Фабрици: Избор новог руководства не мења позицију ЕУ у дијалогу Београда и Приштине

четвртак, 04. 07. 2019. у 13:11

Фабрици: Избор новог руководства не мења позицију ЕУ у дијалогу Београда и Приштине

Фото: Танјуг/АП

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици је нагласио да порука ЕУ остаје иста
Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је данас да се избором новог руководства Европске уније њена позиција у дијалогу Београда и Приштине неће променити и додао да је неоходно да се преговори наставе како би се постигло решење за питање Косова и Метохије.

"ЕУ је посредник у преговорима. Федерика Могерини је много пута изјавила да ће остати посвећена томе до краја свог мандата, који траје до октобра", рекао је Фабрици новинарима пре почетка панел дискусије "Од Румуније до Финске - Даљина (ни)је битна".

Фабрици је нагласио да порука ЕУ остаје иста, односно, да Београд и Приштина морају да се врате за преговорачки сто како би постигли важећи споразум о КиМ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Немица нa челу европске владе

Амбасадор Финске у Србији Кимо Лахдевирта рекао је да та земља, која је недавно преузела председавање ЕУ, подржава дијалог Београда и Приштине који се води под окриљем европских институција.

"Знам да није лако постићи резултате, али сматрам да застој у дијалогу није опција и да лоше утиче на обе стране", навео је Лахдевирта.

На новинарско питање о утицају новоизабраних лидера ЕУ на будући дијалог Београда и Приштине, Милена Лазаревић из Центра за европске политике казала је да треба сачекати њихово именовање од стране Европског парламента, пре свега да ли ће шпански министар спољних послова Жозеп Борел, познат као противник сецесионизма, бити изгласан за наследника Федерике Могерини.

Приметила је да су се у јавности могу чути коментари и мишљења да би именовање Шпанца за европског комесара за спољну политику и његово присуство у дијалогу Београда и Приштине довело до већег поверења на страни Србије.

"Ако буде изгласан, Борел ће морати да има неутралан став у преговорима Београда и Приштине, јер је обавеза сваког члана Европске комисије да буде непристрасан и неутралан у свом раду", истакла је Лазаревић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Никола У.

04.07.2019. 13:58

Откуд он то зна? Па оне зна ни да ли уопште ради посао за који прима плату док му то не потврди нова администрација ЕУ! У међувремену, прави се паметан и застрашује Србију као и досад!