ОЗДРАВИ сине, Француска те моли! То пише на плочици изнад грба Србије који смо председнику Емануелу Макрону у поклонили у име потомака Милунке Савић. Изговорио их је баш њој адмирал Емил Гепрат док је обилазио рањене српске војнике у Бизерти. Тада је захтевао да њу посебно посети, а када је видео колико је тешко рањена у главу, узео је за руку и изговорио ту реченицу.

Овако симболику дара за француског председника описује Драгица Николић, унука Милункиног брата, уместо којег је хероина отишла у борбе пријавивши се као Милун. Николићева је са супругом Живком и Милункиним праунуцима Милошем и Младеном Станковим, унуцима њене биолошке ћерке Милене, сачекала председнике Вучића и Макрона на месту где почива "српска Јованка Орлеанка".

- Грб је ручни рад, урађен дуборезом у храстовом дрвету. Желели смо да све на њему подсећа на Србију, од избора материјала до натписа који нису само порука нас, потомака Милунке Савић, већ и српског народа. Сматрали смо да су те поруке врло важне и хтели смо да искажемо почаст председнику Француске, другом човеку из ове земље, после Гепрата, који је показао велико поштовање према нашој прабаки. Јер, Гепрат је на паради одржаној у Паризу, поводом десетогодишњице победе у Великом рату, тражио да се за Милунку сашије бела генералска униформа, иако је била само наредник.

Каже и да су поклон за француског председника одабрали и о натписима одлучили још у децембру прошле године када је било планирано да посети Србију.

- Посебно смо били дирнути када смо видели са колико пијетета и поштовања председник Макрон прилази Милункином гробу у Алеји великана. Због тога смо били и поносни и срећни. Сигурни смо да је то тај континуитет поштовања српских жртава који у Француској и дан-данас постоји - поносна је Николићева.

ДРУГИ НАТПИС

НА другој плочици испод грба Србије који смо поклонили председнику Макрону пише: "Великој Француској, захвални потомци Милунке Савић" - открива нам Драгица Николић. - Тим речима хтели смо да изразимо захвалност за бригу Француске не само за нашу прабаку, већ и за цео наш народ.