Дачић: Посета Макрона Србији са врло јасним порукама - неопходно је наћи компромис

Танјуг

уторак, 16. 07. 2019. у 09:27

Дачић: Посета Макрона Србији са врло јасним порукама - неопходно је наћи компромис

Фото: Танјуг

Дачић је нагласио да је Макрон истакао потребу за компромисом између Београда и Приштине, што је, каже, велика промена у политици Француске
Посета француског председника Емануела Макрона Србији је била изванредна и, после дужег времена, једна посета са врло јасним порукама, оценио је министар спољних послова Ивича Дачић.

Дачић је нагласио да је Макрон истакао потребу за компромисом између Београда и Приштине, што је, каже, велика промена у политици Француске.

“То је оно што и ми говоримо све време, ка чему се померила и америчка администрација. Трамп о томе никада није говорио, али је Макрон сада рекао да је неопходно да се пронађе компромис између ставова Београда и Приштине. Веома прецизно”, констатовао је Дачић гостујући на РТС.

Такође, указао је на Макронове речи да ће он сам да подстиче и лично се залаже у том правцу, што је, подвлачи Дачић, велика ствар.

Макрон не жели да улази у то који ће се принцип договорити, а његов став да Срби и Албанци треба само да се договоре, је нешто што Србија може највише да очекује од земаља које су признале Косово, нагласио је Дачић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
ХВАЛА СРПСКОМ НАРОДУ: Макрон после обраћања на ћирилици поручио шта је снага пријатељства Србије и Француске (ФОТО)

На констатацију да Макрон очекује договор Београда и Пришине у наредних неколико месеци, Дачић оцењује да је то претерани оптимизам, јер иако Макрон жели да се томе посвети, то не значи да неки други актери на то гледају са одобравањем.

“И на западу постоји геостратешка игра, Вашингтон, Берлин , Брисел…”, рекао је Дачић.

Он је напоменуо да су поруке које су се чуле, али и Макронов веома емотиван наступ на Калемегдану, поруке које обавезују.

“Када неко каже - ми ћемо волети вас као што сте ви нас, када покажете да вам је Србија у срцу, да ћемо заједно даље радити - то су поруке које ипак остављају неке обавезе за оне који их изговарају”, рекао је Дачић и додао да су ретки политичари са Запада који буде емоције у нашем народу.

Он је истакао да је посета велики корак напред, али да пријатељство треба неговати.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
МАКРОН СТАВИО РУКУ НА СРЦЕ И РЕКАО: Овде су Србија и Француска; Вучић: Макрон је придобио срца наших грађана

Подсетио је и да су односи Србије и Француске кроз историју били изузетно бликси, па су захладнели, али, како је рекао, постоји емоција између Срба и Француза.

“То је потребно и због нашег националног идентитета и достојанства и показатељ велике блискости са једном светском силом, поред Русије. Показује да имамо једног пријатеља са запада”, рекао је Дачић.

Он је додао да не можемо да вратимо време, али можемо да покушамо да ресетујемо односе.

О вечери коју је синоћ у част високог госта из Француске приредио српски председник Александар Вучић Дачић је пренео да је вечера дуго трајала, да су дуго разговарали и да је и то било добро за Србију.

“Сада треба да идемо даље, треба неговати пријатељства. Направљен је велики корак напред , који даје велики подстрек и за национално достојанство Србије, које је годинама било фрустрирано осећајем да је запад био неправедан према Србији”, рекао је Дачић.

Изграђено је међусобно поверење и то треба да се развија, да не буде следећи сусрет за 18 година, додао је он.

Дачић је истакао да је нама важно да заштитимо своје националне интересе, а без пријатеља на више страна то не можемо да урадимо.

Што се тиче ЕУ и отварања поглавља, и да ли ће ЕУ да опстане, то они треба да се договоре, рекао је Дачић и оценио да је нама најважније да ми решимо наша питања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Vatro Marx

16.07.2019. 17:07

Makron treba pod hitno da povuce ambasadusa Kosmeta i Kosmet vrati na svoje mjestoSrpsko tlo. Videcemo kako ce se dalje odvijatiodnosi Francuska i Srbije , ubrzo pokazacevrijeme sta je doprinela ova posjeta, gospodina predsjednika Francuske Srbiji posebno povodom Kosmeta. Kosmetnemoze biti nikada drzava, tu je Srpskaklica.