Директор Агенције за борбу против корупције Драган Сикимић изјавио је данас да је Агенција у претходној години надлежним тужилаштвима поднела 16 кривичних пријава због постојања основане сумње да функционери нису пријавили имовину или да су дали лажне податке о имовини са намером прикривања.

Сикимић је казао да је Агенција надлежним тужилаштвима и другим државним органима поднела 13 извештаја због сумње да су функционери, чија је имовина била предмет провере, извршили неко друго кривично дело.

Он је у Скупштини Србије, представљајући извештај тог независног државног органа, навео да је прошле године био висок проценат поступања функционера, 93,3 одсто, по решењима Агенције када је реч о сукобу интереса.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дачић: Србија озбиљно схвата безбедност новинара

"Повећан је број захтева функционера за давање мишљења о сумњи у постојање сукоба интереса. Број захтева је у односу на 2017.години већи за 87,8 одсто, што је резултат обука које Агенција спроводи”, рекао је Сикимић.

Он је истакао да је већина функционера уважила одлуке Агенције и дата мишљења, али је примећен мањи број случајева на нижем нивоу власти да се одлуке Агенције о разрешењу функционера не поштују.

"Као разлог наводе да су они (на нижем нивоу власти) утврдили да нема сукоба интереса, а за то је надлежна искључиво Агенција. То не доприноси додатном унапређењу владавине права", рекао је Сикимић.

Сикимић је нагласио да од марта 2019. године Србије није више међу државама које се налaзе у "глобално незадовољавајућем режиму" у смислу усклађености са препорукама ГРЕКО - антикорупцијско тело Савета Европе.

АГЕНЦИЈА СЕ НИЈЕ ИЗЈАШЊАВАЛА О ИМЕНОВАЊУ СИНИШЕ МАЛОГ

Агенција за борбу против корупције никада се није изјашњавала о именовању, односно избору министра финансија Синише Малог на место председника Координационог тела за спречавање прања новца и финансирање терозима, рекао је данас у Скупштини Србије директор агенције Драган Сикимић.

Он је додао да такав став не постоји у извештају Агенције за борбу против корупције за 2018. годину о којем се данас расправља, те да то није ни могуће имајући у виду да је Мали недавно изабран, а да се извештај односи на прошлу годину.

Сикимић је нагласио и да Агенција за борбу против корупције није чак ни коментарисала именовање Малог, ни писмено, ни усмено.

"Ко је то коментарисао, не знам, али Агенција за борбу против корупције није", рекао је Сикимић пошто га је претходно шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић замолио да пронађе у извештају став агенције о именовању Малог на место председника Координационог тела, јер је Посланик СРС Милорад Мирчић тврдио да то стоји у извештају.

Мирчић је казао да је такво мишљење присутно у јавности, наводећи да "постоји документ".

Како је рекао, то је само "мишљење агенције да није на становишту да би Мали као личност, односно функционер могао да буде на челу те комисије".

"Потражите мало, не могу ја да радим посао за вас", рекао је Мирчић који је претходно говорио и о приватизацијама у Србији за време претходне власти, те је такође и ту поменуо актуелног министра финансија.

Мартиновић му је одговорио да су се највеће корупционашке афере у процесу приватизације дешавале у време владе Војислава Коштунице, када су на власти биле ДСС и ДС, подсетивши на извештај Верице Бараћ и 24 спорне приватизације које је идентификовала Европска унија.

"Спорне приватизације су извршене у периоду од 2004. године до 2007/2008. године. Са тим приватизацијама Синиша Мали нема никакве везе. Мали ће бити упамћен као један од најуспешнијих градоначелника, зато што је за кратко време успео да врати дугове које је направио Драган Ђилас, али и као један од најуспешнијих министара, јер Србија трећу годину има суфицит и раст БДП-а", рекао је Мартиновић.

Он је додао да је Мали у великој мери заслужан за добре економске резултате.

У расправу се укључио и заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић који је такође указао на позитивне резултате министра.

"Где је данас Синиша Мали? Ево, баш прави решење за метро, не неки метро који личи на Ђиласов трамвај, него прави метро који ће да повезује град испод земље онако како и доликује и како је широм света. И, шта још данас ради Синиша Мали, ако вам је промакло? Управо је ових дана са Пореском управом спречио да сепаратисти из Приштине добију место у Интеревропској организацији која окупља пореску администрацију", рекао је Орлић.

Орлић је закључио да се министар финансија Синиша Мали штити интересе Србије.

У Скупштини Србије у току је расправа о извештају Агенције за борбу против корупције за 2018. годину, а претходних дана је завршена расправа о извештају Повереника за информације од јавног значаја и Заштитника грађана.