Волтерс: Улазак у НАТО није предуслов за улазак у ЕУ

Танјуг

среда, 17. 07. 2019. у 23:23

Волтерс: Улазак у НАТО није предуслов за улазак у ЕУ

Тод Волтерс
Фото: Танјуг

Србија је поносна, паметна, посвећена безбедности, миру и сама ће донети одлуку којој оганизацији ће припадати, изјавио је главнокомандујући НАТО снага у Европи генерал Тод Волтерс, у интервјуу за ТВ Прву
Србија је поносна, паметна, посвећена безбедности, миру и сама ће донети одлуку којој оганизацији ће припадати, изјавио је главнокомандујући НАТО снага у Европи генерал Тод Волтерс, у интервјуу за ТВ Прву.

Волтерс је истакао како су председник Александар Вучић и он претходно имали фантастичну прилику да разговарају о војним доприносима и сарадњи снага које представљају НАТО и снага које представљају србију, и томе како треба да наставе да раде на промоцији мира.

На питање да ли је за Србију можда будући услов да пре ступања у ЕУ постане чланица НАТО-а, Волтерс је рекао да ти предуслови нису тачни.

"Не постоји услов за чланство у једној организацији у виду чланства у другој. Улазак у НАТО није никакав предуслов за чланство у Европској Унији. Србија је поносна, паметна, посвећена безбедности, миру и сами ће те донети одлуку којој оганизацији ћете припадати", поручио је врховни командант НАТО за Европу.

На питање како тумачи изостанак реакције КФОР када су тешко наоружане специјалне јединице косовске полиције интервенисале на северу КиМ, а КФОР није реаговао, и да ли ће се његовим постављањем на чело ове институције нешто променити, Волтерс каже да је КФОР у обавези да представља НАТО према мандату УН.

"Његова сврха је да подржава сигурност и стабилност и он ће наставити то да ради. Сви ми имамо обавезу да сагледамо све догађаје који се дешавају, а нарочито након завршетка тих догађаја, како бисмо нашли начине на које можемо да постанемо бољи. А као што сви знамо, у многим војним ситуацијама не можемо претерати са комуникацијом. И ово може бити случај у ком настављамо да налазимо начине да комуницирамо све брже и брже", рекао је Волтерс.

Додао је да и ово може бити случај у којем настављамо да налазимо начине да комуницирамо све брже и брже.

"Као професионална војна снага увек ревидирамо наше процесе и процедуре како бисмо унапредили нашу брзину и линије комуникације", истакао је Волтерс.

На питање да ли то што се трансформација Косовских безбедносних снага у косовску војску догодила без сагласности НАТО, а генерални секретар Столтенберг рекао да ће се у Бриселу дискутовати о томе на који начин ће се сарађивати са војском Косова, а што се још није догодило, значи да се НАТО прећутно слаже са постојањем косовске војске, Волтерс каже да КФОР има одговорност и да ће НАТО наставити да ради у складу са војним мандатом.

"Све остале дискусије које сте поменули, њима се бави политичко крило НАТО, то је одговорност генералног секретара и он је тога свестан у потпуности. Оно што сам ја урадио у име генералног секретара је да обезбедим да оно што се тражи од КФОР-а настави да се спроводи и мој фокус ће остати на томе", рекао је Волтерс.


Одговарајући на питање да ли види Русију као претњу за регион, Волтерс је подвукао да је он одговоран за војну сарадњу НАТО и Србије.

У том контексту, главнокомандујући НАТО снага у Европи рекао је да му је једно од открића током ове посете била невероватна способност војске Србије, али да га то уопште није изненадило.

"Ми смо имали вежбе са вашим официрима и војском. Оно што заиста инспирише јесте да су током тих вежби многи партнери из НАТО много научили од својих српских партнера захваљући условима у којима живите и изазовима са којима сте се сусретали", рекао је он.

Због тога је важно да НАТО војници вежбају раме уз раме са српском војском, да уче технике и тактике, закључио је Волтерс и додао да једни од других можемо да научимо и да оно што желимо да видимо јесте константни мир.

Генерал Волтерс похвалио је раније у току дана у разговору са министром одбране Александром Вулином допринос Министарства одбране и Војске Србије у мултинационалним операцијама под мандатом Европске уније и Уједињених нација, с посебним нагласком на ангажовање наших припадника у мисији у Либану (УНИФИЛ).

Генерал Волтерс састао се данас и са председником Србије Александром Вучићем, као и са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем.

Он је у резговору са председником потврдио да ће КФОР и даље одговорно испуњавати своје обавезе на Косову и Метохији и похвалио председника Вучића за одговорне, мудре и хладнокрвне реакције у кризним ситуацијама на КиМ. Генерал Волтерс је подржао напоре које Србија улаже у очување стабилности и ширење сарадње у региону.

Током сусрета са Мојсиловићем потврђено је стратешко опредељење Србије као војно неутралне државе, а разматране су и могућности за даљи развој сарадње кроз постојеће механизме Партнерства за мир и усвојени Индивидуални акциони план партнерства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације