МАКРОНОВО обраћање на српском језику оставило је снажан утисак и на Французе. "Монд", информативне телевизије БФМ и ЛЦИ, дневни лист "20 минута" и многи други медији истакли су ову чињеницу која никога није оставила равнодушним. И веома читани регионални дневник "Уест Франс" истакао је да је Макрон све изненадио када се пред хиљадама људи на Калеменгдану обратио на српском, што је, како је наглашено, био начин да се извини за грешку протокола код Тријумфалне капије на стогодишњици примирја у Првом светском рату.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - МАКРОН СТАВИО РУКУ НА СРЦЕ И РЕКАО: Овде су Србија и Француска; Вучић: Макрон је придобио срца наших грађана

Твитер-налог Јелисејске палате преносио је директно слику посете француског председника, укључујући и његово обраћање на српском.

Лист "Опинион" пише да су се после посете француског председника Србији, "Албанија и Косово запитале није ли Емануел Макрон просрпски оријентисан":

- На Балкану, посета француског председника Макрона Србији је проузроковала питање на тему: да ли је то Француска напустила Албанце, Косово или Северну Македонију.


"Опинион" такође наводи да је Макронова посета Србији била и начин да се ублаже последице огромног протоколарног гафа на церемонији 11. новембра. Истиче се и важност чињенице да је "Алстом" остао у конкуренцији за изграду метроа у Београду.

Гостујући на француском радију Франс ентер, некадашња министарка европских послова Натали Лоазо, која је предводила листу Макронових посланика на изборима, сада европосланица, поручила је у уторак да Балкан није спреман да уђе у ЕУ.


Фото З. Јовановић


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - КАКО ЈЕ ПРОТЕКЛА ВЕЧЕРА У ВИЛИ "МИР": Макрона одушевила пита, Дачић опет певао