Дрецун: Оставка Харадинаја је добра вест, корак ка прочишћењу политичке сцене; Додик: Пере биографију да би се вратио

Танјуг

петак, 19. 07. 2019. у 17:30

Дрецун: Оставка Харадинаја је добра вест, корак ка прочишћењу политичке сцене; Додик: Пере биографију да би се вратио

Рамуш Харадинај
Фото: Танјуг/АП

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун је рекао да је добра вест што је премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај поднео је данас неопозиву оставку
Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун је рекао да је добра вест што је премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај поднео је данас неопозиву оставку зато што је добио позив Специјалног тужилаштва у Хагу као осумњичени, као и да очекује да такве позиве добију и Хашим Тачи, Кадри Весељи и други кључни људи из ОВК.

Прочитајте још - ХАРАДИНАЈ ЗАПЛАКАО: После оставке дрхтавим гласом новинарима образложио своју одлуку (ВИДЕО)

"То је свакако позитивна вест која ће отвороти пут да се коначно утврди правда и за српске жртве и да се одговорни процесуирају. Остаје да се види , а ми очекујем да ће истоветне позиве добити и Тачи, Весељи и још неки кључни људи теротистичке ОВК", рекао је Дрецун Танјугу.

Каже да ће се тек видети да ли ће против Харадинаја бити подигнута оптужница, али да је свакако важан корак то што је он осумњичен.

"Мислим да је то корак ка прочишћењу политичке сцене међу Албанцима на КиМ од албанских екстремиста", истакао је Дрецун.

Како каже, с обзиром да је Харадинај добио позив да се јави Специјализованом тужилаштву у Хагу као осумњичени био је очекиван потез да поднесе оставку на место тзв. премијера.

"Ја сам као председавајући радне групе за прикупљање цицњеница и доказа у расветљаванмју злочина над припадницима српског народа и осталих националних заједница на КиМ који је формирао Одбор за КиМ Скупштине Србије упорно говорио да ће доћи време за подизање тих оптужница и да Специјализовано тужилаштво врло озбиљно ради".

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун

Наводи Дрецуна да су браћа Даут и Рамуш Харадинај осумњичени за најтеже ратне злочине пошто су они најоговорнији за оно што се дешавало у оперативној зони Дукађин терористичке ОВК, за коју је радна група идентификовала највећи број догађаја: убиства, силовања, мучења, малетритирања...

Тамо је радна група обрадила више од 980 догађаја, што је далеко највише у односу на све друге оперативне зоне, чак и у односу на зону Дренице.

"Прикупили смо више од 2.100 докумената за то и утврдили да су тамо била 23 илегална притвора у којима су држани људи, малтеретирани, мучени и потом убијани. Дошли смо и до документације из Штаба оперативне зоне Дукађин и ручно прављеног списка, али и извештаја који говори о убијању албанских цивила и припадника тадашње полиције, МУП-а Србије, за које су они сматрали да су колаборациониости. Као и случај у Ђаковици, масовна гробница, која се код нас води као случај Бункер".

Све су то, додаје Дрецун, случајеви који нису процесуирани раније у Међуанродном кривичном суду за бившу Југославију када је Харадинају суђено.

"Он и за ове случајеве треба да одговара по командној одговорности за та ужасна недела која су почињена".

На питање да ли очекује да овог пута Харадинај буде и осуђен, Дрецун каже да тек треба видети да ли ће бити подигнута оптужница, а да мисли да има довољно доказа. Ми смо са наше стране приложили као радна група све чиме рапослажемо од доказа. Мислим да су велике шансе прво да се подигне оптужниоца против њега, а онда да се током судског процеса докаже и његова кривица. Ради се о једном од најтежих ратних злочинаца на КиМ, бруталном убици. Он и даље прети доврашавањем етничким чишћењем, тако да постоје велике шансе".

Треба знати, напомиње Дрецун, да ће Специјализвоано тужилаштво овог пута већу пажњу посвестити командној одговоности, где свакако за све што се дешавало у опративној зони Дукађин одговорност директно сноси Рамуш Харадинај који је био командарант и његов брат Даут који је био командатнт једне од бригада у тој зони.

Други основ је и лична одгоовнрост за убиства и остале злочине који суи били у тој зони, додао је Дрецун.

Београдски адвокат Бранислав Тапушковић

ТАПУШКОВИЋ: РАМУШ ХАРАДИНАЈ ЋЕ САМО ДА ПРОШЕТА ДО ХАГА


Београдски адвокат Бранислав Тапушковић сматра да Рамуш Харадинај није поднео оставку на место премијера тзв. Косова због позива у Хаг, како је то он представио, већ због сукоба у Приштини око укидања такси на робу из централне Србије.

"Он ће се прошетати до Хага и вратити се назад као и сви остали...Мислим он више никада неће доћи у обзир као "оптужени" јер ће увек рећи да је већ одоговарао у пред Хашким трибуналом који га је ослободио од оптужби за злочине на Косову и Метохији, те да не може да се против њега поново покреће поступак", сматра Тапушковић који је раније био "пријатељ суда" у Хашком трибуналу.

Прочитајте још - ПРЕВИРАЊА У ПРИШТИНИ: Ево зашто је Рамуш Харадинај поднео оставку

Он је изјави за Танјуг рекао да сматра да је Харадинај оставку поднео под притиском великих сила у вези са укидањем такси, док је "шетња до Хага само маскирање проблема".

Позвани са Косова причају да иду као осумњичени, али ће се тек видети да ли ће бити сведоци или оптужени у неком од поступака, напоменуо је адвокат.

ДОДИК: ИЗГЛЕДА ЈЕ ПЛАН ДА СЕ “ОПЕРЕ” БИОГРАФИЈА ХАРАДИНАЈА


Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик оценио је вечерас да му оставка Рамуша Харадинаја личи на досадашње фарсе које је правила међународна заједница, а која има за циљ да се врши даљи притисак на Србију.

Додик је, у изјави РТС-у, рекао да све иде ка томе да се "опере" још једном биографија Харадинаја, да може поново да се врати у политички живот Косова.

„Ми Срби не смемо да будемо наивни око тога. Потпуно верујем да ту постоји конекција и сарадња међународног фактора и неког ко води читав тај пројекат око Косова и самог Харадинаја. Изгледа веома фарсично када каже да иде тамо као име, а не као држава. Читава прича око власти у Приштини има терористички предзнак“, нагласио је он.

Додао је и да чињеница да Харадинају није пресуђено у Хашком трибуналу њега наводи да је реч о фарси која треба да врши додатни притисак на Србију и Александра Вучића.

Казао је да је неопходно да заједно посветимо више пажње, јер то читав српски народ очекује, посебно у РС, да се решење постави као свесрпско питање.

„Не може бити решења за један народ који има сва права на штету државе Србије, а да један део народа у РС мора да ћути и трпи тортуру међународног фактора који му је наменио улогу живота у држави која не може да функционише“, рекао је Додик.

Каже да таксе треба да се укину, али то није дефинитивно решење, већ моРају да се наставе разговори.

„Мислим да око председника Вучића и његве преговарачке позиције треба да се окупе сви политички и нациоанлни фактори Србије и да подстакну његову снагу, јер је очигледно да ће међународна заједница по устаљеном оквиру рећи „имамо операцију са њима, они нису више ту, морате и ви нешто да учините“. Знамо да је Вучић тврд преговарач и да никаквих уступака на уштрб националних интереса за Србе неће бити“, објаснио је он.

Рекао је да треба тежити компромису и консензусу који мора бити опште прихватљив.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Slavica I.

19.07.2019. 17:46

upravo sam to isto komentarisala u drugoj vesti koju ste napisali.sve je izrezirano da se spase ponos ovog zlikovca.

Груја

19.07.2019. 18:02

Рекох ја да је то само представа за наивне. Они мисле да се Срби копчају на леђа.

Crni Gruja

19.07.2019. 18:32

Istinu nam reče gospodinTapušković. Haradinaj će prošetati do Haga, popiti kafu i vratiti se kući. Zapad ne sudi Šiptarima.

Анти Антифа

19.07.2019. 20:28

Не заборавимо да је СНС формирана у амбасади САД

драгана

20.07.2019. 15:02

Milorad ih bolje poznaje od Srbijanaca.Naravno da je Haradinaj u ulozi "šargarepe pred magarcem".