НОВИ АМБАСАДОР РУСИЈЕ: Запад притиска Србију и охрабрује Косово

Танјуг

01. 07. 2019. у 11:12

НОВИ АМБАСАДОР РУСИЈЕ: Запад притиска Србију и охрабрује Косово

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко Фото ЕПА

Александар Боцан-Харченко рекао да се ти притисци осећају у претприступним преговорима које Европска унија (ЕУ) води са Србијом, док Американци то раде у још јачој форми
БЕОГРАД - Притисак Запада на Србију је очигледан а САД и њене савезнице охрабрују Косово да одржава тензије у региону, изјавио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Он је, како преноси портал Спутњик, истакао да се ти притисци осећају у претприступним преговорима које Европска унија (ЕУ) води са Србијом, док Американци то раде у још јачој форми.

Притом не постоје никакви докази да се интереси Београда у било којој мери узимају у обзир приликом проналаска компромисних решења, навео је нови руски амбасадор.

"Запад, а пре свега Вашингтон, подржава искључиво косовске Албанце, њихове војне структуре и потезе по питању стварања војске, који не само што нису у правним оквирима, вец́ представљају очигледну намеру да се повец́ају тензије", оценио је он.

Боцан-Харченко је такође рекао да се Москва нада да тензије у вези са Косовом нец́е прерасти у крупни конфликт, да ће "Европа увидети да се ситуација развија у опасном правцу" и да би "могла отргнути контроли што би довело до крупнијих сукоба".

Руски амбасадор је казао да се Москва залаже за преговоре о Косову на основу договора између Београда и Приштине, али на основу одобрења светске заједнице у оквиру Савета безбедности Уједињених нација.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРИТИСАК САД И НЕМАЦА НА ВУЧИЋА: Зауставите лобирање за повлачење признавања!

Само такав договор може да стави тачку на то питање и да осигура дуготрајно решење проблема и стабилност у региону, додао је он.

Боцан-Харченко је рекао да ће Москва "на све начине тражити да се спроведе пуна истрага након које би се одговорни за напад на руског припадника УН на Косову Михаила Красношчекова привели правди".

"Овај инцидент представља јавну агресију према грађанима Руске Федерације", рекао је он оценивши да је реч о "нечувеном случају", да се ради о дивљаштву, као и да сличне ствари нигде на свету није могао да види.

"Покушаји да се на било који начин оправдају косовски Албанци нису у складу са људским приступом према сараднику УН који је успешно обављао свој посао у крајње тешким условима и деловао у оквиру пуномоц́ја које су му дале УН", истакао је.

Руски амбасадор је рекао да су у току припреме на релацији Москва - Београд о давању Србији кредита у износу од 172,5 милиона евра, а средства ц́е бити искоришц́ена за развој инфраструктуре.

"Реч је о извозном кредиту за наставак развоја инфраструктуре, као и за стварање новог диспечерског центра за српску железницу", прецизирао је.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

dan

01.07.2019. 11:25

Pročitah nešto baš u Novostima o versajskom miru i flertovanju Staljina i Musolonioja i tome da Staljin nije shvatio na vreme opsanost italijanskog fašizma kao generatora fašističke ideologije koja se tek pojavljivala. Plašim se da to ne uradi i precednik Putin sa desnim populizmom u Evropi ! Molim objavite !!

dan

01.07.2019. 12:36

@dan - Minuse bi stavili i oni pre 90 godina ali će kasno shvatiti da greše ! Većimamo Musolinijeve unuke kod Salvinija i to dvoje, za svaki slučaj ! Molim objavite !!

Leka

01.07.2019. 12:33

dobri bi bili da sada jos jedna najbolje evropska zemlja povuce priznanje mozda Madjarska, a kada Engleska napusti EU bice mnogo lakse poziciju Srbije u odnosu sa Eu

милoрд

01.07.2019. 13:31

За почетак новог Амбасадора веома похвално, а од нас зависи много тога уколико будемо знали и смели шта то ми желимо.......

Lepo rečeno

01.07.2019. 14:14

ali nam hitno treba humanitarna pomoć za KiM!! Iz Niša na Kopaonik se preselite da brže pomognete Srpskom narodu! Pomagajte, braćo, izumrećemo!

Nenad

01.07.2019. 14:56

Izjava Ruskog Ambasadora je veoma Korektna Amerikanci se Prave Budale kao I Nemačka , Oni olako daju Tudju imovinu . Treba Americu pozvati I Razjasniti Otvoreno , I Srbi su Narod kao I Albanci.

Draga

01.07.2019. 17:43

Nemci i Amerikanci, uz pomoć naših najbližih komšija, odnosno državica bivše SRJ, su ih i stvorili zbog svojih interesa.