ПРЕДСЕДНИК Француске Емануел Макрон завршио је посету Србији.

Други дан боравка у нашој земљи он је започео сусретом са студентима из Регионалне канцеларије за сарадњу младих (RYCO), а касније је са представницима Регионалне канцеларије, која је пројекат у оквиру Берлинског процеса, разговарао са председником Србије Александром Вучићем. Сусрео се и сасрпским уметницима и истакнутим јавним личнотима. По завршетку ових сусрета Макрона је председник Србије испратио пут Аеродрома "Никола Тесла".

Званични састанци у оквиру Макронове дводневне посете обављени су у понедељак, а двојица председника положили су венце код Споменика захвалности Француској на Калемегдану, где су се обратили грађанима, и одали почаст српској хероини Милунки Савић у Алеји великана на Новом гробљу.

Макрон је великом броју окупљених грађана на Калемегдану, у говору током којег се обраћао и на српском, поручио да Француска воли Србију и њене грађане и да је Србија "у њиховим срцима".

Француски председник је претходно имао тет-а-тет састанак са Вучићем, који је трајао знатно дуже него што је било предвиђено, а двојица државника су са конференције за новинаре послали јасне поруке по питању Косова и Метохије, европских интеграција и сарадње Србије и Француске.

Председник Француске је поручио да ће се ангажовати да се обнови дијалог и да се постигне свеобухватни, трајан и компромисан споразум, те да ће одржати специјални састанак са руководством Београда, Приштине и канцеларком Немачке Ангелом Меркел, с циљем да се омогући постизање споразума.

Он је рекао и да нема готово решење за косовски проблем, да магично решење не постоји, да је за компромис, који не значи остати на стартним, дијаметрално супротстављеним позицијама страна у дијалогу.

Макрон је истакао и да ЕУ мора да се реформише да би била спремна да прими Србију, да је Србија велика европска држава и нација која има своје место у Европи, али да и сама мора да настави реформски пут.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ХВАЛА СРПСКОМ НАРОДУ: Макрон после обраћања на ћирилици поручио шта је снага пријатељства Србије и Француске (ФОТО)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић: Замолио сам Макрона да помогне у решавању питања КиМ; Макрон: ЕУ мора да се реформише да би примила Србију

10:14 - МАКРОН И ВУЧИЋ СА СТУДЕНТИМА КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА МЛАДЕ

Председник Француске Емануел Макрон састао се данас пре подне, заједно са председником Србије Александром Вучићем, са студентима из Регионалне канцеларије за сарадњу младих (РYЦО) из целог региона.

Двојица председника су се на почетку упознали са младима.

Пре разговора Вучић је са калемегданске терасе показао Макрону панораму Београда.

Разговором са младима Макрон је наставио посету Србији, током које је јуче имао званичне састанке и друге активности, којима је печат дало његово обраћање код Споменика захвалности Француској и поруке српском народу да су Француској и даље "у срцу".

Француски председник је послао јасне поруке по питању Косова и Метохије, европских интеграција и сарадње Србије и Француске.

Истакао је да ће се ангажовати да се обнови дијалог и постигне свеобухватни, трајан и компромисан споразум, те да ће одржати специјални састанак са руководством Београда, Приштине и канцеларком Немачке Ангелом Меркел, с циљем да се омогући постизање споразума.

Макрон је истакао и да ЕУ мора да се реформише да би била спремна да прими Србију, да је Србија велика европска држава и нација која има своје место у Европи, али да и сама мора да настави реформски пут.

11:30 - ВУЧИЋ: МОРАМО ДА СЕ МЕЊАМО И ПРЕВАЗИЂЕМО ПОЗИЦИЈУ ДА СМО БОГОМ ДАНИ

Морамо да се мењамо и да превазиђемо позицију да смо ми богом дани, а сви други против нас, поручио је данас председник Србије Александар Вучић, после заједничког разговора са француским председником Емануелом Макроном са младима западно-балканске "шесторке".

Вучић је у изјави новинарима, после разговора са младима иза затворених врата, подсетио на јучерашње Макронове поруке да морамо да се посветимо региону, да направимо најбоље могуће односе и извучемо максимум.

"Тада ћемо бити много јачи и биће много мање важно за регион шта ће се дешавати са ЕУ", указао је Вучић, потврђујући сагласност са приступом француског лидера.


"Где ће да се креће ЕУ биће много мање значајно за нас, него што је то данас, ако то успемо... Морамо да разумемо да немају сви исте ставове, али морамо да мењамо и себе, а не само да тражимо да се други мењају, то је најтеже чути. Уши у региону су ''врло нежне'' за те ствари, ми смо увек фини и добри, а други против нас, ми смо богом дани... Ако то успемо да превазиђемо, сигуран сам да озбиљнијих проблема у будућности нећемо имати", рекао је Вучић новинарима.

11:47 - ВУЧИЋ: СУСРЕТ СА СТУДЕНТИМА ИЗ РЕГИОНА - РАЗГОВОР СА МЛАДИМА ИЗ ЗАПАДНОБАЛКАНСКЕ ШЕСТОРКЕ

Председник Србије Александар Вучић, након разговора са студентима из Регионалне канцеларије за сарадњу младих (РYЦО) из целог региона, каже да је то био разговор са младима из западнобалканске шесторке или пет плус један: са двоје младих Албанаца, девојком из Ораховца, младићем из Тиране, као и младима из БиХ, Северне Македоније и Црне Горе и Србије.

"Разговарали смо са свима о сарадњи у региону, покушали да конкретизујемо ствари. То је, иначе била моја идеја пред установљење Берлинског процеса, да спајамо младе из региона без обзира на разлике, националне и верске, да буде што више људи укључено да би долазило до квалитне размене информација и сарадње", казао је Вучић.

Навео је да је данас покренут програм социјалног предузетништва младих, захваљући француској влади и да је обећао већу подршку Србије програму Канцеларије за младе.

Како је рекао, зато је важна свака акција на приближавању младих, којима се мора понудити боља перспектива.

"Имаћемо све веће плате. Људи одлазе из региона и то морамо да променимо", казоа је председник Србије и додао да ће Србија брже повећавати плате и пензије и стварити услове за бољи зивот грађана.


11:54 - ВУЧИЋ: КАЛЕМЕГДАН И ЈЕДАН ОД ТРИ НАЈЛЕПША ДАНА У СЕДАМ ГОДИНА

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је са председником Емануелом Макроном синоћ, после свих званичних састанака, разговарао још 5,5 сати, што је, каже, важно у једном од преломних тренутака за будућност Србије, али је као сасвим посебан издвојио Макронов говор на Калемегдану, у којем је сваки грађанин Србије могао да осети поштовање најснажнијег европског лидера у Европи.

"Веома посебно сам се осећао. То ми је у ових седам година један од три најлепша дана - било је много тешких и много лепих догађаја, али ово синоћ је било нешто посебно. Макрон је показао емоцију и сваки грађанин Србије могао је да осети уважавање и поштовање најснажнијег европског лидера у овом тренутку и да види да Србија није нека ''рупа на саксији'' или забачено место на мапи већ да има своју будућност и да иде у добром смеру", рекао је Вучић новинарима.

Како је рекао, морамо још много да се трудимо, да радимо још више.

11:58 - ВУЧИЋ СА МАКРОНОМ ПОСЛЕ СВИХ САСТАНАКА РАЗГОВАРАО ЈОШ 5,5 САТИ

Упитан да прокометарише поруке француског председника, Вучић је рекао да је његов посао да анализира све што је чуо од Макрона, посебно у билатералним сусретима.

Навео је да је синоћ, после свих састанака, разговарао са Макроном још 5,5 сати.

Упитан шта то говори, Вучић каже:

"То говори да сам желео много тога да чујем, сазнам, научим од једног од највећих европских и светских лидера и да представим Србију, све наше проблеме и муке и замолим за подршку Француске. Готово никада нисам имао толико дуге разговоре у једном или два дана и то је важно у једном од преломних тренутака за будућност Србије."

Макронов иступ на Калемегдану оценио је као изузетан.

Каже и да је Макрон фантастично талентован политичар, фасцинантне енергије.12:12 - МАКРОН СА СРПСКИМ УМЕТНИЦИМА И ИСТАКНУТИМ ЈАВНИМ ЛИЧНОСТИМА

После састанка са младима из региона Западног Балкана, председник Француске Емануел Макрон разговарао је у Београду и са уметницима и истакнутим јавним личностима наше земље, који представљају спону између Србије и Француске.

Састанак са српским уметницима је у организацији Амбасаде Француске у Србији и није отворен за медије.

Србија и Француска јуче су потписале споразуме и у области културе, док су двојица председника, Макрон и Александар Вучић, нагласили да две земље треба да јачају сарадњу у свим сегментима, посебно у култури.

Макрон састанком са уметницима завршава дводневну посету Србији.


12:25 - МАКРОН: ЧАСТ МИ ЈЕ ШТО САМ ОВДЕ, РЕКАО САМ ШТО МИ ЈЕ НА СРЦУ

Председник Србије Александар Вучић данас је, приликом доласка на састанак са младима из региона у друштву председника Француске Емануела Макрона на Калемегдану, поновио да је Макрон освојио срца Срба, док је француски лидер навео да му је част што је у Београду и да је задовољан јучерашњим разговорима и отвореним контактом са српским народом.

На питање новинара ТВ Прве како је задовољан посетом Макрона, Вучић је рекао да би можда француском председнику требало поставити то питање.

"Задивљени смо његовом енергијом и ентузијазмом. Освојио је срце Срба. То њему можда не значи много, али нама значи доста", рекао је Вучић.

На то питање, Макрон је одговорио:

"Захвалан сам председнику Вучићу. Велика ми је част што сам овде са вама и задовољан сам јучерашњим разговорима које смо имали и овим отвореним контактом са српским народом. Рекао сам оно што ми је на срцу и сада ћемо да радимо заједно".

12:49 - ИСПРАЋАЈ МАКРОНА УЗ ЦРВЕНИ ТЕПИХ И ПОСТРОЈЕНУ ГАРДУ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

Председник Француске Емануел Макрон завршио је дводневну посету Србији, а до авиона на аеродрому "Никола Тесла" испратио га је председник Србије Александар Вучић.

Растанак двојице лидера био је срдачан, као што је био и сам дочек високог госта из Париза.

Вучић је Макрона испратио уз црвени тепих и постројену Гарду Војске Србије.

Чињеница да је председник Србије лично испратио француског колегу говори о значају посете и добрим разговорима који су вођени у Београду.
15:21 - МАКРОН ПОРУЧИО НА ИНСТАГРАМУ: ВЕЛИКО ХВАЛА, АЛЕКСАНДРЕ ВУЧИЋУ

Председник Француске Емануел Макрон захвалио је на свом званичном инстаграму профилу председнику Србије Александру Вучићу на гостопримству током његове посете Београду.

Макрон је на инстаграм поставио снимак руковања са председником Вучићем, док га је испраћао на аеродрому "Никола Тесла".

Француски председник је поставио и снимке и фотографије најважнијиих тренутака његове посете Србији, међу којима су свечани дочек испред Палате Србије, одавање почасти Милунки Савић, као и полагање венеца и говоро код Споменика захвалности Француској, као и данашањи састанак са младима из региона.

"Велико хвала, Александре Вучићу", написао је Макрон на ћирилици на инстаграму.


Поред тога, и Јелисејска палата је на свом инстаграм профилу забележила посету Макрона Србији и постављала неколико фотографија са детаљима његовог боравка у Београду.

Макронова посета Србији је увршћена међу најважније приче (Инстаграм сторy) на налогу Јелисејске палате.