Прочитајте заједничку изјаву коју су усвојили Вучић и Макрон

Танјуг

четвртак, 18. 07. 2019. у 15:45

Прочитајте заједничку изјаву коју су усвојили Вучић и Макрон

Фото: Танјуг

Председници Александар Вучић и Емануел Макрон усвојили су приликом Макронове посете Србији Заједничку изјаву
Председници Александар Вучић и Емануел Макрон усвојили су приликом Макронове посете Србији Заједничку изјаву у којој су потврдили посвећеност демократским вредностима, миру и стабилности, нагласили да приступање Србије претходно дубоко реформисаној ЕУ представља заједнички стратешки циљ и изразили жељу да се брзо стекну услови за обнављање дијалога Београда и Приштине, како би се постигло међусобно прихватљиво решење посредством ЕУ.

Двојица државника су се сагласили да наставе да у потпуности спроводе Споразум о стратешком партнерству и сарадњи, који су две владе потписале 2011. године, те да наставе политички дијалог на високом нивоу, ојачају сарадњу у области безбедности и одбране, промовишу културну размену и Франкофонију, заједнички раде на интеграцији Србије у ЕУ и да развију економску размену, нарочиту у области иновација.

Заједничку изјаву преносимо у целости:

1. На позив председника Републике Србије г. Александра Вучића, председник Републике Француске Емануел Макрон боравио је у званичној посети Србији 15. и 16. јула 2019. године.

2. Том приликом су двојица државника потврдили заједничку посвећеност демократским вредностима и људским правима, владавини права и мултилатерализму, те су исказали заједничку вољу да допринесу миру, просперитету и стабилности у Европи и свету.

3. Двојица државника су нагласили да приступање Србије претходно дубоко реформисаној Европској Унији (ЕУ) представља заједнички стратешки циљ. Поред неопходних економских реформи, у којима Србија показује значајан напредак, двојица државника нагласили су потребу за већим напорима у областима владавине права, основних права, јачања демократских институција и реформе јавне управе. Они су се сагласили да би билатералне несугласице требало да буду решене и путем билатералних преговора, у складу са међународним правом и у доброј вери. Они су изразили жељу да се брзо стекну услови за обнављање дијалога између Београда и Приштине, како би се постигло међусобно прихватљиво решење посредством ЕУ.


4. Поводом обележавања 180-годишњице успостављања дипломатских односа између Француске и Србије, двојица државника су се сагласили да наставе да у потпуности спроводе "Споразум о стратешком партнерству и сарадњи", који су Влада Републике Француске и Влада Републике Србије потписале 8. априла 2011. године. Са тим циљем, одлучили су да наставе политички дијалог на високом нивоу, да ојачају сарадњу у области безбедности и одбране, да промовишу културну размену и Франкофонију, да заједнички раде на интеграцији Србије у Европску Унију и да развију економску размену, нарочито у области иновација.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
ВЕЖБАО ИЗГОВОР ТОКОМ ВИКЕНДА: Макрон за веома кратко време савладао српски

1.Наставак политичког дијалога на високом нивоу

Посета председника Републике Француске Србији, годину дана после посете председника Републике Србије Француској, потврђује заједничку вољу двеју земаља да се интензивира политички дијалог на високом нивоу и да се да нови подстрек билатералним односима.

Рестауриран Споменик захвалности Француској, који су двојица државника свечано открили, илуструје заједничку жељу двеју земаља да се обележе посебност и дубина историјских веза, на којима ће почивати и будући односи.

Двојица државника желе да се у наредним месецима значајно развију међусобне министарске посете, парламентарни односи и територијална партнерства између градова и осталих локалних самоуправа.


2.Јачање сарадње у области безбедности и одбране

Француска и Србија наглашавају своју добру сарадњу у борби против организованог криминала и кријумчарења лаког и малокалибарског оружја, која се огледа у оснивању сталне Јединице за криминалистичко-обавештајне послове, и одлучују да ојачају оперативну сарадњу у тим областима, као и у борби против тероризма, у спречавању радикализације, заштити граница, борби против финансијског и привредног криминала, трговине опијатима, трговине људима, сајберкриминала и фалсификовања.

У домену борбе против тероризма и спречавања радикализације, Француска и Србија размотриће сарадњу на успостављању платформи за пријављивање илегалног садржаја на интернету, по моделу француске платформе ПХАРОС (Платформа за усаглашавање, анализу, проверу и усмеравање пријава).

Обојица државника наглашавају допринос обеју земаља у области међународне безбедности и исказују жељу да, на темељу братства по оружју из Првог светског рата и у оквиру обавеза садржаних у Споразуму о стратешком партнерству, потписаном 2011. године, ојачају њихово заједничко учешће у спољним операцијама и мисијама Европске Уније и Организације Уједињених нација. Сагласни су да се ојачају њихов политичко-стратешки дијалог, везе у области одбране, нарочито у домену обука, као и њихова сарадња у области наоружања, укључујући и партнерства између одбрамбених индустрија.

3. Промоција културних размена и Франкофоније

Обојица државника поздрављају чињеницу да је Србија добила статус придруженог члана у Међународној организацији Франкофоније и потврђују своју вољу да консолидују позицију француског језика у образовном и универзитетском систему Србије, тако што ће очувати француски као други живи страни језик који се учи, подржати билингвална франкофона одељења у вишим разредима основне школе и у гимназијама, те подстицати учење француског језика, као једног од радних језика у Европској Унији, у српској администрацији.

Француска и Србија су се споразумеле да заједнички раде да Француску школу у Београду трансформишу у гимназију изврсности међународних димензија, која треба да постане референтна француска установа у региону. Обе земље ће тесно сарађивати како би се Школа у најкраћем могућем року преселила у већи и боље адаптирани објекат.

Осим тога, обавезују се да ће подржати реализацију педагошког и образовног рада на српском језику у Француској.

Двојица државника такође подржавају развој и диверсификацију партнерстава у области културе, предуниверзитетског и универзитетског образовања и науке, као и билатералне сарадње у очувању културне баштине, која садржи културну и историјску баштину двеју држава као и њихове идентитете.

Обавезују се да развијају и олакшају активности Француског института у Србији (Београд, Ниш, Нови Сад), који је културни и просветни оператер Амбасаде Француске у Србији, као и Српског културног центра у Француској (чије је седиште у Паризу).


4. Подршка интеграцији Србије у Европску Унију

Француска ће наставити да подржава Србију на њеном путу приступања Европској Унији. Двојица државника поздрављају, у том погледу, обавезе које су ЕУ и партнери са Западног Балкана прихватили на самиту у Софији 17. маја 2018. године, како би се ојачала и повећала делатност ЕУ за подршку политичке, економске и друштвене трансформације Западног Балкана, укључујући кроз значајнију помоћ засновану на видном напретку у области владавине права и друштвено-економским реформама.

Француска је такође спремна да Србији пружи техничку експертизу у области реформе јавне управе, економског управљања, животне средине, пољопривреде и саобраћаја, као и у било којој другој области за коју би Србија изразила интерес. Ова подршка се већ спроводи кроз институционалну сарадњу и боравак француског експерта у области економских реформи у српском Министарству за европске интеграције.

Обе стране придају посебан значај програму економских реформи и годишњем дијалогу са Економским и финансијским саветом Европске уније (Ецофин), који представљају корисне инструменте којима се побољшавају институционална управа и економска конвергенција Србије на путу ка Европској Унији.

Француска ће подржати Србију у њеном приближавању Европској Унији у контексту Заједничке безбедносне и одбрамбене политике (ПСДЦ) и Заједничке спољне и безбедносне политике (ПЕСЦ).

Француска и Србија наглашавају значај убрзања енергетске транзиције и очувања животне средине у обе земље с циљем да се спроведу обавезе из Париског споразума о клими. Француска ће настојати да промовише у Србији инклузивни приступ који повезује државу, локалну самоуправу и цивилно друштво у ширем смислу (предузећа, невладине организације, синдикате и привредне коморе, научна друштва) по такозваном Таланоа моделу.

Француска и Србија подвлаче значај за Европску унију да промовише одрживо регионално повезивање, засновано на квалитетним инфраструктурним пројектима у Србији и на Западном Балкану. Француска намерава да игра значајнију улогу у финансирању инфраструктурних пројеката у оквиру Инвестиционог оквира за Западни Балкан (ЦИБО) захваљујући Француској агенцији за развој, која ће ове године започети своје активности у Србији, отварањем регионалне канцеларије у Београду.


Француска и Србија настојаће да дају на значају европском културном простору, да промовишу једнакост између жена и мушкараца и да подрже борбу против свих типова дискриминације, стварајући партнерства између државне управе и цивилних друштава. Обе државе ће подржати регионалну сарадњу усмерену ка младима и ка помирењу дугорочном подршком Регионалној канцеларији за сарадњу младих (РYЦО). Двојица државника изражавају задовољство због покретања пројекта WБ6 Лаб, уз подршку Француске агенције за развој, намењеног промоцији модела социјалног и солидарног предузетништва за младе предузетнике Западног Балкана.

Француска ће подржати бољу интеграцију Србије у европски простор високог образовања и истраживања путем диверсификације универзитетских партнерстава и универзитетске и научне мобилности која се одвија преко европских програма Еразмус+ (ЕРАСМУС+) и Хоризонт 2020 (Хоризон2020), а такође и уз подршку Универзитетске агенције Франкофоније (АУФ).

Поред тога, обе стране ће наставити спровођење „Партнерства Хуберт Цуриен - Павле Савић“, билатерални програм спровођења француско-српских истраживачких пројеката, тако што ће као приоритет ставити истраживачке пројекте из области борбе против климатских промена и родна питања.

5. Јачање економских односа

Обе државе су задовољне динамичним трговинским разменама и обавезују се да ће их додатно развијати тако што ће у Француској предочити прилике на српском тржишту и ојачати сарадњу у пољопривредном и агро-прехрамбеном сектору.

Обојица државника подстичу француске компаније да се позиционирају на великим инфраструктурним пројектима у Србији, нарочито у области саобраћаја, животне средине, одрживог града и енергије, имајући у виду значајне потребе за инвестицијама у овом домену. У енергетском сектору ће се олакшати сарадња између предузећа двеју земаља, посебно у циљу модернизације мреже за дистрибуцију електричне енергије.

Обојица државника потврђују своју вољу да се пројекат изградње београдског метроа настави и обавезују се да наставе сарадњу на техничком и финансијском плану, која је отпочела пре више година. Они изражавају вољу да укључе француске компаније у изградњу и опремање београдског метроа, у складу са споразумима које је Србија већ потписала. Коначно, шефови држава су се сложили да наставе разговоре о потписивању међувладиног споразума о финансирању француског дела метроа.

Обе земље ће олакшати финансирање инфраструктурних пројеката тако што ће, кад год је то потребно, мобилисати инструменте Француске агенције за развој поштујући њене надлежности и правила пословања.

Француска и Србија ће наставити да на најбољи могући начин пружају подршку француским предузећима у реализацији великих пројеката који су им недавно додељени у Србији (прерада отпада у Винчи/Суез и београдски аеродром/Винци аирпортс), те наглашавају да ће успех ових пројеката бити покретач присуства француске економије у Србији.

Обе државе ће наставити размене о јавним политикама у циљу развијања иновације и дигиталне економије, посебно у областима развоја правног оквира за развој дигиталног сектора и безбедности информационих система, политике подршке иновацијама (конкурентне групе, подршка малим и средњим предузећима и старт-ап компанијама), промоције партнерстава између предузећа, подстицања програма размене талената, и наставе информатике.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (93)

Uroš

18.07.2019. 16:04

Sve je jasno kao dan, samo se treba malo potruditi i pročitati ceo tekst.

Аца Ј.

18.07.2019. 16:09

Све све ал Франкофолија ми не иде у главу ... колико би наша деца и образовање добили да на место француског уче шпански језик! Далеко употребљивији ... а долази из земље која много више цени и поштује територијални интегритет Р. Србије.

HERMINA

18.07.2019. 16:20

Vrlo je vazno poklapanje misljenja u resenju situacije, nadamo se da ce resenje biti adekvatno i sto pre da se okonca.

monika

18.07.2019. 16:32

Nadam se da ce nam Francuska pomoci da nastavimo dijalog.Svakako podrska Francuske mnogo znaci,jer cemo ojacati nasu ekonomiju.

zoran

18.07.2019. 16:38

Da skratimo laganje naroda spremate rasturanje zemlje I predaju KiM to je poenta cele price. Ne lazi narod zna se sve . Prvo neka ukine priznanje KiM Francuska pa cemo da razgovaramo .

Serbinator

18.07.2019. 16:49

Zaista je pozitivno iznenađenje da je predsednik velike sile kao što je Francuska javno i uživo izjavi da će organizovati sastanak sa Merkelovom, njim, Beogradom i Prištinom u cilju rešenja kosovskig čvora. To niko nije očekivao.

Serbinator

18.07.2019. 16:53

Zaista nismo mogli više da očekujemo od posete Makrona, dvadeset novih sporatćzuma, rešavanje oko KiM, metro, infrastruktura, nove investicije, vojna saradnja...zaista neočekivano dobra saradnja sa Francuskom.

Deksi

18.07.2019. 16:59

Slobodno se moze reci da je poseta Makrona jedna od najuspesnijih poseta za Srbiju u poslednjih 20ak godina.

Sara

18.07.2019. 17:01

Poseta Makrona Srbiji doprinela je jacanju I prijateljstava i saradnje na obostranu korist i zadovoljstvo.

Jana

18.07.2019. 17:36

Srbija se pokazala zajedno sa svojim predsednikom kao pravi domacin, a ova poseta Makrona je bila od velike vaznosti za nasu zemlju.

Andrijaaa79

18.07.2019. 17:37

Svaka od ovih 5 stavki je jako znacajna za dalji napredak Srbije na putu pridruzivanja ka EU.

Aleksa

18.07.2019. 17:39

Nedavna poseta Makrona u Beogradu je od velikog znacaja za buducnost Srbije i za resavanje situacije na KiM.

Momo

18.07.2019. 18:04

Iskreno verujem da ce saradnja dveju drzava biti jos bolja i jaca u buducnosti na svim poljima.

Aleksandra Radovanović

18.07.2019. 18:49

Francuska je jedan od najznačajnijih partnera Srbije na evropskom putu. Treba raditi na međusobnoj razmeni na više nivoa, poput ekonomske razmene, razmene u oblasti obrazovanja, ali na političkoj razmeni kako bi zajedno gradili bolju budućnost zasnovanu na zajedničkim vrednostima.

MuštiklA

18.07.2019. 19:00

Pogledi malo levo pa desno opa cupa i kada odu svi mi.... Samo ja i ti i pogledi u tami.....

mima

18.07.2019. 19:05

Jedno je sigurno stekli smo velikog prijatelja i oslonac u svakoj nasoj situaciji koju ne mozemo resiti.

Miki

18.07.2019. 19:41

Srbiji je ukazana cast da bude strateski partner Francuskoj , ako to zeli, sto nas stavlja u povoljniju poziciju u pregovorima sa Pristinom.

Srculence15

18.07.2019. 19:49

Francuska dobar saradnik za rešavanje problema oko Kim i za bolji položaj u svetu.

Hedona

18.07.2019. 19:50

Francuska želi da pomogne Srbiji u ekonomskom napretku i razvoju, da ojača regionalnu stabilnost, i riključi rešavanju dijaloga Beograda i Prištine.

Radojko

18.07.2019. 21:00

Poseta Macrona je od velikog znacaja za Sebiju, Francuska je priznala Kosovo medju prvima, zatim je pustila Haradinaja kada je bio uhpsen u Francuskoj.Trebamo biti svesni da nasi ljudi rade u njihovim fabrikama indantreba da budemo mudri kao nas predsednik i da ih volimo.

Milica

18.07.2019. 21:42

Zalog za novu eru dobrih odnosa Srbije i Francuske i razvoj srpsko-francuskog prijateljstva.

Anna

18.07.2019. 21:53

Francuska je pokazala pravu zainteresovanost da pomogne našoj državi, da se približi EU, da pomogne u rešavanju regionalnih problema i uključi u dijalog Beograda i Prištine.

Goran

18.07.2019. 22:08

Bila je ovo veoma znacajna poseta u kojoj su se vodili konstruktivni sastanci od velike vaznosti za nasu zemlju ali i sa dosta benefita po Francusku.

aca

19.07.2019. 06:49

Na obostrano zadovoljstvo veze su obnovljene i nadamo se zaista većenm prisustvu Francuske u Srbiji ....

Kalina

19.07.2019. 07:28

Ovako nesto se ne vidja svakii dan, rodilo se jedno iskreno prijateljstvo dve zemlje!

Ana

19.07.2019. 10:08

Nadam se da ćemo održati prijateljske odnose sa Francuskom jer je to jako bitno za naš evropski put i rešenje problema Kosova.

Miloš

19.07.2019. 11:44

I ova izjava je dokaz da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija!

Mita

19.07.2019. 11:54

Jedno je sigurno, a to je da je Makronova poseta ucvrstila i ojacala odnose izmedju Srbije i Francuske.

Miroslava

19.07.2019. 11:58

Nadajmo se da će zaista ovom posetom Makrona i svim dogovorima koji su postignuti u ta dva dana, jedno novo poglavlje napretka , uzajamnog poverenja i poštovanja biti otvoreno i razvijano!

Saška

19.07.2019. 13:17

Makronova poseta je ucvrstila odnose izmedju Srbije i Francuske. Dobra buducnost je pred nama.

tale

19.07.2019. 14:16

stiče se utisak da je otvorena jedna nova epoha u saradnji između dve države i da su u potpunosti obnovljene prijateljske veze