ИСТОРИЧАР МОМЧИЛО ПАВЛОВИЋ О ИЗЈАВИ ТОМАСА ШИБА: Немци разарали Србију, а сад држе лекције

В. Н.

13. 07. 2019. у 17:02

ИСТОРИЧАР МОМЧИЛО ПАВЛОВИЋ О ИЗЈАВИ ТОМАСА ШИБА: Немци разарали Србију, а сад држе лекције

Фото Танјуг

Немци, посебно званичници, из разлога историје, требало би да се уздрже у оваквим изјавама и да не деле лекције Србима и Србији о злочинима

На сраман став немачког амбасадора Томаса Шиба, који је изјавио да очекују од Србије да призна да је у Сребреници почињен геноцид, реаговао је и историчар Момчило Павловић.

"Претерао је немачки амбасадор у Србији. Немци, посебно званичници, из разлога историје, требало би да се уздрже у оваквим изјавама и да не деле лекције Србима и Србији о злочинима.

Три пута је немачка војска у 20. веку растурала и пустошила Србима државу. При том, немачка војска је починила стравичне злочине над Србима. Треба ли да помињемо, само у Другом светском рату, логоре, затворе, стрељања у Крагујевцу, Краљеву и другим местима. Или активно учествовање немачких снага у бомбардовању Србије 1999. године. Размере немачких злочина у Европи 20. века су јединствене и неупоредиве. Господо, да није било ваше активне помоћи сепаратистичким и шовинистичким намерама републичких руководстава у разбијању југословенске државе, почев од Словеније и Хрватске па редом до албанских сепаратиста и терориста на Косову и Метохији, не би било ни злочина, ни протеривања па коначно ни Сребренице.

Разорни рад и грубо мешање, и онда и данас, активним подржавањем сепаратизма и сврставањем на једну страну у југословенском сукобу, не доприноси помирењу на овим просторима. Наравно да Немачка ни друге велике силе нису криви за распад југословенске федерације, посебно не за злочине, али, да су и онда и данас активно доприносили нестабилности, у то нема сумње.

Ову изјаву о осетљивом питању злочина у Сребреници, као и активну подршку албанском сепаратистичком руководству на Косову и Метохији и из ратне пропаганде прихваћену истину да су Срби злочинци, да су направили геноцид над Бошњацима и Албанцима, па и Хрватима и да их треба казнити одузимањем територије, треба схватити и као оправдање њихове политике у југословенском сукобима. И намеру да се Србима у Босни и Херцеговини одузме и право на Републику Српску, на идентитет и да се, насилно упркос својој вољи, угурају у оквир државе Босне и Херцеговине и постану грађани другог реда. У Хрватској, и на Косову и Метохији то је Србима већ учињено.

Прочитајте још - СРАМАН СТАВ ТОМАСА ШИБА: Немачка нам држи лекцију о геноциду?!

Рат у Југославији је, упркос ратној пропаганди био сурови грађански рат, у којем су активно учествовале и стране силе, посебно Немачка. Срби су ратовали тамо где су живели бранећи државу коју су сматрали својом. Злочини којих је било на свим странама, су ланац несреће, акција и реакција, злочин и одмазда.

При том, не треба ни бранити ни правдати ниједан па и најмањи злочин, посебно оне над цивилима. Међународни суд правде је 2007 по тужби Босне и Херцеговине против СРЈ злочин у Сребреници оквалификовао као геноцид, али Србију није повезао са овим догађајем. Није ли довољно што је Скупштина Србије усвојила Резолуцију о Сребреници, што су се председници и други званичници Србије извињавали, што су највиши српски званичници били на комеморацијама у Сребреници?

Прочитајте још - ТАЈНИ ДОКУМЕНТ РАСИМА ДЕЛИЋА: "Заштићена зона" пуна ракета и мина

И амбасадор Немачке и други амбасадори треба да граде добре односе, да зидају а не да руше, да мире а не да завађају подршком, пре свих, хрватском шовинизму, словеначком сепаратизму почетком деведесетих унилатералним признавањем отцепљених југословенских република, данас изазивачком албанском шовинизму и сепаратизму на Косову и Метохији, ћутањем пред насилним протеривањима и злочинима над Србима. И коначно да непристрасним приступом помогну у озбиљним истраживањима не само злочина у Сребреници него и других злочина на просторима бивше Југославије."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Matrix

13.07.2019. 17:19

MOMČILO svaka ti čast svaka ti je na mestu pobili milione sad će oni da drže predavanje od drugog svetskog rata pa Do danas pobili su oko milion srba proterali samo u ovom ratu iz bivsi jugoslovenski republika milion srba da nepricam o prvom svetskom ratu zavili ste u crno svaku srpsku kuću i vi držite nekom predavamje o genocidu milioni logorasa su gradili nemačku sram vas bilo bitange belosvetske

Sanja

13.07.2019. 19:34

i Nemci i Eglezi i Amerikanci nebi trebali drugima da drze lekcije jer su oni pocinili najvise zlocina ako su ko zlocinci onda su to oni.

Chechen

13.07.2019. 20:52

Invazija Nemačke na Srbiju je u toku... Promenili su način ratovanja, sad idu ekonomski... Fabrike, trgovački lanci, ostala roba...

Pravi Valter

13.07.2019. 20:56

Bitno je, naravno, šta je bilo, što svi znamo, ali rat koji protiv nas vodi Evropa, evo već dva veka, još uvek traje! Treba predvideti sledeće korake i spremiti se da sa što manje žrtava, ovaj put, preživimo sledeće napade!