ФРАНЦУСКИ и српски председници Емануел Макрон и Александар Вучић чим уђу у Палату "Србија", негде око 17 часова, обићи ће изложбу "Србија и Француска у документима Архива Србије 1804-1918", која показује да везе између две државе потичу из времена Наполеона и Карађорђа. Оне су успостављене у току Првог српског устанка о чему сведочи група докумената из 1809. и 1810. године када је Карађорђе затражио помоћ од Наполеона за српске устанике.

Француски председник видеће и документ о доласку француског министра барона Боа ле Конта 1834. године, који је учествовао у изради Сретењског устава.

- Нова етапа у француско-српским односима уследила је после Берлинског конгреса и међународног признања независности Кнежевине Србије - каже др Мирослав Перишић, директор Архива Србије. - Ту нову страницу историје отвара оснивање српског посланства у Паризу, о чему сведоче два документа: Указ о постављењу Јована Мартиновића и његов први дипломатски извештај о предаји акредитива из јануара 1880. године.

Прочитајте још - ПОГЛЕДАЈТЕ: Како изгледа Вучићев поклон за Макрона

Декларација о заштити интелектуалне и индустријске својине закључена је 1883, а Српско учено друштво је позвало на прикупљање прилога за подизање споменика књижевнику и филозофу Жан Жак Русоу у Паризу, о чему је сачуван плакат. Крајем 19. века, у француском клубу у Србији је донет "Устав за усавршавање у француском језику"" (1898). Нотификација председника Француске Емила Лубеа 1903. године - Петру I Карађорђевићу о ступању на престо је први изабрани документ из 20. века, а у периоду до Првог светског рата, међу изабраним експонатима су "Француски репертоар на сцени Народног позоришта у Београду 1868-1914"" - студија Ристе Одавића, са списком француских комада и преводи српских пословица на француски језик.

Из прве ратне године Првог светског рата на изложбеној поставци је нотификација Рејмона Поенкареа, председника Француске о ступању на дужност француског посланика у Србији Огиста Бопа (јули 1914), затим честитка председника француске владе Рене Вивијанија српској влади, поводом победе српске војске у бици на Церу и захвалност Николе Пашића.... Јесен 1914. француско-српско пријатељство је обележено слањем у Србију 100 хиљада вакцина против колере и санитетског материјала у вредности од 10 хиљада франака, затим учешће француске војске у одбрани Београда и честитка француског министра војске, Александра Милерана, српској влади поводом победе у Колубарској бици.

- Међу изложеним документима су и писмени задаци српских ђака написани за време школовања у Француској у Првом светском рату, збирка француских песама о Србији и Србима за време Првог светског рата, позив Београђанима да дочекају генерала Франше Депереа, команданта француске источне војске, који ће предати граду Београду француско одликовање "Крст почасне легије", фотографија са откривања споменика краљу Петру I карађорђевићу и краљу Александру карађорђевићу, октобра 1936 - наводи Перишић.

ПОКЛОНИ

МЕЂУ поклонима за председника Макрона су и два тома извештаја посланика Краљевине Србије из Париза "Посланство Краљевине Србије у Паризу 1879-1885, 1885- 1893". Оба тома имају више од хиљаду страница и објављена су у едицији Архива Србије "Два века српске дипломатије".