ПРЕДСЕДНИЦИ Србије и Француске, Александар Вучић и Емануел Макрон требало би да се у понедељак, 15. јула, заједно прошетају Калемегданом, а затим и да се испред Споменика захвалности Француској обрате окупљеним грађанима.

То би, у симболичном смислу за обнову историјских пријатељских веза двеју држава, по многима, могла бити и централна тачка дводневне посете Макрона, првог шефа француске државе који долази у Србију после 18 година. Према агенди, засада је предвиђено да се Макрон прошета и Кнез Михаиловом, а могуће је да ће обићи још неке знаменитости Београда.

По слетању на аеродром "Никола Тесла", планирано је откривање плоче којом ће се обележити почетак процеса модернизације ваздушне луке, коју је преузела компанија "Ванси". Затим следи свечани дочек испред Палате "Србија", тет-а-тет састанак државника и састанак двеју делегација. Председници ће обићи и Ново гробље, односно Споменик браниоцима Београда.

Према нашим информацијама, три теме биће у фокусу разговора двојице председника - економска сарадња, европске интеграције и Косово и Метохија.

Сусрет Вучића и Макрона, а затим и делегација двеју земаља, биће прилика да наша страна покуша да аргументованим ставовима ублажи тврд став француског председника према даљем ширењу ЕУ, али и да укаже на значај постизања компромисног решења косовског питања за стабилност читавог региона.

Наши саговорници кажу да је француском председнику битно да и овом посетом покаже да је Париз и даље значајан играч на светској политичкој и безбедносној сцени, па није искључено да се Француска убудуће интензивније укључи у решавање косовског проблема.

Са Макроном долазе не само његови саветници, већ и делегација привредника, а у плану је да буде потписано око 20 споразума из различитих области. Француске фирме све су заинтересованије за сарадњу у информатичким технологијама, саобраћају и рударству, а има простора и за инвестиције у пољопривреду.


ПРОЧИТАЈТЕ И: ЗВАНИЧНО: Макрон у Београду 15. и 16. јула


ВЕЧЕРА ЗА ГОСТА И РАЗГОВОР С МЛАДИМА

ПРЕДСЕДНИК Вучић приредиће за госта из Париза првог дана посете свечану вечеру, којој би поред српских званичника, требало да присуствује и велики број истакнутих интелектуалаца и уметника. Велики број угледних личности из света српске културе и уметности носиоци су специјалног француског признања, Ордена витеза Легије части, као што су Емир Кустурица, Владимир Величковић, Ружица Ђинђић... Другог дана посете, Макрон и Вучић ће разговарати са младима из Регионалног омладинског центра.


КОЈА СУ ОЧЕКИВАЊА У ПАРИЗУ: БОРБА ЗА МЕТРО И ОДМРЗАВАЊЕ ДИЈАЛОГА

ГЛАВНО очекивање Париза у економском домену је знатно напредовање у пројекту београдског метроа. Како преносе наши извори, Французи желе да имају значајно учешће у овом капиталном послу, иако је Србија у мају потписала меморандум о сарадњи са кинеском компанијом "Пауер Чајна" која би требало да буде главни носилац.

Други важан сегмент је потписивање уговора у домену војне сарадње, као наставак успешне набавке "Ербасових" хеликоптера. Намера Француза је да сада иду даље и позиционирају се као једна од земаља, уз Русију, с којом би Србија могла да има развијену војно-

-техничку сарадњу. Уз то, требало би да буде потписан и већи број споразума који се односе на развој сарадње у области културе, образовања и јавне администрације. Један споразум ће се односити и на статус француске школе у Београду. Посета председника Француске Србији имаће економски, политички, европски и симболичан аспект.

Када је реч о политици, главна тема биће наставак дијалога између Београда и Приштине. Оно што није успело у Паризу 1. јула, Макрон ће покушати сада, а то је да покрене дијалог с мртве тачке. Иако инсистирају на изнијансираном приступу, у Паризу сматрају да су главна кочница приштинске таксе од 100 одсто, као и да је Београд показао добру вољу да се разговори наставе. Председник Макрон би требало да у разговору у четири ока са председником Србије Александром Вучићем сагледа све могућности поновног седања за сто Београда и Приштине. (Г. Ч.)

Фото М. Лабудовић

УКРАТКО

ТОКОМ посете Макрона биће ангажовано око 5.000 полицајаца, припадника БИА, ВОА и ВБА, укључујући и око 100 француских безбедњака, углавном припадника Легије странаца.