Шеф српске дипломатије реаговао на провокацију албанског премијера и одговорио му речником који је он први употребио. Подсетио га је и да је КиМ саставни део Србије.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић сочно је одговорио албанском премијеру Едију Рами, поручивши му да је "велика Албанија - велико с*ање"!

На Рамину поруку да Србија не треба да се осећа угрожено због споразума Тиране и Приштине о заједничкој спољној политици јер у региону треба престати са "истим старим с*ањима из прошлости", Дачић је јасно поручио шта мисли о намерама Албанаца:

Унија да се огласи

- Раминим уличарским речником речено: "велика Албанија" је велико с*ање! Од тога нема ништа! Или бисмо могли да послушамо тај његов савет, па да сутра Министарство спољних послова Србије донесе одлуку о заједничкој спољној политици Београда и Бањалуке. Раму ћу да подсетим да Приштина нема самосталну спољну политику, јер су Косово и Метохија саставни део Србије. Према томе, господин премијер је требало да са Београдом постигне тај споразум и сигуран сам да се због тога не би осећао угрожено, већ би видео како се иде напред - рекао је Дачић.

Како је објаснио, забринутост не треба да изазива Рама и његова "лупетања", већ ћутање међународне заједнице на план Приштине и Тиране о стварању "велике Албаније", који се више и не крије.

- Уместо да воде ЕУ и јасно искажу своје ставове, европски званичници се понашају као да су духовне вође са Тибета, па сада они духовно промишљају о проблемима континента, а нико да каже ништа конкретно о томе шта треба да се уради - изјавио је Дачић.

Албанске глупости


И бивши шеф дипломатије СРЈ Живадин Јовановић каже за Курир да је потенцирање "велике Албаније" глупост на коју Брисел упорно ћути.

- По свему судећи, званичници Тиране и Приштине немају интереса да се настави дијалог и да се дође до мирног и одрживог решења за статус КиМ. Они су усмерени на отимање наше државне територије, што је криминално и илегално, а третира се као правно. Србија треба да престане да очекује реакције од Брисела на овакве албанске глупости и да се окрене себи и тражи савезнике за заштиту свог интереса у оквиру Резолуције 1244 УН - закључује Јовановић.

Подсетимо, албански политичари са Косова и из Албаније су више пута најављивали уједињење и стварање заједничке државе - "велике Албаније".