Сједињене Америчке Државе не сматрају да је питање Косова завршено, него мисле да треба да се постигне договор који је прихватљив и за Београд и за Приштину, а то је наравно и наша позиција, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић после разговора са америчким саветником за националну безбедност Џоном Болтоном у Вашингтону.

Прочитајте још: Рикер: Београд и Приштина да се врате дијалогу, САД спремне да се укључе

"Болтон је говорио да САД желе да помогну да се дође до решења, ми смо спремни да учествујемо у дијалогу, али неко треба да изврши притисак на Приштину да укине таксе", рекао је Дачић за РТС.

Без обзира што неки наши људи мисле да се позиција САД према Косову није довољно променила, што бисмо ми волели да је она принципијелно другачија што се тиче независности Косова, ми то не можемо да променимо, али се ипак нешто променило, казао је шеф дипломатије.

"Оно што се променило то је да САД више не прате тај, како је Болтон рекао, аутопилот спољне политике од пре 20, 30 година и да граде креативан приступ да се нађе компромисно решење", нагласио је Дачић.

Прочитајте још: Брнабић: Надам се да ће Приштина променити једностране одлуке

Дачић, који је учествовао на Министарској конференцији о унапређењу верских слобода која се одржава у Вашингтону, оценио је да је значајно што је до састанка са Болтоном дошло зато што, како каже, није примао друге министре који су дошли у Вашингтон, већ само оне који су од значаја за неке приоритете америчке спољне политике, што потврђује да је проналазезење компромисног решења за КиМ високо на листи спољнополитичких приоритета администрације америчког председника.

"Састанак је био изузетно користан, разменили смо мишљење о блокади дијалога где они знају да проблем није у Београду него у Приштини и да ће покушати да учине све што могу да се тај дијалог одблокира", рекао је Дачић.

За нас је, како је додао, то веома битно зато што ми сматрамо да треба да буду укинуте таксе да би дошло до наставка дијалога.

"Они сматрају да би проналажење компромисног решења било од значаја за регионалну стабилност, а самим тим се налази високо на линији спољнополитичких приоритета САД", навео је он.

Дачић је казао да су током разговора са Болтоном за Србију изречене позитивне оцене о ономе што Србија ради.

БОЛТОН: САД РЕШЕНЕ ДА ПОДРЖЕ ШТО СКОРИЈИ НАСТАВАК ДИЈАЛОГА


Саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон данас је, у разговору са првим потпредседником Владе и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, истакао решеност актуелне администрације САД да подржи што скорији наставак дијалога између Београда и Приштине, који се води под покровитељством Високог представника ЕУ за спољне послове.

Током разговора у Вашингтону, на маргинама Министарске конференције посвећене верским слободама, министар Дачић изразио је интерес Србије да се билатерални односи са Сједињеним Америчким Државама додатно унапреде и подигну на виши ниво, посебно имајући у виду савезништво двеју земаља у оба светска рата, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Сложивши се са оценом министра Дачића о неопходности даљег унапређења билатералних односа на свим нивоима, саветник за националну безбедност Болтон посебно је истакао решеност актуелне администрације Сједињених Америчких Држава да подржи што скорији наставак дијалога између Београда и Приштине, који се води под покровитељством Високог представника ЕУ за спољне послове.

Шеф српске дипломатије искористио је састанак да изрази опредељеност Републике Србије, као гаранта регионалне безбедности и стабилности, ка њиховом даљем јачању и у том смислу пренео спремност наше земље на отворену сарадњу са Сједињеним Америчким Државама, наведено је у саопштењу.

ДАЧИЋ СЕ У ВАШИНГТОНУ САСТАО СА РИКЕРОМ

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, разговарао је данас у Вашингтону са вршиоцем дужности заменика државног секретара САД задуженог за Европу и Евроазију Филипом Рикером.

Дачић у Вашингтону учествује на Министарској конференцији о унапређењу верских слобода.

Дачић и Рикер су се кратко састали и 11. јула у Лондону, на маргинама Глобалне конференције за слободу медија, када је договорено да се поново састану у време конференције у Вашингтону, на којој ће учествовати српски министар.