Врховни командант НАТО снага у Европи и командант америчких војних снага у Европи Тод Данијел Волтерс ускоро ће посетити Србију током турнеје обиласка команди и канцеларија НАТО-а у земљама Европе и атлантског региона.


То је пренео Глас Америке позивајући се на изворе у Врховном штабу савезничких снага у Европи (САЦЕУР)


"Војска Србије високо је цењена снага у мировним операцијама широм света", наводи се у саопштењу САЦЕУР-а.


САЦЕУР није прецизирао тачан термин његове турнеје, државе које ће обићи, нити потенијални датум доласка у Србију, као и ко ће му бити саговорници, а указано је да је повод за то Волтерсово преузимање команде - што се догодило 3. маја ове године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НАТО: Односи Србије и Алијансе бољи него икада


"Врховни штаб савезничких снага планира да се сусретне са лидерима како би што боље разумео стање на терену и истражио могућности за побољшање сарадње", речено је Гласу Америке.


Тод Данијел Волтерс је на позицију врховног команданта НАТО снага у Европи преузео од генерала Куртиса Скапаротија, а претходно је обављао функције команданта америчких ваздухопловних снага у Европи и америчких ваздухопловних снага у Африци.


Како се наводи, он је априла ове године изјавио током процедуре за поновно постављање у чин генарала и команданта у Одбору за оружане снаге Сената САД-а, да је америчко присуство на Косову потребно да би се ојачао отпор косовских партнера на, како се изразио, спољне малигне претње.


Такође, тада је рекао и да америчка команда у Европи подржава развој Косовских безбедносних снага у складу са планом транзиције и у пуној у сарадњи са САД и земљама савезницама НАТО.


Информација о Волтерсовој посети државама Европе и атлантског региона актуелна је у недељама пошто је, почетком јула, објављено да је руски председник Владимир Путин потписао закон о прекиду руског учешћа у Споразуму о нуклеарним и конвенционалним ракетама средњег домета са Сједињеним Државама (ИНФ).