МЕЂУНАРОДНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ О АКЦИЈИ ПРАЋЕЊА МЕДИЈА: ЕУ тражи истрагу, Бакир и даље ћути о прислушкивању

С. М. - В. М.

28. 06. 2019. у 09:02

МЕЂУНАРОДНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ О АКЦИЈИ ПРАЋЕЊА МЕДИЈА: ЕУ тражи истрагу, Бакир и даље ћути о прислушкивању
Да се прислушкују медији у региону, које бошњачко руководство и СДА виде као своје противнике, изнео је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик

КАНЦЕЛАРИЈА високог представника у БиХ, представништво ЕУ у овој земљи, као и ОЕБС, тражили су да се испитају наводи да безбедносна агенција БиХ прислушкује новинаре и уреднике "Новости", као и још девет медијских кућа. Они су истакли да је реч о узнемирујућим информацијама.

Да се прислушкују медији у региону, које бошњачко руководство и СДА виде као своје противнике, изнео је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик. Он је, наводећи деловодни број документа ОБА, рекао да су, од 14. априла, на "обавештајне мере" стављени "Вечерње новости", "Курир", "Информер", "Вечерњи лист", "Национал", "Дневни лист", РТРС, poskok.info, dnevno.ba и "Дневни аваз".

Извори "Новости" из политичких и обавештајних кругова у БиХ кажу да је циљ читаве акције требало да буде прикупљање информација и припремање терена за дискредитацију и уцењивање новинара, за које је оцењено да су блиски Додику, али и лидеру ХДЗ у БиХ Драгану Човићу. На тај начин, оцењују наши извори, лидер Бошњака Бакир Изетбеговић намеравао је да ослаби позиције Додика и Човића у процесу формирања Савета министара БиХ.

У том контексту, није изненађујуће ћутање Изетбеговића у вези са акцијом ОБА, али и нереаговање Тужилаштва Босне и Херцеговине које је, такође, у великој мери под контролом СДА.

Прочитајте још - Уценама хтели да ућуткају "Новости"

Сташа Кошарац, председавајући Клуба СНСД у Парламенту БиХ, каже да Изетбеговић суверено контролише заједничке институције, међу којима је и ОБА:

- Он не жели да дође до формирања заједничких институција на основу изборних резултата и држи БиХ у блокади већ девет месеци. ОБА већ годинама ради без парламентарног надзора, што је кључни проблем.

Фото З.Јовановић

Кошарац каже да је недопустиво да постоји одлука ОБА да се прате медији:

- То је незаконито, али нажалост немамо механизме надзора над ОБА. Један од првих потеза СНСД, када се формирају заједничке институције БиХ, биће успостављање надзора над радом те агенције. Она је сада под потпуном контролом Изетбеговића. То је агенција СДА. Формирање Комисије за надзор над радом ОБА биће приоритет СНСД, како би се коначно стало на крај самовољи у раду ове агенције која наноси велику штету Републици Српској, али и суседним земљама.

Главни и одговорни уредник "Дневног листа" Дарио Лукић рекао је да није видео доказе о прислушкивању, али да је то, ако је тачно, катастрофа за свако друштво:

- С обзиром на то у каквој држави живимо, не би ми било чудно да све то јесте тачно, да прислушкују и нас и наше породице и редакције.

Прочитајте још - ДОДИК ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ПОДАТКЕ: Сарајевска Обавештајно-безбедносна агенција прати и "Новости"

У ОБА су одбацили тврдње да прате и прислушкују одређене медије:

- То што је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао да се одређени медији прате како би се неки људи сатанизовали, само је извод из "прес клипинга" који ради свака озбиљна институција, а који је њему неко накарадно протумачио. Реч је о извештајима медија, који се односе на одређене ствари из области безбедности, и није реч ни о каквом обавештајном праћењу одређених медија - поручили су из ОБА.

Милорад Додик

Афера са прислушкивањем медија само је наставак читавог низа сличних скандала у чијем је средишту обавештајно праћење појединаца и институција које СДА и Бакир Изетбеговић виде као своје противнике. На мети прислушкивања, према информацијама "Новости", о којима смо писали у неколико наврата, био је и председник РС Милорад Додик, а преко комуникације са њим и представници власти Србије, међу којима и председник Александар Вучић. Доказе о прислушкивању српских функционера пре неколико месеци, тадашњем председавајућем Председништва БиХ Младену Иванићу предочио је председник Вучић. Такође, Додик је о томе говорио неколико пута, а упозоравао је и на деловање британске тајне службе, за коју се спекулисало да пружа логистичку подршку ОБА у праћењу функционера РС, у склопу борбе против утицаја Москве.

Бакир Изетбеговић, фото П.Митић

"ВЕЧЕРЊИ": КАЖЊАВАЊЕ ОДГОВОРНИХ

АФЕРА прислушкивања у БиХ није наишла на медијски одјек у Хрватској, без обзира на то што се спомиње и загребачки "Вечерњи лист" као једна од мета прислушкивања. Главни уредник "Вечерњег" у БиХ Јозо Павковић најавио је да ће затражити заштиту међународних медијских удружења и кажњавање свих која су учествовали у прислушкивању.

Већина хрватских медија објавила је информације о афери која потреса БиХ, али без посебног занимања за детаље.

(Ј. К.)

ЗАНИМАЈУ ИХ МЕДИЈИ, А НЕ ПРАВЕ ПРЕТЊЕ

ПРЕДСЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да последња дешавања у вези са прислушкивањем урушавају поверење у рад Обавештајно-безбедносне агенције БиХ.

Она истиче да није сагласна са било каквим мерама које излазе из оквира закона - да се пишу, прописују, потписују којекакви налози, да се прислушкују политички противници, представници медија или свако ко би могао да буде само на тај начин интересантан, а не прислушкују се они који представљају озбиљну безбедносну претњу по грађане, имовину, поредак...

Цвијановићева је рекла да су, очигледно, приоритет медији и политичари из неке друге структуре:

- Постоји много показатеља који указују на то да, заправо, ми никада нисмо добили неку релевантну информацију као институција Републике Српске, али јесмо неке друге које се односе управо на овакве активности.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Sveta

28.06.2019. 09:32

Koliko je od strane institucija drzave neprihvatljivo prisluškivati novinare i otkrivati njihovu privatnost, toliko je neprihvatljivo inda novinari otkrivaju povjerljive podatke državnih službenika i institucija. Ako je to nemoralno onda to vazi za sve. Da li ce se svi toga odreci i prestati to da rade krišom, tesko je reci. U tim slušaju morali bi da ukinu sve službe koje to rade i da džentlmenski vode državnu i medijsku politiku. Uzbunjivaci i hakeri bi ostali bez posla a Asanza bi pustili.

Čika Velja

28.06.2019. 10:18

Izetbegovici se u predstavi agresora i zrtve ponasaju vrlo agresivno vec pola veka,sto nikako ne znaci da im uloga zrtve i pristaje!?