Председник Александар Вучић изјавио је у уторак да ће се следећи састанак Београда и Приштине у организацији француског председника Емануела Макрона највероватније десити у септембру.

"Верујем да ће нека врста наставка Берлина, односно Париз, бити у септембру", рекао је Вучић новинарима на Калемегдану, након што се заједно са председником Макроном састао са младима из региона.

Вучић је рекао да је потребно време да се о неким стварима говори.

"Мрзим да пребацујем кривицу на другу страну, хајде да сачекамо да велике силе ураде своје ствари, па ћемо ми онда видети шта је наше", рекао је Вучић.

Прочитајте још - Макрон и Вучић са студентима Канцеларије за младе (ФОТО)

Макрон, који борави у званичној посети Србији, у понедељак је на конференцији за новинаре најавио да ће одржати специјални састанак са руководством Београда, Приштине и канцеларком Меркел, с циљем да се омогући постизање споразума.

РЕШЕЊЕ ЗА КИМ МОРА БИТИ "НЕШТО ИЗМЕЂУ"

Председник Александар Вучић изјавио је да француски председник Емануел Макрон разуме тежину проблема кад је реч о Косову и Метохији и да се ствари не могу решавати тако сто нико ни од чега неће да одступа.

"Ја сам тразио подрску од њега да разуме да то не мозе да буде ресено онако како би свако од нас желео, него да то мора да буде нешто између", напоменуо је Вучић.

Он је додао да то разуме и сваки Србин и сваки Албанац, али да се често "правимо блесави" и ниподаштавамо зеље и захтеве оне друге стране.

Прочитајте још - Вучић: Замолио сам Макрона да помогне у решавању питања КиМ; Макрон: ЕУ мора да се реформише да би примила Србију

"Компромис није слабост, већ снага", истакао је Вучић додајући да ће се увек залагати за стварни компромис, а не за предају и одустајање.

Како је навео, ако будемо могли ићи ћемо тим смером, а ако не, неке друге генерације ће то учинити, али да не желимо да живимо у страху од ратова и сукоба.

"Људи питају засто купујемо оружје. Па, купујемо оружје да нас нико не би напао. Ако виде да је Србија ''гњила јабука'', свако ће је са лакоћом узети, ако виде да је то ''тврд орах'', онда није лако да је сломите", закључио је Вучић.