ЗА долазак француског председника Емануела Макрона све је било спремно у понедељак још од јутра. Данима су трајале припреме, украшавање, организација, распоређивање безбедносних снага... Како се приближавало време најављеног доласка важног госта, број полицајаца, снајпериста, специјалаца на улицама и трасама дуж којих се очекивао пролазак делегације, био је све већи.

Улицама Београда вијориле су се српске и француске заставе. Билборди добродошлице били су постављени широм српске престонице са натписима на српском и француском: "Добро дошли пријатељи" и "Слобода, једнакост, братство".

У раним поподневним сатима, полицајци су се груписали и распоређивали у највећем броју око Палате "Србија", испред које је све блистало. У кадру је пригодна сценографија, трава као тепих, топови спремни за почасну паљбу, војне и полицијске снаге "пакују" се укруг. Али на сваких неколико метара стајали су ненаметљиво, у групама или појединачно чувари реда и мира.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МАКРОН СТАВИО РУКУ НА СРЦЕ И РЕКАО: Овде су Србија и Француска; Вучић: Макрон је придобио срца наших грађана

Свим станарима околних вишеспратница, око Палате, подељена су обавештења, где се станари упозоравају да не излазе на терасе, кровове зграда, да не отварају прозоре за време трајања посете, да навуку завесе и ролетне, да никако не истичу обележја, транспаренте и пароле. Све су то уобичајене мере безедности.

Осим што ће током посете бити ангажовано од 4.000 до 5.000 српских полицајаца, припадника специјалних јединица МУП, Војске Србије, БИА и ВОА, француски председник повео је најмање 50 својих специјалаца.

- Верујем да је француских колега, међу којима има и припадника Легије странаца, вишеструко више од најављеног - рекао нам је полицајац испред Палате "Србија". - И наше полиције у цивилу је много више него у униформама. Безбедност је на највишем нивоу.


НАДЗИРАЛИ "ХАЈАТ"

СНАЈПЕРИСТИ су били на крову хотела "Хајат" где је одсео високи гост, али и на околним зградама. На уласку у хотел сва возила у понедељак су пролазила високу безбедносну проверу, пре свега на присуство експлозивних направа. Испред здања и у лобију у неколико мањих група људи, чуо се искључиво француски језик.