Чижов: Дијалог Београда и Приштине у безизлазној ситуацији

Танјуг

уторак, 09. 07. 2019. у 11:51

Чижов: Дијалог Београда и Приштине у безизлазној ситуацији

Print screen Youtube / Владимир Чижов

Европска унија уложила је много напора у организовање дијалога између Београда и Приштине, али процес је у безизлазном положају, за шта се делимично може окривити и сама ЕУ, изјавио је стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов
Европска унија уложила је много напора у организовање дијалога између Београда и Приштине, али процес је у безизлазном положају, за шта се делимично може окривити и сама ЕУ, изјавио је стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов.


Он је за портал Спутњик рекао да је Русија пажљиво пратила дијалог и осигурала да се он заснива на постојећим елементима међународног права, попут Резолуције 1244 СБ УН.


"Али процес је доспео у безизлазан положај. Колико се ЕУ може окривити за то? Делимично може. Јер, по мом личном мишљењу, Европска унија је била превише лојална једној од страна", објаснио је Чижов, додајуцћи да се ради о Приштини.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДИЈАЛОГ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ: Могеринијева остаје једини посредник


Према његовим речима, косовско-албански лидери су лоши људи, са богатом ратном прошлошћу и они су то прихватили као сагласност за сопствену некажњивост, тим пре што су, како каже, слични и чак још јаснији сигнали долазили преко океана.


"И зато су изгубили контролу. Формални повод био је одбијање Европске уније да хитно обезбеди Приштини безвизни режим и отвори преговоре о пријему Косова у ЕУ. То би било превише чак и за ЕУ. Тада је Приштина увела 100 одсто царине на робу из Србије и БиХ, под претпоставком да цће Срби тамо моћи да заобиђу ограничења преко Републике Српске. То је овде имало велики ођек", рекао је Чижов.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лајчак: Таксе закочиле дијалог Београда и Приштине


Како је навео, мање приметно је прошла одлука Косовара да трансформишу сопствене снаге безбедности, формираних у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности УН, у пуноправну војску.


"ЕУ је на себи својствен начин на наша одговарајућа питања реаговала на следецћи начин: то су војна питања, обратите се НАТО-у, а Европска унија није војни блок", рекао је Чижов и додао да сви покушаји ЕУ да постигне барем укидање 100 одсто царина како би се стране вратиле за преговарачки сто, нису имали успеха, због чега је дошло до безизлазне ситуације.


Он је закључио и да Балкан остаје проблематичан регион са европске тачке гледишта, а да је главна проблематична територија Косово.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације