прича, то ћемо видети у данима који следе, каже она и додаје да је Харадинај био ослобођен због недостатка доказа и сведока који су нестали у читавом процесу.

Говорећи о томе колики је притисак европских земаља, Грубјешићева каже да то нису само европске земље, него и међународна заједница.

"Сигурно су и САД одиграле велику улогу, Кадри Весељи је у Вашингтону, а пре неколико дана је послао поруку да би таксе требало суспендовати", истиче Грубјешићева.

Према њеним речма, више међународних фактора је утицало на одлазак Харадинаја у Хаг.