ЕВРОПСКА и регионална питања, међу којима - пут Србије ка Европској унији и дијалог са Приштином, како се очекује, биће ударне теме којима ће се посветити пажња током дводневне посете нашој земљи француског председника Емануела Макрона, која почиње данас.

Председник Александар Вучић упутио је јуче честитке свом колеги у Паризу, поводом дана Француске Републике, а у том писму је навео да посета Макрона представља потврду да су Србија и Француска на добром путу да достигну више нивое политичке и економске сарадње, какве заслужују њихово постојано пријатељство и прокламовано стратешко партнерство.

- После безмало две деценије, Ви сте први председник Француске у посети Србији, и то у години у којој обележавамо 180-годишњицу успостављања дипломатских односа. Долазите у Београд, у један од само пет градова ван Француске овенчаних орденом Легије части, који је српска престоница заслужила "за жртве, храброст и величанствен отпор у Великом рату", у Београд који је јединствен по Споменику захвалности Француској, и у Србију, чија је борба за слободу била инспирација једном Виктору Игоу - навео је Вучић.

Председник је поручио и да је уверен да је у визији реформисане ЕУ, коју има Макрон, наш европски пут реалан и остварив и да увек може да се рачуна на Србију као поузданог партнера у одржавању стабилности на Западном Балкану:

- Имајући у виду углед и утицај Француске у оквирима европске и светске политике, дозволите ми да истакнем значај подршке коју пружате нашој регионалној политици мира и сарадње, као и решавању питања од виталног интереса за напредак Србије, попут питања Косова и Метохије.

Према дипломатским изворима из Париза, Макрон би у Београду са председником Вучићем требало да размотри могућности како да се превазиђе блокада дијалога са Приштином. Француска је и даље отворена за евентуалне могуће корекције и територајалне размене између две стране, а с обзиром на познату резерву Берлина према таквим решењима, претпоставља се да су током јучерашњег дана Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел (која је била једна од главних званица на традиционалној војној паради у Паризу) разговарали и на ову тему.

Прочитајте још - ОЧЕКИВАЊА ЈЕЛИСЕЈСКЕ ПАЛАТЕ УОЧИ ПОСЕТЕ: Макрон тражи да се поклони Милунки

У српској престоници, где се очекује потписивање 20 међудржавних споразума, од којих пет из области наоружања и војне опреме, јуче је све било спремно за дочек госта из Француске, почев од безбедносних мера. На трасама којима ће проћи Макрон, постављене су српске и француске заставе и билборди на којима је на српском и француском језику исписано: "Добро дошли пријатељи" и "Слобода, једнакост, братство".

За разговор двојице председника планирано је око 30 мимнута, а затим следи потписивање билатералних споразума и састанак делегација двеју земаља. Предвиђено је полагање венаца на Споменик браниоцима Београда и Споменик захвалности Француској, где ће се двојица председника обратити грађанима, као и полагање цвећа на гроб Милунке Савић.

Свом колеги председник Вучић припремио је неколико поклона, међу којима су српска коњичка сабља за подофицире и војнике, два тома извештаја посланика Краљевине Србије из Париза "Посланство Краљевине Србије у Паризу 1879-1885. и 1885-1893", каталог о севр-порцелану из Белог двора, пиротски ћилим...


УЛИЦА МОНДЕЗИРУ

СКУПШТИНА града Београда ће 25. јула донети одлуку да једна улица у главном граду добије име генерала Пијарона де Мондезира, у знак захвалности за све што је учинио за Србију, најавио је јуче заменик градоначелника Београда Горан Весић.

- Генерал Де Мондезир водио је процес евакуације исцрпљене српске војске са обала Албаније на Крф, а потом и њене реорганизације. Први марш српске војске преко Албаније назвао је "албанском голготом", организовао је слање више од 4.000 српске деце на лечење, опоравак и школовање у Француску, као и хиљаду српских регрута на студије на Сорбони. Тако је осигурана будућност српског народа - навео је Весић.