Пола света каже - Косово није држава

С. С. Р.

уторак, 09. 07. 2019. у 09:07

Пола света каже - Косово није држава

Мета и Ердоган

Албански председник Мета позвао све да признају "реалност", премијерка Брнабић узвратила. Регионални скупови нису место за памфлете - поручила председница српске Владе

НЕ знам о којој реалности прича. Можда је то за неке реалност, али за нас, Уједињене нације, Процес за сарадњу и југоисточној Европи и преко 50 одсто становника планете то није.

Овако је премијерка Ана Брнабић, на данашњем самиту ПСЈИЕ на Јахорини, реаговала на речи председника Албаније Иљира Мете да "сви учесници, међу којима је и Босна и Херцеговина, треба да прихвате реалност постојања Косова као државе".

Брнабићева је истакла да њена реакција није била оштра, већ искрена:

- Чини ми се да нема потребе да на регионалним скуповима било ко даје политичке изјаве и памфлете. Зна се тачно у ком формату ко наступа на оваквим скуповима. То је договорено много раније, не ове године, нисам ја то договорила, већ сам то наследила, као сви они.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Председник Албаније Мета ипак дошао на Јахорину

Она је истакла да није ни време ни место да неко држи говор и у њему помене у више наврата тзв. републику Косово као реалност и дода да морамо да је признамо:

- То је у супротности са форматом ПСЈИЕ, који не признаје и не познаје "републику Косово", а у супротности је и са званичним ставом домаћина БиХ, као и са многим другим учесницима за столом, који су дошли да разговарају о сарадњи, а не ради међусобних провокација.

На самиту је усвојена декларација према којој само потпуна интеграција целог региона у ЕУ служи најбољим интересима Европе. У документу је стављен акценат на борбу против тероризма и екстремизма, организованог криминала с фокусом на трговину људима, присилног рада, кријумчарења оружја и муниције.

КОМИСИЈА ЗА ГРАНИЦЕ

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик предложио је да се формира заједничка комисија која ће решавати спорна питања граница БиХ са Србијом и Хрватском.

- Често се спомињу питање граница са Србијом и Хрватском. Ту имамо застој и скоро се ништа не дешава - истакао је Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

dinoslav

09.07.2019. 09:43

zasto je na stolu hrvatska Jana od tolike ponude srpskih proizvodjaca? da li mozda u Sarajevu posluzuju Knjaza ili Rosu?