Са севера Косова и Метохије пристижу информације да је у продавницама све мање има основних животних намирница, посебно брашна и млечних производа.

Према речима министра трговине Расима Љајића намирница на северу КиМ све је мање, а залиха има до краја недеље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дрецун: Приштина наставља на терористички начин

Постоји опасност и да продавнице од понедељка буду затворене, преносе медији, наводећи да у рафовима продавница у северном делу Косовске Митровице нема меса, салама, брашна, млека и млечних производа.

Како јавља РТС, у радњама у северном делу Косовске Митровице и другим срединама на северу и српским срединама на југу КиМ нема допремања српске робе намењене дневној потрошњи.

Алтернативни правци су затворени тако да је велики изазов доставити српску робу на КиМ, а српски привредници и трговци на северу предвидају трајну несташицу робе.

Она се за сада осећа код малих трговаца, док код већих робе за сада још има.

ДРЕЦУН: ЗАВРШНА ФАЗА ПРИШТИНСКОГ ПЛАНА


БЕОГРАД - Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да је у току "завршна фаза плана званог таксе", чији је циљ изазивање сукоба са Србима и државом Србијом.

"Приштина ради на томе да изазове сукобе", рекао је Дрецун, на ТВ Пинк.

Према његовим речима, изазивање хуманитарне катастрофе, односно то да Срби остану без основних животних потреба је средство ка циљу - да се дође до онемогућавања дијалога и да се створе услови за сукоб са државом Србијом. Циљ, је по Драцуну, да се "створи таква ситуација на северу Косова која би била неиздржива за српски народ, која би дефинитивно угрозила његов физички опстанака и која би натерала Србију да помогне свом народу, као што то и до сада чини, а да онда Албанци испровоцирају сукобе са државом Срибијом и са српским народом на северу Косова".

Према речима Дрецуна, њихова (приштинских власти) је намера да се одговорност за то што нема наставка дијалога пребаци на Србију, затраже казнене мере против Србије, а да онда крену путем уједињења са Албанијом.

"Неопходно је наставити снабдевање српског становништава, али и бити изузетно пажљив да нас Харадинај и остали у Приштини не увуку у ту замку, да дође до неких сукоба и да онда одговорност за све што се буде дешавало буде пребачено на нас", рекао је Дрецун.


ЂУРИЋ: ИЗГЛАДЊИВАЊЕМ ПРИШТИНА ХОЋЕ ЕГЗОДУС СРБА

Београд неће допустити да животи српског народа на северу КиМ буду на било који начин угрожени и да се наш народ изгладњавањем примора на егзодус, што је несумљиво намера Приштине, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Он је за "Блиц" рекао да су Срби на Косову и Метохији, а пре свега они на северу покрајине, били принуђени да се због трговинске блокаде Приштине сналазе и успоставе алтернативне канале снабдевања основним животним намирницама из Србије.

"Приштини није било довољно то што наноси губитке нашој привреди, већ је агресивним полицијским акцијама решила да прекине те алтернативне путеве снабдевања и да тиме дословно егзистенцијално угрози наш народ. Подсетићу вас да је на камионе са храном и другим потрепштинама чак пуцано", изјавио је Ђурић.

Упитан о томе какве мере Србија може да уведе Приштини и да ли подржава ту идеју, Ђурић наглашава да је одлука Србије да буде максимално уздржана мотивисана потребом да у међународној арени званични Београд наступа као одговорна страна.

Тешко је, како каже, објаснити такву позицију грађанима на КиМ који су свакодневно изложени притисцима Приштине, али и грађанима у централној Србији, којима је, како каже, стало до националног поноса и који можда прижељкују да званични Београд узврати истом мером.

"То је увек могуће урадити, али одговорна власт пажљиво прорачунава своје потезе и мисли неколико потеза унапред. Уверавам још једном све грађане да је много боље то што смо веома промишљеним потезима, односно без афекта, деловали у једном периоду који не могу да опишем другачије него као покушај производњења дестабилизације и на КиМ и у ширем регионалном контексту. Разуме се да наша уздржаност није пасивност и да постоје границе нашег стрпљења", објаснио је Ђурић.