ДРЖАВНИ органи Србије имају фотографије које разјашњавају убиство Оливера Ивановића, као и име особе за коју се сумња да је непосредни извршилац убиства. У наредном периоду покушаће да прибаве материјалне доказе који ће поткрепити сумње о идентитету човека који је мучки ликвидирао лидера СДП 16. јануара прошле године у Косовској Митровици.

Ове информације у среду је потврдио председник Србије Александар Вучић, а међу онима које је поменуо, имплицирајући њихову умешаност у организацију ликвидације Ивановића, јесу Фљорим Ејупи, осумњичени за подметање бомбе под аутобус "Ниш експреса" 2001. године, и Неџмедин Зека, за кога је навео да је променио име у Лирим Зека, а о чијем су мистериозном боравку у Митровици уочи убиства "Новости" писале пре неколико месеци. Вучић је јавно поставио питање зашто српске власти не могу да добију информације о кретању Ејупија и Зеке.

- Шта је Зека радио у Косовској Митровици и која је његова улога у свему томе? Шта је Ејупи, који је у Немачкој под присмотром, радио на аеродрому "Ринас" у Тирани, одакле се кретао ка КиМ, па је поново нестао и враћен је у Немачку са истог аеродрома? Како је напустио Немачку, шта је радио доле и шта се све дешавало? - питао је Вучић.

Прочитајте још - Што пре наставимо дијалог смањиће се тензије на КиМ; Мислимо да имамо име наручиоца и убице Ивановића

Он је казао да су сазнања Србије о атентату поткрепљена "безбројним фотографијама", а јавно је поставио чак 15 питања властима у Приштини и међународној заједници о овом злочину:

- Наша истрага се неће прекидати док не дођемо до убица Ивановића. Због различитих ствари - недостатака ДНК анализе и пластичних клонова чаура, као и због недостатка одређених снимака, не можемо да поседујемо материјалне доказе. Наставићемо да радимо, и када причу заокружимо, надлежни органи Србије подизаће оптужне акте.

Ејупи, који је, према сазнањима наших обавештајних служби, у време убиства Ивановића дошао из Немачке на КиМ, најпознатији је као "бомбаш из Подујева". Био је једини осумњичени за постављање бомбе под аутобус "Ниш експреса", у којем је 2001. погинуло 12, а рањено 43 Срба. На основу ДНК трагова, он је и ухапшен, али је мистериозно побегао из америчке базе "Бондстил". Кристен Карпхамар, први именовани међународни судија у косовском правосуђу, изнео је сумњу да је у бекство била умешана ЦИА, која је наводно својевремено и обучавала овог терористу.

Аутобус "Ниш експреса" Фото ЕПА

На КиМ, Ејупи се помиње као плаћени убица, али и као део групе која је, наводно, организовала погром Срба у марту 2004. године. Он је, према наводима косовског тужилаштва, својевремено требало да за четврт милиона евра убије Џавита Халитија, некада Тачијевог човека за везу са огранком ОВК у Албанији, а данас потпредседника парламента у Приштини.

Управо је та криминална група, формирана крајем 2001, одговорна за организацију мартовског погрома, тврдио је њен бивши припадник и сведок приштинског Специјалног тужилаштва Шкумбин Мехмети. Клан је постојао све до 2014, уз подршку "ратних странака" и "великих породица" и извео је низ политичких убистава. Ејупи се лично сумњичи за убиства двојице блиских сарадника Ибрахима Ругове - Тахира Земаја и Џемаила Мустафе, као и за ликвидације припадника Косовске полиције Бајрама Кичмарија и припадника Унмикове полиције Које Есумана. Мехмети је, према писању албанских медија са КиМ, био спреман да сведочи да је Ејупи у случају "Ниш експрес" имао директну подршку Кадрија Весељија, али је од тог сведочења одустао.

Ништа мање живописна није ни биографија Лирима Зеке, контроверзног бизнисмена који у Косовској Митровици, у близини места злочина, боравио 15. јануара прошле године, дан пре атентата. Наше службе су још пре неколико месеци проверавале његово кретање и мотиве његовог доласка, као и могућу повезаност са убиством Ивановића.

Зека је данас власник ресторана "Конак Л", који се налази прекопута зграде владе у Приштини и важи за место где се окупљају приштински политичари. Наводно, ужива заштиту Тачија.

Према доступним подацима, рођен је 1963. у Косовској Митровици, као Неџмедин, али је касније променио име у Лирим. Од средине осамдесетих година службе га доводе у везу са низом криминалних "подухвата". Сумњиче га да је један од организатора групе која је шверцовала дрогу из Турске, преко КиМ, до земаља западне Европе. У полицијским архивима пише и да је у Немачкој хапшен због коришћења фалсификованих личних докумената, у Швајцарској је био под истрагом због шверца дроге, у Србији је оптужен за силовање, а у Загребу су га сумњичили за убиство и кријумчарење оружја за муслиманске снаге у БиХ. На аеродрому у Прагу ухапшен је 1999. по Интерполовој потерници јер је у Немачкој био осуђен на седам година због трговине дрогом. Берлин је тада тражио његово изручење, али је, наводно, Зека приликом трансфера успео да побегне.

СУПРУГА МИЛЕНА: ВЕРУЈЕМ СВОЈОЈ ДРЖАВИ

УДОВИЦА Оливера Ивановића Милена рекла је у среду, за "Новости", да верује својој држави и нашим органима који истражују убиство:

- Сигурна сам да су на добром трагу, да раде предано на случају и да ћемо добити имена убица мог Оливера. То је у интересу свих. Оливер, као и ми који смо његова породица, заслужује истину и правду.

(И. Р.)