БЕОГРАД - Притисак Запада на Србију је очигледан а САД и њене савезнице охрабрују Косово да одржава тензије у региону, изјавио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Он је, како преноси портал Спутњик, истакао да се ти притисци осећају у претприступним преговорима које Европска унија (ЕУ) води са Србијом, док Американци то раде у још јачој форми.

Притом не постоје никакви докази да се интереси Београда у било којој мери узимају у обзир приликом проналаска компромисних решења, навео је нови руски амбасадор.

"Запад, а пре свега Вашингтон, подржава искључиво косовске Албанце, њихове војне структуре и потезе по питању стварања војске, који не само што нису у правним оквирима, вец́ представљају очигледну намеру да се повец́ају тензије", оценио је он.

Боцан-Харченко је такође рекао да се Москва нада да тензије у вези са Косовом нец́е прерасти у крупни конфликт, да ће "Европа увидети да се ситуација развија у опасном правцу" и да би "могла отргнути контроли што би довело до крупнијих сукоба".

Руски амбасадор је казао да се Москва залаже за преговоре о Косову на основу договора између Београда и Приштине, али на основу одобрења светске заједнице у оквиру Савета безбедности Уједињених нација.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРИТИСАК САД И НЕМАЦА НА ВУЧИЋА: Зауставите лобирање за повлачење признавања!

Само такав договор може да стави тачку на то питање и да осигура дуготрајно решење проблема и стабилност у региону, додао је он.

Боцан-Харченко је рекао да ће Москва "на све начине тражити да се спроведе пуна истрага након које би се одговорни за напад на руског припадника УН на Косову Михаила Красношчекова привели правди".

"Овај инцидент представља јавну агресију према грађанима Руске Федерације", рекао је он оценивши да је реч о "нечувеном случају", да се ради о дивљаштву, као и да сличне ствари нигде на свету није могао да види.

"Покушаји да се на било који начин оправдају косовски Албанци нису у складу са људским приступом према сараднику УН који је успешно обављао свој посао у крајње тешким условима и деловао у оквиру пуномоц́ја које су му дале УН", истакао је.

Руски амбасадор је рекао да су у току припреме на релацији Москва - Београд о давању Србији кредита у износу од 172,5 милиона евра, а средства ц́е бити искоришц́ена за развој инфраструктуре.

"Реч је о извозном кредиту за наставак развоја инфраструктуре, као и за стварање новог диспечерског центра за српску железницу", прецизирао је.