Премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај изјавио је да приступ дела међународне заједнице у односу на дијалог са Београдом повећава потребу Приштине да набави наоружање.

Харадинај је то изјавио на конференцији за новинаре говорећи о условима које треба испунити пре него што се настави процес дијалога, а приштинска Коха констатује да је Харадинај тиме наговестио да се плаши новог рата са Србијом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОСЛЕ ПОСЕТЕ МАКРОНА: Игра ли Париз на поделу Косова?

Како је рекао, Приштина тражи оквирни споразум са Београдом којим би било решено узајамно признање у постојећим границама.

"Постоји оклевање Србије и једног дела међународне заједнице, која каже да не може да га назове ''узајамно признавање у постојећим границама''. То значи да нас саветују да купујемо мистрале, јер они снабдевају Србију мистралима", рекао је Харадинај.

Он је додао да Србија набавља оружје из Русије, као и да је постигла споразум са Француском о ракетном систему.

"У међувремену, они нам говоре да споразум не можемо називати ''споразумом о узајамном признању у постојећим границама''. Шта онда да радимо, ми смо независна држава и од дијалога не очекујемо ништа сем узајамног признања. Уколико нисте спремни на то, онда је то порука за нас да би и ми требали да купујемо оружје", рекао је Харадинај, преноси Коха.


ВУЛИН: НАОРУЖАВАЊЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ НИЈЕ ОПРАВДАЊЕ ЗА ПАРАВОЈСКУ НА КиМ

Министар одбране Александар Вулин реаговао је данас на изјаву премијера привремених институција у Приштини Рамуша Харадинаја и поручио да наоружавање Војске Србије није оправдање за прављење паравојске на КиМ.

Правдати намере приштинског руководства да направе паравојску, опремањем и наоружавањем Војске Србије је као да поредите ЕУ и Исламску државу, оценио је Вулин.

"Србија се опрема и наоружава, не да би претила, већ да Србима нико не прети", нагласио је Вулин у писаној изјави коментаришући страховање Харадинаја због тога што Србија купује ново оружје и његову констатацију да "приступ дела међународне заједнице у односу на дијалог са Београдом повећава потребу Приштине да набави наоружање".

Вулин је упозорио да свако ко буде помогао Приштини да се наоружава - свесно преузима одговорност за зло које мора да настане када се терористима да тешко оружје.