АКО се у Сребреници догодио геноцид, нема разумног човека који не би пристао на ту квалификацију. Зашто Европа тражи забрану негирања геноцида? Зато што нису сигурни у ту причу. Зашто би се доносио закон о томе? Зато што нису сигурни да чињеницама то могу да покрију.

Ово је у петак изјавио Милорад Додик, председавајући Председништва БиХ, а поводом последње најаве високог представника у БиХ Валентина Инцка, у четвртак, 11. јула у Поточарима, да ће се залагати да се у Парламенту БиХ донесе закон о забрани негирања геноцида већ до следеће годишњице сребреничког злочина.

Додик је за "Глас Српске" оценио да је у питању читава концепција с циљем да се исфаворизује прича о страдању Бошњака на том простору, која иде од тога да се говори да је то геноцид, а да се потпуно минимизирају српске жрте:

- Сада се покушава одлукама суда, политичким притисцима, наметнути та квалификација. Као што су Британци покушали да прогласе Србе геноцидним народом, а Срби изгубили пола популације у прошлом веку. Страшан злочин се десио од стране неких Срба, али ни Хашки суд, осим квалификације која се протеже по систему већ пресуђеног дела, није никад био тачан у броју страдалих. И сад нама говоре да морамо нешто да признамо. Ето нећемо - поручио је Додик.

Он је навео и да је направљен мит о Сребреници око ког се гради национални идентитет Бошњака:

- Као што Срби имају косовски мит, они праве сребренички јер нема озбиљног народа без мита. То могу да разумем.

Валентин Инцко

Правник и бивши судија Уставног суда БиХ Крстан Симић каже, за "Новости", да закон о негирању геноцида нема подршку из Републике Српске, па тако не може да буде усвојен у Парламенту БиХ, јер нема српске гласове ни у Представничком дому ни у Дому народа.

Прочитајте још - СРАМАН СТАВ ТОМАСА ШИБА: Немачка нам држи лекцију о геноциду?!

С друге стране, постоји могућност да Инцко искористи овлашћења високог представника и такав закон наметне, али Симић каже да иако је то формално-правно спроводиво, да би било контрапродуктивно:

- Уколико би тај закон наметнуо високи представник то би значило нову велику кризу у БиХ и додатне поделе.

Зграда ОХР


Он додаје и да се од стране Бошњака много злупотребљава реч геноцид и да је жеља да се наметне колективна кривица Србима који живе у БиХ као и прича о Републици Српској као геноцидној творевини, што апсолутно није тачно:

- Тако, осим Сребренице, из бошњачког корпуса долазе изјаве и да је геноцид био у Вишеграду и Приједору, а то ниједан суд на свету није пресудио. Ово су веома опасне изјаве.

Милорад Додик


Немачки Дојче веле пренео је, иначе, да је у Немачкој и неким другим земљама негирање ратних злочина кривично дело и подсетио да је Кристијан Шварц Шилинг, бивши високи представник у БиХ, позвао свог наследника Валентина Инцка да донесе закон који ће забранити негирање геноцида.

Прочитајте још - ТАЈНИ ДОКУМЕНТ РАСИМА ДЕЛИЋА: "Заштићена зона" пуна ракета и мина

Високи представник у БиХ, подсетимо, има тзв. бонска овлашћења која му омогућавају да смени са дужности званичнике који крше законски преузете обавезе и Дејтонски мировни споразум, и да, када то сматра неопходним, наметне кључне законе, уколико их не усвоје законодавна тела БиХ. Од свих високих представника у БиХ, "бонска овлашћења" је највише користио Педи Ешдаун, који је 2004. године у једном дану сменио 59 функционера СДС.

ЕВО НАС У ГРОБНИЦАМА...

ПОВОДОМ изјаве Инцка да неће присуствовати комеморацији српским жртвама док не престане негирање наводног геноцида у Сребреници, Додик је изјавио да су ОХР и међународна заједница у БиХ увек били антисрпски мотивисани и једнострани у функцији подршке једној страни, пре свега бошњачко-муслиманској.

Он је упитао "како Инцка није срамота да прича како је Срба мало овде, а његови преци су на овим просторима у два наврата убили 40 одсто Срба који су у то време живели":

- То говори какви су то карактери. Ево нас у гробницама, Шушњару, Јасеновцу, Пребиловцима.