ОДЛУКА Председништва демократа да се посланицима забрани учешће не само на пленарном заседању парламента, већ и на седницама одбора, могла би да доведе до осипања клуба ове странке у Скупштини Србије, али и нових подела у странци.

Овај потез је у делу ДС схваћен као још један "удар" из Савеза за Србију, пре свега Драгана Ђиласа, Бошка Обрадовића и Душана Петровића на демократе, којим желе што више да их ослабе и "утопе" у заједничку политичку организацију.

Наши извори тврде да су њима највећи трн у оку управо поједини посланици ДС, којима не могу да "командују на звонце" и зато су извршили притисак на врх странке да их и на овај начин дисциплинују.

Одлука Председништва ДС уследила је након што су посланице Гордана Чомић и Наташа Вучковић учествовале у раду Одбора за уставна питања, што је јавно критиковао шеф Двери Бошко Обрадовић, позивајући да непослушни буду избачени из странке. Неколико дана касније председник демократа Зоран Лутовац поручио је да они који убудуће не буду бојкотовали и пленум и одборе више неће моћи да заступају ДС.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОДЛУКА ДЕМОКРАТА О БОЈКОТУ: Посланици не смеју ни на одборе!


Према нашим информацијама, само један од 12 посланика ДС подржава одлуку врха странке, док се остали жестоко противе потезима који снажно нагињу ка "десничарским елементима у Савезу за Србију".

Посланик Балша Божовић, који је јавно оштро критиковао мешање Обрадовића у унутрашње ствари ДС, став Председништва овако коментарише:

- Ова одлука, која је донета између два Главна одбора је обавезујућа. Очекујем да ускоро имамо састанак посланичког клуба и да заузмемо заједнички став. Поштоваћемо одлуку Председништва, али, подсећам, посланици су власници мандата и имају обавезе према грађанима који су за њих гласали да их заступају и контролишу рад Владе - каже Божовић, за "Новости".


ПИТАЊА ВЛАДИ

ПОСЛАНИЦИ Скупштине Србије постављаће питања представницима Владе у четвртак од 16 до 19 часова, у оквиру седнице коју Пословник предвиђа сваког последњег четвртка у месецу. Представници СзС изјавили су да бојкот опозиције остаје на снази, док је председник Нове Србије Зоран Живковић рекао да би требало ући у салу и поставити питање. Подржао га је независни посланик Ђорђе Вукадиновић, речима да је за "селективни бојкот".