Спречићемо да дође до било каквог облика хуманитране катастрофе на северу КиМ и држава ће наћи начин да обезбеди основне животне намирнице за становништво, рекао је данас министар трговине Расим Љајић додајући да за то постоји план.


Он је за ТВ Прва рекао да велики проблем прети због чњенце да је намирница на северу КиМ све мање и да залихе постоје до краја недеље.


"Сасвим сигурно је да постоји план, као што је постојао од увођења такси, али не можемо да говоримо о плану. Наша обавеза је да становништво снабдемо храном и ми ћемо то учинити упркос чињеници да Приштина истрајава на овим бесмисленим таксама које су на крају довеле до тога да становници на КиМ плаћају робу скупље него што су плаћали пре ових такси. Та увозна роба била је скупља од робе коју су куповали у Србији", рекао је Љајић.


Он је напоменуо да се у јавности не може говорити о томе какав ће редослед корака бити предузет и на који начин ће људи бити снабдевани, али истиче да ће бити спречено да дође до било каквог облика хуманитране катастрофе.


Љајић је подсетио да је Београд од почетка говорио да је ово "јако клизав терен" и да су људи питали кад ћемо увести контрамере.


Како каже, од почетка смо имали на располагању дијапазон тих контрамера, али нисмо хтели да дођемо у ситуацију да међународна заједница пођеднако окриви за ову ситуацију. То је, додаје, вештачка расподела кривице у коју нисмо хтели да упаднемо.


"Контрамере као реакција на све ово су још увек на столу, и добро вагамо пре него што коначну одлуку о томе донесемо", рекао је Љајић.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Београд неће дозволити да Србе отерају глађу!


Није једноставно то урадити, напомиње, а да не уђете у спиралу мера и контрамера, а од чега би највише страдали људи који живе на КиМ.


"Ми хоћемо да избегнемо тај негативни сценарио. Док год постоји минимум наде да међународна заједница изврши притсак на Приштину да се ове таксе укину. Нисмо велики оптимисти, али морамо да будемо врло стрпљиви и пажљиви у одабиру контрамера које ћемо спроводити", рекао је он.


Због мера Приштине, истакао је, на дневном нивоу ми продајемо робе на Косову за милион евра мање што је 228 милиона до 24. јуна, а већи губитак од тога је страх да бисмо могли да изгубимо то тржиште.


"Друге суседне земље су већ ушле на то тржиште и велико је питање сутра ако Приштина и укине ове мере, да ли наших 2.600 привредника који су продавали робу на Косову могу да се врате на то тржиште", закључио је Љајић.
НЕСТАШИЦА, МАЊЕ ХРАНЕ У БОЛНИЦАМА, ВРТИЋИМА


Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је питање опстанка Срба у покрајини поново актуелизовано, јер су они на ивици хуманитарне катастрофе због такси од 100 одсто које трају већ седам месеци.Петковић је за РТС рекао да ће до краја недеље на северу КиМ нестати лако кварљиве животне намирнице.


"Чујемо и да су добављачи рекли руководству болнице, вртића и Студентског центра да ће морати да смање количине хране. То је веома опасна ситуација која јасно показује у каквој атмосфери живе Срби на КиМ", навео је Петковић.


Он је истакао да Приштина упорно седам месеци држи антицивилизацијске таксе, са намером гетоизације и протеривања српског народа са КиМ.


Петковић је рекао и да Београд чини све да помогне српском народу у покрајини, док Приштина на све начине покушава да отежа позицију.Петковић је подсетио да је председник Србије Александар Вучић још после увођења такси рекао да ће ситуација бити веома тешка пре свега за српски народ.Он је истакао да се, с друге стране, међународна заједница не оглашава.


"За њих као да таксе не постоје. Позивају да таксе буду укинуте, али то се не дешава", истакао је Петковић.Према његовим речима наставља се, како каже, терор над српским народом.


"Порески инспектори иду по радњама и од малих трговаца траже папире и декларације на којој ће стајати тзв. Република Косово", рекао је Петковић.Он је додао да је то што су затворили све алтернативне путеве и "пушкама гурају људе које носе по килограм шећера и брашна, последица политике до половине 2012. године".


Коментаришући изјаву Рамуша Харадинаја да је све то импровизација коју спроводи Београд, Петковић је нагласио да је то чиста обмана јавности.


"Како неко може да говори о томе да Србија хоће вештачки да изазове кризу међу својим људима. Ми се боримо из дана у дан да учинимо живот нашег народа на КиМ пристојним. Није Београд тај који је увео таксе, то је замена теза", истакао је Петковић.


Он је оценио да Приштина увођењем такси од 100 одсто крши све норме и европске принципе протока робе, људи и услуга, и да нико не може да заустави Тачија и Харадинаја.

"Они се преприру и мрзе између себе, али када треба да се удари на српски народ, на Александра Вучића и Србију они су уједињени и на све начине желе да нам отежају позицију", додаје Петковић.

Он је истакао да Србија чини све да српски народ не буде ни гладан ни жедан и да на КиМ буде основних животних намирница на КиМ и оценио да је понашање Приштине веома бахато.

Петковић је рекао да Србија све време позива да, како је рекао, у Приштини охладе вруће главе и да се врате за преговарачки сто и подсетио да је услов Србије за наставак дијалога укидање такси.

"У политици компромис је победа, једино са будућношћу нема компромиса. Зато тежимо да пронађемо компромис, да пронађемо решење које ће бити основ за историјско помирење српског и албанског народа", навео је Петковић.

Он је поновио да Влада Србије и Канцеларија за КиМ чине све да покаже да српски народ има будућност на КиМ.

"Сутра отварамо водовод. Градимо фабрике, станове, градимо болницу у Грачаници, обнављамо Клиничко-болнички центар у Косовској Митровици", подсето је Петковић и истакао да то показује да не постоји никакав замрзнут конфликт.


"Морамо да тежимо решењу јер док ми чекамо ствара се Велика Албанија, а једино што може да буде замрзнуто је економски развој Србије. Ми то нећемо дозволити", закључио је Петковић.