Дрецун: Очекујем да Хаг позове Тачија, Весељија и друге вође ОВК

Танјуг

субота, 20. 07. 2019. у 09:41

Дрецун: Очекујем да Хаг позове Тачија, Весељија и друге вође ОВК

Милован Дрецун Фото: Танјуг

Председник скупштинског Одбора за КиМ каже да ће се тек видети да ли ће против Харадинаја бити подигнута оптужница, али да је свакако важан корак то што је он осумњичен
Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун је рекао да је добра вест што је премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај поднео неопозиву оставку зато што је добио позив Специјалног тужилаштва у Хагу као осумњичени, као и да очекује да такве позиве добију и Хашим Тачи, Кадри Весељи и други кључни људи из ОВК.

"То је свакако позитивна вест која ће отворити пут да се коначно утврди правда и за српске жртве и да се одговорни процесуирају. Остаје да се види, а ми очекујемо да ће истоветне позиве добити и Тачи, Весељи и још неки кључни људи теротистичке ОВК", рекао је Дрецун Танјугу.


Каже да ће се тек видети да ли ће против Харадинаја бити подигнута оптужница, али да је свакако важан корак то што је он осумњичен.

"Мислим да је то корак ка прочишћењу политичке сцене међу Албанцима на КиМ од албанских екстремиста", истакао је Дрецун.

Како каже, с обзиром да је Харадинај добио позив да се јави Специјализованом тужилаштву у Хагу као осумњичени био је очекиван потез да поднесе оставку на место тзв. премијера.


"Ја сам као председавајући радне групе за прикупљање цицњеница и доказа у расветљаванмју злочина над припадницима српског народа и осталих националних заједница на КиМ који је формирао Одбор за КиМ Скупштине Србије упорно говорио да ће доћи време за подизање тих оптужница и да Специјализовано тужилаштво врло озбиљно ради".

Наводи Дрецуна да су браћа Даут и Рамуш Харадинај осумњичени за најтеже ратне злочине пошто су они најоговорнији за оно што се дешавало у оперативној зони Дукађин терористичке ОВК, за коју је радна група идентификовала највећи број догађаја: убиства, силовања, мучења, малетритирања...

Тамо је радна група обрадила више од 980 догађаја, што је далеко највише у односу на све друге оперативне зоне, чак и у односу на зону Дренице.

"Прикупили смо више од 2.100 докумената за то и утврдили да су тамо била 23 илегална притвора у којима су држани људи, малтеретирани, мучени и потом убијани. Дошли смо и до документације из Штаба оперативне зоне Дукађин и ручно прављеног списка, али и извештаја који говори о убијању албанских цивила и припадника тадашње полиције, МУП-а Србије, за које су они сматрали да су колаборациониости. Као и случај у Ђаковици, масовна гробница, која се код нас води као случај Бункер".

Све су то, додаје Дрецун, случајеви који нису процесуирани раније у Међународном кривичном суду за бившу Југославију када је Харадинају суђено.

"Он и за ове случајеве треба да одговара по командној одговорности за та ужасна недела која су почињена".

На питање да ли очекује да овог пута Харадинај буде и осуђен, Дрецун каже да тек треба видети да ли ће бити подигнута оптужница, а да мисли да има довољно доказа. Ми смо са наше стране приложили као радна група све чиме располажемо од доказа. Мислим да су велике шансе прво да се подигне оптужниоца против њега, а онда да се током судског процеса докаже и његова кривица. Ради се о једном од најтежих ратних злочинаца на КиМ, бруталном убици. Он и даље прети доврашавањем етничким чишћењем, тако да постоје велике шансе".

Треба знати, напомиње Дрецун, да ће Специјализвоано тужилаштво овог пута већу пажњу посвестити командној одговоности, где свакако за све што се дешавало у опративној зони Дукађин одговорност директно сноси Рамуш Харадинај који је био командарант и његов брат Даут који је био командатнт једне од бригада у тој зони.

Други основ је и лична одговорост за убиства и остале злочине који су били у тој зони, додао је Дрецун.

Он сматра да Харадинај никако не може да избегне командну одговорност за све што се дешавало у командној зови Дукађин јер је тамо било највише злочина.

За разлику од суђења које се против њега водило у Хашком трибуналу, где је ослобођен оптужби због недостатка доказа, Дрецун тврди да сада постоје докази за неке нови случајеве који нису процесуирани тада у Хагу.

"Радна група је дошла до извештаја из командне зоне Дукађин о томе како је ликвидирано 30-ак Албанаца од стране Харадинајевих терориста ОВК. Овде имамо и списак који је руком писан - цивил, цивил униформа - то су припадбници легалне полиције Републике Србије које су они третирали као колаборационисте - доказ да је Рамуш Харадиај са својим терористима убијао Албанце" , рекао је Дрецун.

Такође, како је додао, има документ УНМИК полиције, форензички извештај и застрашујуће фотографије о случају који се зове "бункер".

"У Ђаковици, 11. јула 1999. италијански контигент КФОР-а проналази тело, 17. јула 1999. године шведски форензички тим је посетио локацију и описао три тела на улазу у бункер, једно тело малолетног младића унутар бункера заједно са остацима мртвих паса које су Албанци бацили преко тела како би их замаскирали...направили су ту сметлиште", пренео је Дрецун говорећи за Пинк.

Италијански контигент је 30. јула 1999. поново дошао на локацију и извештају спомиње три тела испред бункера и неодређени број тела унутар бункера. ОЕБС долази 11. августа 1999 и описује тела. Међутим, ни у једном извештају се не види ко је однео тела и где су закопана, напомеуно је он.

Каже да су после су нека тела пронађена захваљујући напорима Комисије за нестала лица Владе Србије.

Указао је да је 26. октобра 2017. Еулексов форензички тим идентификовао локације, а у новембу су извађени посмртни остаци који могу да се повежу са три различите особе...

"У питању је масовна гробница а овај случај је заташкаван да би штитио Харадинаја", закључио је Дрецун и истакао да Специјално тужилаштов у Хагу сада има доказе које има и Радна група.

"То су нови случајеви. Ми у Радној групи располажемо са много докумената и ако буде подигнута оптужница, немогуће је да не буде доказана командна одговорност за таквог крвника", оценио је Дрецун.

ПОСЛЕ ОСТАВКЕ ХАРАДИНАЈА ОЧЕКИВАТИ ЈОШ ВЕЋЕ ПРИТИСКЕ НА СРБИЈУ

Оставка премијера привремених приштинских институција Рамуша Харадинаја успориће процес дијалога Београда и Приштине, сматра некадашњи председник Координационог тела за Косово и Метохију Небојша Човић, који наводи да после одласка Харадинаја са функције треба очекивати још веће притиске на Србију да се убрза постизање правно обавезујућег споразума за КиМ.

Човић каже да је Харадинајева неопозива оставка на први поглед лепа вест којом међународна заједница шаље одређену поруку, али напомиње да треба анализирати шта се крије иза те одлуке.

''''Србија нема право на еуфорију, треба систематски да радимо на решењу косовског проблема и да водимо рачуна да ће уследити још већи притисак и додатно убрзање да се дође до правно обавезујућег споразума'''', рекао је Човић гостујући на ТВ Пинк.

Човић је казао да је међународна заједница толерисала Приштини неиспуњавање обавеза из Бриселског споразума, али да је Харадинај прешао црту и ''''заиграо се'''' што је, каже, изритирало ЕУ.

''''Не знам кога је више то иритирало, да ли (Ангелу) Меркел или (Емануела) Макрона, али очигледно је овим потезом послата одређена порука'''', навео је Човић.

Додао је да је очигледно да ''''шумска'''' елита на КиМ, предвођена бившим командатима ОВК, не може да изнесе проблеме са којима се суочава Косово и Метохија и проблематику везану за регулисање односа са Београдом.

Човић указује и да је Харадинајева оставка уследила само неколико дана после привођења његовог брата, Даута Харадинаја, у Бечу где је, уверен је Човић, Даут добио ''''јасне поруке''''.

''''Породица Харадинај дивља на КиМ, повезана је са разним криминалним активностима. Даут није одмах пуштен, тако да је било довољно времена да му се објасне неке ствари'''', рекао је Човић.

Указује и на изјаву Хашима Тачија да је из медија сазнао за Харадинајеву оставку, као и да је сличну изјаву дао и председник косовске скупштине Кадри Весељи који је, према оцени Човића, кључни човек који ће Хаагу полако испоручивати бивше командате ОВК.

''''Весељи у својим фиокама има докуменатцију о свим злочинима и криминалним активностима браће Харадинај, Тачија и других бивших командата ОВК. Мислим да је Весељи направио договор са међународним факторима да има улогу заштићеног сведока који ће служити за дисциплиновање бивших припадника ОВК'''', казао је Човић.

Он не очекује ''''спектакуларне догађаје'''' када је реч о одласку Харадинај у Хаг који, каже, више служи за дисциплиновање и истиче да после Харадинајеве оставке треба процењивати колика је политичка снага Тачија и Весељија на КиМ.

''''Ако је само Харадинај био проблем да се укину таксе, питање је да ли ће оне брзо бити укинуте'''', навео је Човић.

Сматра да ће за годину-две доћи до потпуне измене политичке структуре на простору КиМ и да ће ''''преобучени'''' терорости морати да буду склоњени са функција.

''''Доћи ће нови људи из интелектуалних кругова који су потиснути на КиМ и да ће на тај начин бити направљен одређени амбијент за преговоре са Београдом'''', закључио је Човић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

kumruzvelt

20.07.2019. 15:36

Ja ovog čoveka ništa ne razumem. Jel on nekad igrao poker ? Ili je to duboko misaona igra, kojom nikad nije ovladao. Odakle mu pravo da kaže, da su priložili sve dokaze čime raspolažu do danas. Zašto to radi? Čoveče, ostavi ih da se "prže". Oni nikad ne smeju da znaju koliko ti znaš. A ti se raspričao...pričaš li pričaš. Prepusti taj posao komunikacije sa javnošću nekom visprenijem, a ti i dalje prikupljaj dokaze... Veruj mi...biće bolje za sve nas.