НЕДОПУСТИВО је да тужилац Механизма за међународне кривичне трибунале (ММКТ) у извештају Савету безбедности помиње етничко чишћење и бројку од 800.000 цивила на КиМ, у марту и априлу 1999. године. Манипулација бројевима увек је сведочила о пристрасности, а често и доводила до несагледивих последица. Овде се ради о подацима пропагандне машинерије, уз помоћ којих је требало оправдати бомбардовање Србије пре 20 година, без одлуке СБ УН.

Ово је у среду поручила министарка правде Нела Кубуровић на седници СБ УН, реагујући на извештај Сержа Брамерца, у коме је замерено то што "пред српским судовима ниједно службено лице вишег или средњег нивоа није одговарало за етничко чишћење 800.000 цивила на Косову"

Она је навела да за губитак на хиљаде живота током НАТО бомбардовања наше земље, "изгледа нико није надлежан, а ни крив".

- Управо су пред Међународним кривичним трибуналом, за кривична дела извршена на територији КиМ, осуђена лица највишег командног ранга из Србије, само зато што су бранила своју земљу - констатовала је министарка, и подсетила да на Космету Унмик има овлашћења у области правосуђа.

Прочитајте још - ПРЕДСТАВНИК РУСИЈЕ У УН О РАДУ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА: Окривили Србе, а све остале заштитили

Упркос томе, навела је, сваки покушај Србије да се за ратне злочине почињене над њеним становништвом спроведе истрага, остао је без резултата.

- Одговорних за прогон и убиства Срба и неалбанског становништва није било. Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво основано у Приштини са седиштем у Хагу, нису постигли никакве резултате. Ни Тужилаштво Еулекса од 1. новембра 2018. није упутило ниједан захтев за помоћ Тужилаштву за ратне злочине Србије.

Кубуровићева је говорила и о успешној сарадњи са Механизмом. Србија је омогућила Тужилаштву ММКТ слободан приступ свим доказима, документима, архивама и сведоцима, сви примљени захтеви су решени, а сведоци се ослобађају дужности чувања државне, службене или војне тајне.

- Зато је некоректно и недопустиво да се у извештајима Тужилаштва ММКТ инсистира на политичком условљавању напретка Србије у процесу евроинтеграција.

Како је нагласила, у извештајима Тужилаштва види се континуирано истицање непроцесуирања извршилаца вишег ранга, иако је Србија Трибуналу испоручила председнике државе и републике, потпредседнике савезне и републичке владе, тројицу бивших начелника Генералштаба...

Министарка је поновила иницијативу да српски држављани осуђени пред Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију издржавају казне у нашој земљи, уз поштовање одговорајућих одлука.


РУСИЈА: ОКРИВИЛИ САМО БЕОГРАД

ХАШКИ трибунал одбио је да спроведе истрагу злочина НАТО који је пре 20 година почео војну офанзиву против СРЈ. Уместо тога створио је мит да је искључиво Београд крив за рат на Балкану. Окривио је Србе, а све остале заштитио од кривице.

Ово је поручио заменик сталног представника Руске Федерације у УН Генадиј Кузмин, који је додао да су на мети НАТО највише били цивили и цивилна структура, као и резиденцијалне области Београда.

Хрватска представница оптужила је Србију да није искрена у сарадњи са Хагом јер "доводи у питање хашке пресуде", а жалила се и на лоше резултате у потрази за несталима.