Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, изјавио је данас да недостатак јединства косовских политичких лидера чини Србију јачом и храбријом, а слаби Косово.


Коментаришући јучерашњу изјаву председника парламента Кадрија Весељија, који је рекао да се залаже за суспензију сто одсто увећаних такси на производе из центалне Србије, Харадинај је поновио да неће одустати од свг става да та мера треба да остане и да не жели да, како каже, "тржиште Косова даје држави која негира његово постојање".


"Мислим да је приступ Весељија и (Хашима) Тачија и оних који су ослабили Косово у мери у којој су га ослабили, погрешан јер су нас довели у ситуацију да нас Србија данас уцењује да бисмо се вратили у дијалог", река је Харадинај, пренела је Коха.


Прочитајте још: Весељи: Подржавам идеју суспензије такси


Косово су, каже, у ситуацију у којој је сада довели они који су, како је рекао, "водили земљу".


"Ти људи су земљу довели ту где је сада, али су се ствари промениле и ја не прихватам условљавање Србије да бисмо се вратили у дијалог. Ја не желим да тржиште дам држави која не признаје Косово", рекао је Харадинај објашњавајући, како каже, суштинску разлику у приступу политици коју воде Тачи и Весељи у односу на ону коју води он.


Говорећи о односу са САД, Харадинај је рекао да Приштина са Америком разговара као са породицом, али, додао је, породици треба понекад показати где боли.


Он сматра и да је захтев за супсензију такси на призводе из централне Србије неправедан и да недостатак јединства међу приштинским политичким лидерима повећава разлику у ставовима Приштине и САД у вези са тим питањем, али и да размимоилажење у ставовима приштинских лидера чине Србију јачом и храбријом.