СУДИЈА КАРПХАМАР О УБИСТВУ ИВАНОВИЋА: Ејупија су тренирали у центру ЦИА

Д. ВУЈИЧИЋ

петак, 05. 07. 2019. у 08:35

СУДИЈА КАРПХАМАР О УБИСТВУ ИВАНОВИЋА: Ејупија су тренирали у центру ЦИА

Шведски судија Кристер Карпхамар Приватна архива

Шведски судија Кристер Карпхамар, за "Новости", о истрази о убиству Оливера Ивановића: Фљориму Ејупију, који се сада доводи у везу са злочином, нису хтели да суде за напад на аутобус "Ниш експреса"

НЕ могу да спекулишем о томе да ли је Фљорим Ејупи умешан у убиство Оливера Ивановића, јер нисам у току са истрагом. Оно што о Ејупију могу са сигурношћу да кажем, јесте да је он селектован и трениран у неком од центара ЦИА, и то је било познато и 2001, када смо га ухапсили.

То је, за "Новости", поручио шведски судија Кристер Карпхамар, који је водио истрагу о бомбашком нападу на аутобус "Ниш експреса" код Подујева 2001, за који је осумњичен Ејупи, кога српске обавештајне службе доводе у везу и са убиством лидера Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Штићеник ЦИА умешан у убиство Ивановића? Сумња се да је дигао у ваздух и аутобус "Нишекспреса"

Фрапантно је да се човек који се сумњичи да је "мозак" операције током које је мучки уклоњен Ивановић, практично био недодирљив.

- Докази о кривици Ејупија за дизање у ваздух аутобуса "Ниш експреса" остаће тајна и за полицију и судство Унмика, зато што би се њиховим откривањем угрозила безбедност припадника Кфора из 39 земаља на Косову.


Ово је био одговор пуковника Роја Брауна, портпарола НАТО-а на КиМ 2001, када су челници Унмикове полиције тражили да изнесе детаље са саслушања Ејупија и још тројице приведених - Цеље Гашија, Авдија Бехљуљија и Јусуфа Велијуа, због злочина код Подујева.

ЂУРИЋ: ТАХИРИ КРИЈЕ УБИЦЕ ДИРЕКТОР Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је у четвртак да косовски министар правде Абељард Тахири штити ратне злочинце и крије убице Оливера Ивановића. - Онај који штити Ејупија је његов сарадник, и саизвршилац њега и његових налогодаваца. Зато у паници кривца који покушава да опере руке, напада српског председника због тога што је обелоданио истину, иако не може да оповргне да правосудни органи у Приштини нису сарађивали са српском истрагом - рекао је Ђурић.

Како је за "Новости" открио Карпхамар, поменута четворка је ухапшена у марту, пошто је из Немачке стигао ДНК налаз са опушка пронађеног иза дрвета одакле је детонирана експлозивна направа која је убила 13 а ранила 42 путника српске националности. Отисак на цигарети имао је 100 одсто поклапања са биолошким траговима које је иза себе оставио Ејупи док се у Немачкој бавио кривичним делима. Остала тројица ухапшена су уз помоћ доказа које је прикупио Кфор.

Сви су потом одведени у "Бондстил", где су их испитивали амерички истражитељи.

- Када је 14. маја Ејупи мистериозно побегао из "Бондстила", први пут сам чуо да је реч о човеку ЦИА. Незванично сам касније сазнао и да је одлучено да Ејупија не изводе на суд јер би могао да проговори и о политичкој позадини злочина на КиМ из тог времена. Кад смо га ухапсили и привели, само је рекао: "Нећу ништа да вам кажем." И у папирима из истраге Унмика то су његове једине речи.

Када и како је ЦИА регрутовала Ејупија, није познато. Он током рата није био на КиМ, већ се у Немачкој бавио разбојништвима, изнудама и шверцом дроге. Ипак, помиње се као припадник групе која је 2004. организовала погром Срба на КиМ. Сумњичи се и да је лично ликвидирао Тахира Земаја и Џемаила Мустафу, који су били блиски сарадници Ибрахима Ругове.

Та крвава линија води до убиства Ивановића 16. јануара прошле године. Непосредно пред тај злочин, како бележе наше службе, Ејупи је из Тиране допутовао на Косово.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Што пре наставимо дијалог смањиће се тензије на КиМ; Мислимо да имамо име наручиоца и убице Ивановића

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Никола

05.07.2019. 11:24

Ни ЦИА није што је некад била.Овај убица је прошао врхунску обуку,а оставио трагове на месту злочина. Неко не ваља или учитељ, или ученик.Вјероватно обоје.

Reka

05.07.2019. 18:34

Kada svi znaju istinu, a ucenjeni su da ćute jer strepe za svoju bezbednost, onda je institucija suda pa i sama drzava, samo paravan da se legalizuju poslovi organizacije, koja je jača od drzave. Kapitalizam ju je, ako ne stvorio, onda hranio svojim koruptivnim sustavom pa ce opstati dok on ne nestane. Kao u horor filmovima, sto se obicno završavaju tako sto zlo nastavlja da egzistira, tako ce i kapitalizam i njegovo čedo postajati dok ima potkupljivih ljudi, političara, institucija i drzave.

Jagodinac

05.07.2019. 18:52

Dobro bre sta radi sluzba stiti lik i delo prvorodjenog poslati ekipu sipca za usi ako nece da peva skratiti ga za glavu i njega i saradnike